Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Foto: Susanne Wosnitzka, Wikimedia Commons-lisens

Finn ditt neste skup i arkivene

Arkivene inneholder for mange gode historier til at du kan overlate dem til historikere og slektsgranskere.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archiv-Bild2.jpg

Foto: Susanne Wosnitzka, Wikimedia Commons-lisens

Har du en uoppklart kriminalsak i ditt område? Lurer du på hva som egentlig skjedde på Arbeiderpartiets landsmøte i 1967? Hva skrev norske soldater i Libanon hjem om på nittitallet?

Svaret kan finnes i et arkiv i nærheten av der du bor. I tillegg til Riksarkivet og Byarkivene finnes en rekke private arkiver som er åpne for alle interesserte.

Under dette seminaret kan du høre Tarjei Leer-Salvesen fortelle om da NRK Brennpunkt bestemte seg for å finne ut hva som egentlig skjedde da de allierte bombet Victoria Terrasse nyttårsaften 1944 og drepte mer enn 80 sivile nordmenn. Noen av svarene ble funnet i Riksarkivet og byarkivet i Kristiansand, samt i utenlandske arkiver. Arkivene førte også Leer-Salvesen til gjenlevende vitner.

Gunnar Thorenfeldt fra Dagbladet kommer til SKUP for å fortelle om arbeidet med Mithrokin-papirene, som har ført til mer en femti saker, på flere plattformer. I tillegg til å besøke England og undersøke dokumentene den tidligere KGB-arkivaren selv etterlot seg, har Thorenfeldt brukt arkiver i Norge. Det førte han på sporet av en spion i regjeringsapparatet, og tvang PST til å åpne sine egne arkiver.

Angrer du på at du ikke meldte deg på SKUP innen fristen? Vi har noen plasser igjen, så det kan hende du rekker det om du er rask

I tillegg til dette, vil du få en innføring i de viktigste arkivsamlingene vi har i Norge, og noen tips til hvordan du starter søket etter ditt eget skup. Om du vil utforske hvilke arkiver som finnes her i landet, kan du starte alt nå, med arkivverkets portal til vår felles historie http://arkivverket.no/

På forsiden nå