Åpnet Sveits – kommer til SKUP

Han fikk 104 millioner dollar og to år i fengsel som belønning for å ha åpnet sveitsiske banker. Nå kommer Bradley Birkenfeld (51) til SKUP.

VARSLER: Amerikanske Bradley Birkenfeld jobbet i den sveitsiske storbanken UBS. Så ble han varsler. Og styrtrik. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

– Hvorfor var det bare jeg, varsleren, som måtte i fengsel? spurte Bradley Birkenfeld da Dagens Næringsliv møtte ham i 2015.

Da var amerikaneren igjen en fri mann. Han var også 104 millioner dollar rikere.

Fortsatt i tvil om du skal melde deg på SKUP?

På 2000-tallet jobbet Birkenfeld i den sveitsiske storbanken UBS. Jobben? Å hjelpe rike amerikanske kunder med å skjule formuen for amerikanske skattemyndigheter.

Nå omtales han som mannen som slo hull i sveitsisk banksekretesse.

Birkenfeld ga informasjon til amerikanske skattemyndigheter om hvordan mer enn 20.000 amerikanske UBS-klienter hadde skjult milliarder. Som belønning fikk han 104 millioner dollar – og to år i fengsel fordi han tilsto å ha hjulpet en amerikansk eiendomsmilliardær med å spare flere millioner dollar i skatt.

Når Birkenfeld kommer på SKUP-konferansen i Tønsberg 31. mars til 2. april snakker han om smugling av diamanter i tannkremtuber, de tette koblingene mellom banktoppene og den politiske eliten i USA – og hvordan sjefene hans klarte å unngå straff.

Her er det foreløpige SKUP-programmet.

Les mer om «mannen som åpnet Sveits» her (DN 2015):
http://www.dn.no/magasinet/2015/07/31/2120/Finans/mannen-som-pnet-sveits

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *