SKUP-konferansen 2015

Hvordan avslørte Aftenposten den hemmelige overvåkningen av mobilnettet rundt stortinget og regjeringskontorer? Hvordan kan lokalavisa drive kritisk kulturjournalistikk? Hvordan kan gamle, nedstøvede arkiver bli kilden til ditt neste skup? Hvordan kan et kjedelig regneark bli egensaker om kommunevalget og ikke minst, hvem vinner SKUP-prisen. Velkommen til SKUP-konferansen 2015.

SKUP-konferansen uten år
Helgen 20. til 22. mars er det igjen duket for SKUP-konferanse. Det er helgen vi, ubeskjedent nok, vil kalle årets viktigste journalistfaglige helg. 46 timer, 70 seminarer, over 100 forelesere, ett Late Night Show og 600 deltakere.

Her kan du melde deg på SKUP-konferansen 2015.

SKUP-konferansen har vært den viktigste arenaen for journalistisk metodeutveksling i 25 år. Siden forrige konferanse har SKUP-styret jobbet iherdig med å sette sammen programmet for SKUP 2015. Vi kan love et program fullspekket av metodelære, digital kompetanseheving, inspirasjon og friske debatter.

Digitalt fyrtårn
Digital kompetanse har alltid vært en viktig del av SKUP-konferansen. I 2015 har vi hentet inn A-laget innen datastøttet journalistikk. Enten du vil lære deg grunntriksene i Excel eller hvordan du skaper journalistikk med din egen database, har vi et tilbud til deg.

Skal du lære dataverktøy må du bruke dem selv. Derfor satser vi tungt på praktiske rettede kurs. Ta med PC-en din å få kunnskapen rett i fingrene fra de beste i bransjen.

Intervjuteknikk
Avhørseksperten Asbjørn Rachlew har vært en av SKUP-konferansens best besøkte seminarer de siste årene. Til SKUP 2015 har han med seg kollega Geir Egil Løken. Sammen gir de sine beste råd om hvordan du får svar på det du lurer på. Avhørsekspertenes metode er intervjuteknikk på høyt plan.
Innenfor samme tema kommer også den danske revolverjournalisten Martin Krasnik. Det skapte oppstyr da den danske revolverjournalisten Martin Krasnik gikk i strupen på Mads Gilbert under sommerens krig på Gaza. Lørdag 21. mars forteller Krasnik hvordan han jobber og viser eksempler på hva hans metode kan føre til.

SKUP-konferansen 2015 arrangeres fra 20. til 22. mars i Tønsberg.

Slik Gjorde Vi Det
SKUP er basert på ideen om å dele kunnskap. Ingen steder er det mer fremtredende enn i Slik Gjorde Vi Det-seminarene. Hit henter vi vinnere av lokale journalistpriser,

Har du for eksempel lest Adresseavisens avsløringer av narkotikasalget på den skjulte delen av internett? Eller hva med Lindesnes Avis sine reportasjer om den tolken Faizullah Muradi som jobbet for det norske forsvaret i Afghanistan, men som risikerte utkastelse fra Norge.

På SKUP i 2012 fortalte trioen bak avsløringene av TeliaSoneras korrupsjon i Usbekistan at de kjente til at Telenor-eide Vimpelcom hadde foretatt de samme betalingene. I høst fikk Klassekampen endelig hull på saken. Hvordan disse journalistene og flere andre har jobbet med sine saker får du vite gjennom åtte timer «Slik Gjorde Vi Det».

Frie Medier
Russia Today har etablert seg som en tydelig pro-russisk stemme i det internasjonale medielandskapet. Liz Wahl sa opp sin jobb hos RT på direkten som protest mot kanalens dekning av Ukraina-krisen og kommer til Skup for å fortelle om hvordan det var å jobbe på innsiden av Putins propaganda-maskin.

Gjennom seminarsamarbeidet Frie Medier får du også høre om dekningen av ebolautbruddet i Sierra Leone.

Sikkerhet
De siste dagenes avsløringer av mobilovervåkningen i Oslo sentrum aktualiserer behovet for å tenke digital sikkerhet. Til SKUP kommer Nasjonal Sikkerhetsmyndighet for å vise hvor sårbar du er og sikkerhetseksperten Runa Sandvik viser hvordan du kan sikre deg.

«Domstolene er det nye straffesaksregiseret for journalister», hevder landets fremste krimreportere. Hvilke opplysninger kan du hente ut av domstolen og hvordan går du frem? Det lærer du på en time med domstolenes mediegruppe.

I den digitale tidsalder er det lett å glemme at ditt neste skup kan ligge i et nedstøvet arkiv. To av landets beste arkivjegere forteller hvilke arkiver som er åpne, hvordan du leter og hva du kan finne.

Dette er bare noe av det vi tilbyr på årets faglige og sosiale høydepunkt, SKUP-konferansen 2015. Flere detaljer fra programmet vil komme fortløpende.