Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

A-laget lærer deg data på SKUP

Skal du dekke kommunevalget? Da er datakursene på SKUP-konferansen noe for deg.
datakollage3

Trond Sundnes, Tommy Kaas, Hanne Løvik, David Donald, Lasse Lambrechts, Miranda Patrucic, Dan Kåre Engebretsen, Ioannis Kakavas, Lars Magne Sunnanå, Ole Petter Pedersen og Paul Myers utgjør A-laget som lærer deg datajournalistikk på SKUP 2015.

På forrige SKUP var oppslutningen om datakursene så stor at vi laget mini-konferansen data-SKUP i oktober. Vi har bygget videre på disse erfaringene når vi har planlagt den neste SKUP-konferansen, som arrangeres i Tønsberg 20.-22. mars 2015.

De aller fleste av datakursene er praktiske, såkalt "hands-on", noe som innebærer at deltagerne skal lære å håndtere et dataverktøy i løpet av en time eller to.

To av Norges mest profilerte utviklere, Dan Kåre Engebretsen (VG) og Lasse Lambrechts (BT), slår seg sammen og lærer bort noen triks i en dobbelttime. Under valgkampen vil vi som journalister bli bombardert med tall, og i denne sesjonen vil du lære å håndtere disse tallmengdene.

Du vil lære å gjøre dine data interaktive på web, både som tabeller og kart. Der kan leserne klikke seg frem og finne ut akkurat det de måtte lure på.

Påmelding til SKUP-konferansen starter i januar

Flere sesjoner om visualisering
Også SKUP-veteranen Tommy Kaas vil ha kommunevalget som bakteppe når han underviser i mappingprogrammet CartoDB. Du får en forsmak på programmet i dobbelttimen til Engebretsen/Lambrechts, og i den påfølgende dobbelttimen kan du bli fortrolig med verktøyet. Danske Kaas har tidligere undervist flere ganger i Sverige og Danmark, på Data Harvest i Brussel og på NICAR-konferansene i USA.

På datakursene er det ytterligere to sesjoner som dreier seg om visualisering. Lars Magne Sunnanå har undervist kollegene i Aftenposten i enkle hverdagsvisualiseringer, og nå tar han dette videre til SKUP. Hanne Løvik har lært Tableau på kurs i USA, har praktisert kunnskapen i ABC Nyheter, og nå skal hennes kunnskap komme SKUP til gode.

Fra Kostra til databaser
Amerikanske David Donald, tidligere databaseredaktør i International Consortium of Investigative Journalists og "Training Director" i IRE, lærer deg å bygge og utforske databaser. Donald er en meget ettertraktet underviser, ikke minst på grunn av ypperlige pedagogiske ferdigheter. Han tar deltagerne med, trinn for trinn, fra A til Å og gir seg ikke før alle er med.

SKUP-konferansen arrangeres samme uke som de ferske Kostra-tallene legges frem, og nyhetsredaktør Ole Petter Pedersen fra Kommunal Rapport viser deg hvordan du skal finne frem i jungelen. Ikke minst i et kommunevalgår kan dette være av interesse for mange.

Trond Sundnes er igjen på plass, slik han har vært de fleste år etter 2002, og er klar for å gi grunnleggende undervisning i Excel. Ettersom stadig flere journalister behersker de grunnleggende teknikkene, vil det på neste SKUP også bli gitt undervisning i avanserte funksjoner. Det er David Donald som kjører denne sesjonen.

De beste fra BBC og OCCRP
Redd vi hadde glemt Paul Myers? Nei da, ta det med ro, vi har ikke glemt SKUP-favoritten fra BBC! Han lærer deg de siste teknikker innen internettsøk, og han lærer deg også å finne nyheter i sosiale medier. Det gjør også gresk-svenske Ioannis Kakavas, om enn på en annen måte enn Myers. Han viser deg hvordan du kan følge folks fysiske bevegelser på bakgrunn av sporene de legger igjen på sosiale medier.

Ioannis Kakavas fra Hellas er programvareutvikler og mannen bak verktøyet Creepy. Med dette programmet kan du følge de digitale sporene til folk på sosiale medier. I høst skapte SKUP-leder Jan Gunnar Furuly oppstand i politiske kretser da han viste hva verktøyet kan brukes til.

En av høstens store nyheter var saken om korrupsjonsanklagene mot Telenor. Sarajevo-baserte OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project, bisto Klassekampen i jakten på dokumentasjon for at Telenor-partner Vimpelcom hadde overført 94,5 millioner dollar til det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant. På SKUP kommer Miranda Patrucic fra OCCRP for å lære deg hvordan du søker for å finne den dokumentasjonen du trenger i all verdens arkiver.

På forsiden nå