Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Lærer SKUP om Trump

Få kan så mye om Donald Trump som David Cay Johnston, som har fulgt USAs president gjennom 30 år. Han kommer til SKUP for å dele sine kunnskaper og erfaringer.

GLOBAL INNLEDER: David Cay Johnston var en av fire hovedtalere under åpningen av Global Investigative Journalism Conference i Johannsesburg i november. Nå kommer han til SKUP. Foto: John Bones

 

Den undersøkende journalistikken i USA er på bedringens vei som følge av at Trump ble president, mener Putlitzer-prisvinneren.

Her melder du deg på konferansen.

- Det er en enorm revitalisering av den undersøkende journalistikken i USA nå, og det er et veldig konkurransedrevet miljø.  Og det at mange av de store historiene blir drevet frem av nyoppstartede organisasjoner er et sunnhetstegn, sier forfatter og journalist David Cay Johnston (69).

På SKUP 2018 møter Johnston VGs politiske reporter Eirik Mosveen til en times samtale om Trumps første år som president - og hva det har gjort med journalistikken.


INTERVUER: Eirik Mosveen skal gjennomføre invervjuet med David Cay Johnston. Mosveen var i tre år USA-korrespondent for VG. Foto: Thomas Nilsson

 

Få har fulgt USAs 45. president over lengre tid. I januar kom Johnstons andre bok om Trump, men forfatteren og journalisten har samlet dokumentasjon om Trump siden han først møtte den daværende kasinoeieren i 1988. Der han forrige gang fikk 27 dager på å fullføre boken av forlaget, har han nå brukt et år på å gå i dybden på Trump-administrasjonen.

Slik er det foreløpige programmet

- Sist dokumenterte jeg mine tiår med erfaring og dokumentasjon på Trumps historie med juks, svindel, løgner og lite betryggende bekjentskaper. Min nye bok, «It’s Even Worse Than You Think» , er den første gjennomgående fortellingen rundt Trumps presidentskap, og er et systematisk blikk på hva «Team Trump» gjør med deg, familien din, jobben din og sikkerheten din, sier forfatteren, som er gjest under årets Skup-konferanse.

«It’s Even Worse Than You Think» ligger nå på topplistene til både Amazon og Barnes & Nobles.

- Forferdelig under valgkampen

Johnston har tidligere omtalt Trump som en mester på å forstå journalistiske konvensjoner, og at selv om journalister er gode på å få frem flere sider av en sak, mangler de ofte dypere forståelse rundt temaene som blir diskutert. At journalister må skaffe seg økt kunnskap på jus, økonomi og hvordan forvaltningen fungerer er fortsatt hans heteste stalltips for dagens journalister.

- Har amerikanske journalister lært noe av et år med Trump?

- Som gruppe gjorde amerikanske journalister en forferdelig jobb under valgkampen. Selv om jeg tilbød min dokumentasjon om Trump, fortalte journalistene lite om den historiske oppførselen til Trump. Men det har endret seg. Dekningen er blitt mye bedre, men fokuserer fortsatt for mye på Trumps oppførsel og ikke på hva administrasjonen gjør med staten. Dette er ting som har globale ringvirkninger, sier han.

Derfor startet han sammen med venner nettstedet DCreport, som spesifikt dekker Trump-administrasjonens politiske handlinger, ettersom de mistenkte at media ikke ville greie å dekke administrasjonen godt nok.

- Vi tok feil der, men vi har fortsatt med å dekke hva Trump gjør, og ikke på hva han skriver på Twitter. Vi driver helst på frivillig basis i dag, men prøver å skaffe mer finansiering. Vi har allerede fått til mye, sier han.

- Som et fyrverkeri

- På nyhetsdekningen kan det virke som om det er en enorm strøm av små og større skandaler hver dag. Hvordan påvirker dette gravejournalistikken? Får gode avsløringer den oppmerksomheten de fortjener?

- Trump-administrasjonen er som en feiring med raketter der den store finalen er hele showet – Pang, lysglimt, store brak – så mange samtidig hele tiden at du ikke greier å ta det innover deg selv. Trump tjener på dette, siden det drar bort oppmerksomheten fra skaden politikken hans har på miljøet, arbeidsmiljø og økonomisk beskyttelse av studenter og andre med gjeld, sier Johnston.

 

På forsiden nå