Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

- Journalister, ikke prøv å forutse fremtiden

- Journalister er ikke så gode på å spå fremtiden, sier Stephen Engelberg, sjefsredaktør i det amerikanske nettstedet ProPublica under SKUP-konferansens første foredrag fredag ettermiddag.

Stephen Engelberg

Han leder ProPublica, et selvstendig ikke-kommersielt nettsted med fokus på gravejournalistikk, som var det første gravenettstedet til å vinne pulitzer-prisen.

Nå er han i Tønsberg for å delta på SKUP-konferansen.

Før valget i USA i høst hadde Engleberg middag med en venn som er en redaktør hos The New York Times. Vennen fortalte at hver eneste politiske journalist i NYT var overbevist om at Hillary Clinton skulle bli den som gikk av med valgseieren. Engelberg er også sikker på at det var konsensus i alle redaksjoner over Amerika og rundt om i verden.

Engelberg minner tilbake til en artikkel han selv skrev for NYT i 1991.

– I artikkelen kunngjorde jeg at det ikke skulle bli en krig i Jugoslavia.

- Jeg hadde for så vidt rett, det ble ikke én krig, det ble fire.

Basert på all slik og lignende erfaring konkluderer Engleberg:

– Jeg har kommet opp med et teorem om at journalister er ekstraordinært dårlige på å forutse fremtiden, sier Engelberg.

Han forteller at journalister er forferdelig dårlig på å forutse fremtiden, OK på å beskrive nåtiden, men at de er ganske gode på å forklare fortiden.

– Problemet er at vi bygger premisset på hva som skal skje i fremtiden med hvordan ting er nå, sier han.

Hva skal man gjøre istedenfor å forutse fremtiden? spør Siste Skup.

– Følg med på hva som skjer. Vi kan ha Trump i fire eller åtte år, så vi må dekke det som faktisk skjer, det som er dokumenterbart. Det kommer til å ta tid og ikke skje på et øyeblikk, sier han.

Medieåret 2016 har vært preget av et presidentvalg med Donald Trump, som kaller media for opposisjonen og anklager dem for å spre falske nyheter. Etter at Trump kom til makten, så ProPublica en økning i interessen for arbeidet deres.

Fra å ha omlag 2300 bidragsytere, skjøt tallet i været: Plutselig teller listen 26 000. Flere av de nye bidragsyterne sendte dem brev, ifølge Engleberg, og skrev til avisa hvordan de ga sine siste sparepenger for å finansiere gravejournalistikken.  

- En mann ved navn Benjamin skrev til oss: Jeg er en stolt borger av USA og en del av #NeverTrumpRepublican. Etter at han har erklært at han ikke vil vise skattelistene sine (...), er jeg blitt overbevist om at jeg må gjøre noe. Jeg kan ikke sitte og se på. Jeg er stolt av å kunne støtte den gravende journalistikken deres, leste han fra et brev.

En annen, James, skal også ha skrevet til ProPublicas journalister:

- Jeg ga bare fem dollar, men det er fordi jeg bare har 60 dollar på kontoen.

På forsiden nå