Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Foto: OCCRP

SKUP krever at Khadija Ismayilova settes fri

SKUP krever at den aserbajdsjanske gravejournalisten Khadija Ismayilova settes fri og at trakasseringen fra myndighetene opphører. Ismayilova ble pågrepet og fengslet 5. desember.
Foto: OCCRP

Foto: OCCRP

Siktelsen mot Ismayilova er unntatt offentlighet, men ifølge hennes arbeidsgiver Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, er den formelle beskyldningen at hun har oppfordret en mann til å begå selvmord.

Ismayilova har i en årrekke gransket den aserbajdsjanske presidentfamiliens forretningsvirksomhet og avslørt flere tilfeller av korrupsjon. Aserbajdsjanske myndigheter har lenge trakkasert journalisten.

Khadija Ismayilova mottok i 2012 Fritt Ords pressepris.

I sin begrunnelse skrev Fritt Ord "Med sine kritiske radioprogrammer for Radio Free Europe/Radio Liberty og artikler om korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene er Khadija Ismayilova fra Baku en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan. Hennes ubehagelige og uredde beretninger har hatt bedrøvelige følger. En kompromitterende kampanje har forsøkt å bringe henne til taushet: «Jeg vil holde ut denne utpressingskampanjen og fortsette min virksomhet. Som en journalist som tar mitt arbeid alvorlig har jeg ikke noe annet valg.» Hennes mot og offensive håndtering av undertrykkelsen viser nok en gang Khadija Ismayilovas styrke, og understreker hennes overbevisning om at det frie ordet ikke kan knebles".

Khadija Ismayilova har tidligere gjestet SKUP og Frie Medier som foreleser.

Under sitt besøk på SKUP i 2012 fortalte Ismayilova om regimets metoder mot journalister.

Gjennom SKUPs medlemsskap i Global Investigative Journalism Network er det knyttet sterke bånd mellom SKUP og Ismayilova og hennes arbeidsgiver. SKUP protesterer mot arrestasjonen og fengslingen av vår kollega. Sammen med vårt internasjonale nettverk vil vi gjøre alt vi kan for at Ismayilova blir løslatt og at myndighetenes trakassering opphører.

Fritt Ord skriver også om arrestasjonen.

Over hele verden protesteres det mot fengslingen av Ismayilova. International Consortium of Investigative Journalists krever henne løslatt umiddelbart. Den norske Helsinforskomité og partnerne i Civil Solidarity Platform krever at Aserbajdsjan  utestenges fra Europarådet.

Lederen av Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, la i mandag ut en protest mot fengslingen.

På forsiden nå
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.