Anders Sømme Hammer vant IR-prisen

Anders Sømme Hammer fikk årets IR-pris. Foto: Adrian Nilsen

Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen (IR-prisen) på kveldens utdeling i forbindelse med SKUP-konferansen.

Her er juryens begrunnelse:

Hammer var nominert med tre bidrag som samlet viser resultatet av en modig og standhaftig tilstedeværelse under særdeles vanskelig arbeidsforhold. Sømmers bidrag problematiserer vilkår for og effekter av norsk engasjement i Afghanistan, Irak og Syria og er derfor viktige bidrag til norsk utenrikspolitisk debatt. Men enda viktigere gir de en unik innsikt i sosiale og politiske realiteter på bakken i de landene som beskrives som ikke er filtrert gjennom norske politiske briller.

Juryen vil særlig framheve reportasjen Talibanistan. Gjennom afghanske kilder på begge sider av konflikten formidler den dyp innsikt i forholdene i Afghanistan etter at norske styrker trakk seg ut og med dem mye av mediefokuset. Hammer viser i denne reportasjen verdien av langvarig tilstedeværelse som arbeidsmetode og får et rikholdig kildeutvalg i tale som ingen andre.

Anne Hege Simonsen delte ut prisen. 38 bidrag ble vurdert.

Disse fikk også hederlig omtale og vant IR-diplom:

 • Hilde Havro, Eva Undheim, Hans Bårdsgråd og Astrid Dypvik for prosjektet Kven skal eige jorda (nationen.no).
  Juryens begrunnelse:
  ”Kva for betydning har ulikt eigarskap for landbruket og matproduksjonen?” er spørsmålet som stilles i dette pedagogiske og menneskenære nettrigget. Journalistene tar oss med til bønder i Norge, Europa og Afrika og belyser grunnleggende, men likevel komplekse spørsmål på en lettfattelig måte.
 • Rune Thomas Ege, Helge Mikalsen, Sondre Nilsen og Dan Kåre Engebretsen for prosjektet Festning Europa (vg.no).
  Juryens begrunnelse:
  Festning Europa tar for seg Europas nye fysiske murer, hvor de bygges, hvorfor de bygges og hvordan de oppleves både av flyktninger og lokalbefolkninger. Reportasjen/e er pedagogisk, analytisk og informativ og sammenfatter kunnskap, innsikt og opplevelse på en imponerende måte.
 • VGs utenriksredaksjon for dekningen av Syria og Irak, representert ved bidrageneAleppo-innbyggernes historier om å overleve, Kampen om Mosul og De glemte flyktningene.
  Juryens begrunnelse:
  VGs utenriksredaksjon har fulgt borgerkrigene i Midtøsten tett over mange år. Årets nominerte bidrag viser redaksjonens imponerende evne til å variere innfallsvinkler og kildebruk. I Kampen om Mosul er VG selv tilstede på bakken og leverer tett og god nyhetsrapportering av høy kvalitet, både i tekst og bilde. Aleppo-innbyggernes historier viser hvordan det er mulig å komme tett på en dramatisk situasjon også uten personlig tilstedeværelse, men gjennom godt og systematisk kildearbeid. Bruken av tegninger kombinert med videosnutter befolkningen i Aleppo selv har filmet gjør reportasjen også visuelt nyskapende. De glemte flyktningene viser redaksjonens evne til å se flyktningkrisen i Europa i sammenheng med krigene i Midtøsten. Dermed evner VG å gi en kontinuerlig og innsiktsfull dekning av et sammensatt og tidvis forvirrende politisk bilde.

One thought on “Anders Sømme Hammer vant IR-prisen

 1. Pingback: Nå kåres vinnerne av årets SKUP-diplomer | SKUP

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *