Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Foto: OCCRP

SKUP krever at Khadija Ismayilova settes fri

SKUP krever at den aserbajdsjanske gravejournalisten Khadija Ismayilova settes fri og at trakasseringen fra myndighetene opphører. Ismayilova ble pågrepet og fengslet 5. desember.
Foto: OCCRP

Foto: OCCRP

Siktelsen mot Ismayilova er unntatt offentlighet, men ifølge hennes arbeidsgiver Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, er den formelle beskyldningen at hun har oppfordret en mann til å begå selvmord.

Ismayilova har i en årrekke gransket den aserbajdsjanske presidentfamiliens forretningsvirksomhet og avslørt flere tilfeller av korrupsjon. Aserbajdsjanske myndigheter har lenge trakkasert journalisten.

Khadija Ismayilova mottok i 2012 Fritt Ords pressepris.

I sin begrunnelse skrev Fritt Ord "Med sine kritiske radioprogrammer for Radio Free Europe/Radio Liberty og artikler om korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene er Khadija Ismayilova fra Baku en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan. Hennes ubehagelige og uredde beretninger har hatt bedrøvelige følger. En kompromitterende kampanje har forsøkt å bringe henne til taushet: «Jeg vil holde ut denne utpressingskampanjen og fortsette min virksomhet. Som en journalist som tar mitt arbeid alvorlig har jeg ikke noe annet valg.» Hennes mot og offensive håndtering av undertrykkelsen viser nok en gang Khadija Ismayilovas styrke, og understreker hennes overbevisning om at det frie ordet ikke kan knebles".

Khadija Ismayilova har tidligere gjestet SKUP og Frie Medier som foreleser.

Under sitt besøk på SKUP i 2012 fortalte Ismayilova om regimets metoder mot journalister.

Gjennom SKUPs medlemsskap i Global Investigative Journalism Network er det knyttet sterke bånd mellom SKUP og Ismayilova og hennes arbeidsgiver. SKUP protesterer mot arrestasjonen og fengslingen av vår kollega. Sammen med vårt internasjonale nettverk vil vi gjøre alt vi kan for at Ismayilova blir løslatt og at myndighetenes trakassering opphører.

Fritt Ord skriver også om arrestasjonen.

Over hele verden protesteres det mot fengslingen av Ismayilova. International Consortium of Investigative Journalists krever henne løslatt umiddelbart. Den norske Helsinforskomité og partnerne i Civil Solidarity Platform krever at Aserbajdsjan  utestenges fra Europarådet.

Lederen av Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, la i mandag ut en protest mot fengslingen.

På forsiden nå