Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
SKUP-favoritt Johan Christian Elden holdt igjen jusskurs for journalistene

Disse rettighetene mener Elden at pressen må bli flinkere til å bruke

SKUP-favoritt John Christian Elden holdt lørdag formiddag jusskurs for journalistene. Han mener det er mange rettigheter pressen bør bli flinkere til å benytte.
SKUP-favoritt Johan Christian Elden holdt igjen jusskurs for journalistene

SKUP-favoritt Johan Christian Elden holdt igjen jusskurs for journalistene

Under årets jusskurs snakket John Christian Elden blant annet om pressens rettigheter.

Han kunne tipse om at man ikke alltid er flink nok til å legge ut rettsmøter på den offentlige berammingslisten, selv om man er pliktet å gjøre det. I tillegg trekker ham frem at journalister må huske på at innsynsretten er akkurat den samme i domstolene som andre steder. Pressen bør også, ifølge Elden, oftere spørre advokaten om referanseforbudet kan oppheves.

- Da slipper man for eksempel å måtte fortelle akkurat det samme om igjen, bare på gangen. I mange tilfeller vil advokaden være postitiv til å oppheve referanseforbudet.

Elden påpeker også at selv om pressen ikke har rett til innsyn i saksddokumenter, er ofte advokatene villige til å snakke om det.

- Både politiet og advokatene sitter på dokumentene, og det er ikke forbudt å uttale seg om det, sier han.

I tillegg skulle Elden ønske at pressen i større grad tok tak i avsluttede og henlagte saker.

- Av og til er det behov for å gå inn og ettergå kjennelsen. Pressen må også stille seg kritisk til domstolene. Man kan for eksempel be om innsyn i saksdokumenter. Motargumentet man vil bli møtt med er hensyn til personvern: Hvilke detaljer skal pressen få? Dersom man kan argumentere saklig for hvorfor man skal få innsyn, har man en god sjanse, mener Elden.

Han synes også det er viktig at norske medier i større grad dekker saker som i seg selv ikke virker kjempeinteressante. Nettopp fordi gangen i prossessen og systemet rundt må kontrolleres og følges med på.

- Det er pressens ansvar. Dere skal styre publikum, publikum skal ikke styre dere.

På forsiden nå