Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
Foto: OCCRP

SKUP krever at Khadija Ismayilova settes fri

SKUP krever at den aserbajdsjanske gravejournalisten Khadija Ismayilova settes fri og at trakasseringen fra myndighetene opphører. Ismayilova ble pågrepet og fengslet 5. desember.
Foto: OCCRP

Foto: OCCRP

Siktelsen mot Ismayilova er unntatt offentlighet, men ifølge hennes arbeidsgiver Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, er den formelle beskyldningen at hun har oppfordret en mann til å begå selvmord.

Ismayilova har i en årrekke gransket den aserbajdsjanske presidentfamiliens forretningsvirksomhet og avslørt flere tilfeller av korrupsjon. Aserbajdsjanske myndigheter har lenge trakkasert journalisten.

Khadija Ismayilova mottok i 2012 Fritt Ords pressepris.

I sin begrunnelse skrev Fritt Ord "Med sine kritiske radioprogrammer for Radio Free Europe/Radio Liberty og artikler om korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene er Khadija Ismayilova fra Baku en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan. Hennes ubehagelige og uredde beretninger har hatt bedrøvelige følger. En kompromitterende kampanje har forsøkt å bringe henne til taushet: «Jeg vil holde ut denne utpressingskampanjen og fortsette min virksomhet. Som en journalist som tar mitt arbeid alvorlig har jeg ikke noe annet valg.» Hennes mot og offensive håndtering av undertrykkelsen viser nok en gang Khadija Ismayilovas styrke, og understreker hennes overbevisning om at det frie ordet ikke kan knebles".

Khadija Ismayilova har tidligere gjestet SKUP og Frie Medier som foreleser.

Under sitt besøk på SKUP i 2012 fortalte Ismayilova om regimets metoder mot journalister.

Gjennom SKUPs medlemsskap i Global Investigative Journalism Network er det knyttet sterke bånd mellom SKUP og Ismayilova og hennes arbeidsgiver. SKUP protesterer mot arrestasjonen og fengslingen av vår kollega. Sammen med vårt internasjonale nettverk vil vi gjøre alt vi kan for at Ismayilova blir løslatt og at myndighetenes trakassering opphører.

Fritt Ord skriver også om arrestasjonen.

Over hele verden protesteres det mot fengslingen av Ismayilova. International Consortium of Investigative Journalists krever henne løslatt umiddelbart. Den norske Helsinforskomité og partnerne i Civil Solidarity Platform krever at Aserbajdsjan  utestenges fra Europarådet.

Lederen av Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, la i mandag ut en protest mot fengslingen.

På forsiden nå
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!
 • på skup

  Kronprinsen åpner SKUP dag 2

  Ikke gå glipp av åpningen av SKUP-konferansens dag 2! - En uavhengig, kritisk, undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt, sier kronprins Haakon i en hilsen til journalistene og redaktørene som deltar på SKUP.
 • myonvent

  Her kan du få hjelp med innlogging

  Ring dette nummeret hvis du ikke får til å logge deg inn på SKUP-konferansen torsdag morgen. Hjelpetelefonen er betjent mellom kl. 9 og 11 begge konferansedagene. Vi anbefaler sterkt at du registrerer deg i god tid før konferansen.
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet. 
 • 2020 the hub

  Lenke til SKUPs årsmøte

  SKUPs årsmøte arrangeres digitalt onsdag 14. april kl. 19.00. Lenke her: https://zoom.us/j/97066183544?pwd=ZG9NMXFWOWsyT2Q5V0NLbUNhR3BzZz09
 • skup

  Ikke vent med påmeldingen! Se hvilke 585 som har registrert seg.

  Det er bare seks dager igjen til SKUP, og torsdag kveld var det 585 påmeldte. SKUP venter et rush av påmeldinger de siste dagene, og det er ingen grunn til å vente.