Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Foto: OCCRP

SKUP krever at Khadija Ismayilova settes fri

SKUP krever at den aserbajdsjanske gravejournalisten Khadija Ismayilova settes fri og at trakasseringen fra myndighetene opphører. Ismayilova ble pågrepet og fengslet 5. desember.
Foto: OCCRP

Foto: OCCRP

Siktelsen mot Ismayilova er unntatt offentlighet, men ifølge hennes arbeidsgiver Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, er den formelle beskyldningen at hun har oppfordret en mann til å begå selvmord.

Ismayilova har i en årrekke gransket den aserbajdsjanske presidentfamiliens forretningsvirksomhet og avslørt flere tilfeller av korrupsjon. Aserbajdsjanske myndigheter har lenge trakkasert journalisten.

Khadija Ismayilova mottok i 2012 Fritt Ords pressepris.

I sin begrunnelse skrev Fritt Ord "Med sine kritiske radioprogrammer for Radio Free Europe/Radio Liberty og artikler om korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene er Khadija Ismayilova fra Baku en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan. Hennes ubehagelige og uredde beretninger har hatt bedrøvelige følger. En kompromitterende kampanje har forsøkt å bringe henne til taushet: «Jeg vil holde ut denne utpressingskampanjen og fortsette min virksomhet. Som en journalist som tar mitt arbeid alvorlig har jeg ikke noe annet valg.» Hennes mot og offensive håndtering av undertrykkelsen viser nok en gang Khadija Ismayilovas styrke, og understreker hennes overbevisning om at det frie ordet ikke kan knebles".

Khadija Ismayilova har tidligere gjestet SKUP og Frie Medier som foreleser.

Under sitt besøk på SKUP i 2012 fortalte Ismayilova om regimets metoder mot journalister.

Gjennom SKUPs medlemsskap i Global Investigative Journalism Network er det knyttet sterke bånd mellom SKUP og Ismayilova og hennes arbeidsgiver. SKUP protesterer mot arrestasjonen og fengslingen av vår kollega. Sammen med vårt internasjonale nettverk vil vi gjøre alt vi kan for at Ismayilova blir løslatt og at myndighetenes trakassering opphører.

Fritt Ord skriver også om arrestasjonen.

Over hele verden protesteres det mot fengslingen av Ismayilova. International Consortium of Investigative Journalists krever henne løslatt umiddelbart. Den norske Helsinforskomité og partnerne i Civil Solidarity Platform krever at Aserbajdsjan  utestenges fra Europarådet.

Lederen av Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, la i mandag ut en protest mot fengslingen.

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.