Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Torry Pedersen debatterer VGs kultur for gravejournalistikk. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

- For dårlig at VG ikke har fått diplom på fem år

Er det problematisk for den undersøkende journalistikken at Norges største avishus ikke har fått et SKUP-diplom siden 2009?
Torry Pedersen debatterer VGs kultur for gravejournalistikk. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Torry Pedersen debatterer VGs kultur for gravejournalistikk. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

VG har ikke vunnet SKUP-prisen siden 2003, og det er fem år siden fikk de sitt forrige diplom. Redaktører i landets ledende graveredaksjoner debatterer om man kan være Norges mest leste avis og samtidig produsere den beste journalistikken.

Mange områder å dekke

- Vi må høyne ambisjonsnivået. Det er en utfordring at vi ikke har fått et eneste diplom på fem år. Det er for dårlig, sier Torry Pedersen, sjefredaktør i VG.

Han legger til at mediehuset er midt i en digial transformasjon som de prøver å komme seg gjennom.

- Digitalt er VG en primærinformasjonskilde, noe som betyr at vi må dekke mange områder. Graving er prioritert og det er ikke sånn at vi ikke har levert god journalistikk disse årene.  Noe av dette er jo også tilfeldigheter, sier Pedersen.

- Kan og bør forvente mer

John Arne Markussen, sjefredaktør i Dagbladet, mener VG har blitt blekere på dette området enn hva de var før. Likevel påpeker han at VG har vunnet flere saker enn Dagbladet siden 1990.

- Har VG blitt mindre farlige, spør moderator Ingunn Solheim.

- Ja, på gravejournalistikk har de det. Tidlig på 90-tallet vant VG masse priser og de hadde mange flinke reportere.  Det er vanskelig å skulle konsentrere seg om mange ting samtidig. Jeg tror de har blitt dårligere på å skjerme egne prosjekter og på å bygge opp kompetanse, sier Gry Egenes, featureredaktør i Dagens Næringsliv.

Også Gard Steiro, sjefredaktør i Bergens Tidende, mener at man kan og bør forvente mer av VG.

- VG er jo den beste nyhetsorganisasjonen i Norge, men jeg er overrasket over at de ikke har fått større SKUP-uttelling. Samtidig har de holdt på med mye de siste årene, sier han.

Problematisk fremstilling

Under debatten blir VGs sak om tilsyn med barnehager fra 2013 dratt opp som eksempel. Rundt omkring hang reklameplakater for prosjektet med påskriften: «Mamma og pappa tror jeg er trygg i barnehagen. Men er det sant?».

- Det jeg husker best fra denne saken er at reklamen for graveprosjektet ble stående i veien for journalistikken, sier Markussen

Også Gry Egenes mener fremstillingsmåten var problematisk.

- Det er interessant at VG gjorde arbeidet, men det det ble reklamert for var ikke i tråd med det de hadde funnet ut.

- For hva fant de ut, spør Solheim.

- Nei, det var jo egentlig ganske trygt å være i barnehagen, da, svarer Egenes og Markussen.

- Må ha en god kultur

Fra 2003 til 2014 har VG levert totalt 79 metoderapporter til SKUP. Bare 6 av dem har blitt premiert. Det betyr at de vinner én pris per 13. rapport.

Jeg tror vi har levert for mange rapporter på prosjekter som ikke er gode nok. Vi bør regelmessig få SKUP-diplom, sier Pedersen.

John Arne Markussen påpeker at man som mediehus og redaksjon må være god på sprint, beherske mellomdistanse og bygge en kultur for maraton.

- Man må få fred til å jobbe med undersøkende prosjekter, mens resten tar i et ekstra tak. Du må ha riktig kultur og flere journalister å spille på for å få frem gode graveprosjekter. Jeg er helt sikker på at Torry har et godt utgangspunkt for en sånn kultur, sier han.

På forsiden nå