Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Vil ikke ha politibeskyttelse, for da blir politimannen skutt først

Bernhard Willem Holtrop var kanskje bedre kjent som tegneren «Willem». 7. januar satt han på toget fra sitt hjem i Bretagne på vei til jobb. Da han kom frem var terroraksjonen et faktum, karikaturmagasinet Charlie Hebdo var angrepet og de fleste kollegene var drept. Fredag kveld besøkte han SKUP-konferansen til to ganger stående applaus.

DSC_6578

- Heldigvis var jeg ikke der. Jeg satt på toget til Paris, og ble oppringt om at det var bråk i Charlie Hebdo. Da svarte jeg at det da alltid var bråk i Charlie Hebdo, sier Willem under Late Night Show på #skup2015 i Tønsberg.

- Så ringte en annen venn om at to var drept, så en time senere fikk jeg beskjed om at det var ti drepte. Når jeg kom til Paris ble jeg nekta adgang av politiet, så jeg fant frem til de overlevende for å planlegge videre.

Svein Tore Bergestuen spør hvordan Willem reagerte.

- Jeg var mer sint enn trist, de hadde drept kollegene mine, vennene mine. Vi måtte få ut et nytt nummer, for magasinet er vårt eneste våpen.

- Det er vanskelig å jobbe med Charlie Hebdo, siden mange er borte.

DSC_6457

Charlie Hebdo-tegneren Bernard Willem Holtrop fikk stående applaus da han gjestet SKUP-konferansens Late Night Show fredag.

- Vi har fått mange nye venner etter at vi ble angrepet. Det markerte vi med spy på forsiden, for det er sånn vi opplever det når slike som Putin og afrikanske diktatorer vil være venner fordi de "synes synd på oss".

På spørsmål om sin egen sikkerhet, svarer Willem meget selvoppofrende:

- Jeg vil ikke ha politibeskyttelse, for da blir politimannen skutt først. Om de ville drept meg, finner de en måte, det nytter ikke å bekymre seg.

Charlie Hebdo-grunnleggeren demonstrerte at han har lært av sine norske kone, når han ble spurt hvordan det opplevdes å være i Norge og på SKIP-konferansen;

- "Riktig bra" lød svaret med en klingende fransk aksent mens han smilte mot kona.

- Jeg føler meg heldig som lever i en del av verden hvor vi har kirke, moske og synagoger og at jeg får lov å vitse med de. De må gjerne tro at jorda er flat, så lenge de ikke prakker ideene på mine barnebarn.

På forsiden nå