Podcast-trippel på SKUP

Amerikanske Serial fenget millioner av lyttere over hele verden og innledet True Crime-æraen høsten 2014. På SKUP 17 stiller kremen av de svenske og norske avleggerne i en podcasttrippel.

POD-DUO: De prisbelønte radiodokumentaristene Anton Berg (t.v.) og Martin Johnson gransker gamle krimsaker i gravepoden «Spår». På SKUP forteller de hvordan de leter etter det ukjente og nye i kjente kriminalsaker.

 

Hele tre seminar er i år satt opp til fordyping i norsk og svensk gravepodcast med kriminelt tilsnitt.

Aftonbladets drevne krimreporter Anders Johansson måtte lære håndverket fra bunnen av da han som skrivende gikk over til å formidle i lyd.

Krimpoden «Fallet» ble en prisbelønt  svensk lyttersuksess, men den største belønningen var frifinnelsen og oppreisningen til Samir som for 30 år siden feilaktig ble dømt for drapet på sin stemor.

Granskningen førte til at Johansson ble tildelt Sveriges mest prestisjetunge  gravepris, Gullspaden, i fjor på gallaen til SKUPs svenske søsterorganisasjon, Gräv/FGJ.

Les mer om justismordet som ble oppklart gjennom denne podcasten fra Aftonbladet.

29. desember i fjor slo svensk høyesterett fast at drapsdømte Kaj Linna skal få sin sak prøvd på nytt. Helt avgjørende for kjennelsen var nye opplysninger hovedvitnet i Kalamarksmordet kom med i første sesong av krimpodden «Spår».

-Makten i Sverige tar ikke podcast alvorlig. Men siden Kaj Linnas advokat benyttet deler av vår podcast som bevis, ble også Sveriges fremste jurister tvunget til å lytte på «Spår», sier Anton Berg.

Sammen med Martin Johnson har han forlatt etablerte kanaler og finsliper lydformat og tekniske muligheter eget produksjonsselskap.  I fire sesonger har de lett etter det ukjente i kontroversielle krimsaker og fulgt sporene.

-Det er vel Serials skyld at det ble krimpod.  Krimhistoriene har en sterk innebygd dramaturgi. Det er nesten bibliske historier. Forbrytelse og straff har alltid fascinert. Du kan også ta tempen på samfunnet og måle verdien av demokratiet gjennom å se hvordan rettsvesenet fungerer, sier Berg.

Svenskene ligger et hestehode foran Norge i utviklingen av podcast, noe som gjenspeiler seg i en flora av True Crime-tilbud. I Norge var det VG som ledet an i True-Crime sjangeren med «Uløst» om Birgitte Tengs –saken.

I september ifjor ble serien som er produsert av VG i samarbeid med Rubicon kåret til årets podcast.

NRK har de siste månedene hatt stor lyttersuksess med podcasten Purk eller skurk?, om rettssaken mot den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen.

 

Programleder Runar Henriksen Jørstad har fulgt denne saken fra dagen Erik Jensen ble pågrepet i 2013. Målet var å ta med lytterne i den undringen og grublingen krimredaksjonen har gått med. Det endte i den aller første podcasten fra NRK Nyheter noen gang.

NRK publiserer mer enn 100 podcaster. Prosjektleder Kari Hesthamar er ansatt for å jobbe med NRKs podcastsatsing framover. På SKUP kan du høre Hesthamar fortelle hvordan NRK rendyrker firmatet og satser på kvalitetspodcast framover.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *