Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test

Høster internasjonal oppmerksomhet

NRK-journalist Bård Wormdal var den første mottakeren av Tore Sandbergs Gravestipend. Resultatet ble boken The Satelitte War, som han nå reiser verden rundt å forteller om.

Det var i 2008 at Bård Wormdal ble den første mottakeren av gravestipendet som SKUP etablerte i Tore Sandbergs navn. Stipendmidlene ga Wormdal startkapitalen han trengte for å gå i gang med boken om satellittstasjonene på Svalbard.

Bård Wormdal

Bård Wormdal har blitt en attraktiv foreleser etter at han ga ut boken Satellittkrigen i 2011. Wormdal har til nå besøkt seks land for å fortelle om historien som startet med et stipend fra SKUP.

Gjennom sitt nitidige arbeid avslørte Wormdal at stasjonene som Norge har forpliktet seg til ikke å bruke til militære formål laster ned detaljerte bilder fra fjellene i Afghanistan. Hvor sannsynlig er det at det norske Forsvaret aldri får se de bildene og hva skal i så fall Norge med dem da?

Etter at Satellittkrigen ble utgitt i 2011 har den erfarne journalisten blitt en attraktiv foreleser. Til nå har han deltatt på holdt mer enn 20 forelesninger i 6 forskjellige land.

Senest høsten 2014 ble han invitert som foreleser på et åpent møte på en skole i Indore i India. Formålet med turen til India var å holde foredrag for et forum der tre tidligere indiske statsministre hadde gjort det samme i Indore med tre millioner mennesker. Møtet ble dekt av alle de fire største avisene i storbyen.

Boken har ellers tatt ham til USA, Russland, Frankrike, Sverige og selvsagt Norge.

Wormdal deltok som foreleser på SKUP i Tønsberg i 2013 og har også holdt foredrag for Norges Fredsråd, Nei til Atomvåpen, Universitetet i Tromsø, Longyearbyen, Vardø og Vadsø

På forsiden nå
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.