Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Jan Gunnar Furuly holder åpningstale for SKUP 2015.

- Usedvanlig høyt nivå på årets metoderapporter

Fredag ettermiddag kunne SKUP-leder Jan Gunnar Furuly ønske velkommen til den 26. utgaven av SKUP-konferansen. 
Jan Gunnar Furuly holder åpningstale for SKUP 2015.

Jan Gunnar Furuly holder åpningstale for SKUP 2015.

Siden SKUP ble etablert i 1990 har både norske journalister og redaktører lagt ned en stor innsats for den undersøkende jorunalistikken. I løpet av helgen vil både norske og utenlandske journalister legge frem noen av de beste eksempler på gravejournalistikk.

- Det siste året har vært nok en periode hvor gravende journalistikk har vært under vedvarende press. På tross av kutt i de ulike redaksjonene har tallet på innsendte metoderapporter gått opp fra 42 til 64. Årets nivå er også usedvanlig høyt.

Furuly sier at det ikke er tvil om at det siste året har vært et av de beste for norsk, undersøkende journalistikk.

- Vi har hatt store, brede saker, som Bergens Tidenes sak om Janne og Odin-saken til VG. Begge har nådd ut til mer enn 1 million lesere. Det er et bevis på at god garavejournalistikk kan betale godt tilbake til mediene som velger å satse, sier han.

Furuly peker videre på viktigheten av NRKs 5 milliarder lisenskroner. Han håper at NRK fortsetter å være en garantist for at det drives utstrakt undersøkende jouralistikk i Norge, på tross av et stort press.

Sikkerheten under årets SKUP-konferanse er hevet. Det er et massivt sikkerhetsoppbud, og ifølge PST er dette den nye hverdagen. Væpnet politi befinner seg både rundt og inne på Quality hotell i Tønsberg.

- Sikkerutslaget er en konsekvens av PSTs generelle trussevurdering i Norge. Jeg kan forsikre om at det ikke foreligger noen konkret trussel mot SKUP-konferansen, sa Furuly til salen fredag.

På forsiden nå