Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Svarer på noe helt annet

Her svarer Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik på noe helt annet enn det hun blir spurt om. På SKUP vil Fredrik Solvang og Sigrid Sollund dele noen tips om hva de gjør når når PR-drillede intervjuobjekter unngår å svare på spørsmålene.

Det var i forrige uke Kjetil Løset i TV2 intervjuet Tajik om de dårlige meningsmålingene, og ett av spørsmålene var dette:

 "Tror du at dere kan klare å reise dere til gamle høyder?"

Egentlig er dette er enkelt ja eller nei-spørsmål, og det ville vært naturlig å utdype svaret med en begrunnelse. I stedet svarer Tajik dette:

"Altså, jeg ser disse målingene, jeg tar dem alvorlig, og det gjør resten av organisasjonen også, og vi er nå opptatt av å få fram politikken vår."

Que?
Tror hun det vil være mulig å nå tilbake til gamle høyder? Det fikk ikke seerne av TV2 vite noe om.

Du melder deg på SKUP-konferansen her.

Det foreløpige programmet finner du her.

Fredrik Solvang er gjennom Dagsnytt atten kjent som en av Norges råeste intervjuere og mener mange offentlige personer har fått dårlige råd fra kommunikasjonsbransjen.

- Hva skal vi gjøre med intervjuobjekter som ikke svarer på spørsmålene?

- Det er fristende å svare at de skal vi ta prikkedøden på, men det er jo ikke realistisk. Jeg tror det mest hensiktsmessige er å vise dem at det å ikke svare på spørsmål ikke nytter som en fast praksis. Det kan vi vise ved å gjenta spørsmålene og påpeke at de ikke forholder seg til de journalistiske temaene vi mener er viktig å spørre om

- Hvorfor vil de ikke svare på det du spør om?

- Ofte, men ikke alltid, tror jeg de ikke svarer fordi de innbiller seg at det vil være for risikabelt å fortelle sannheten. Jeg tror jo det motsatte er tilfellet. Jeg tror også de kan være engstelige for at hvis de svarer ærlig og direkte, vil det automatisk føre til et eller annet sitat i krigstyper, men det skjer jo svært sjelden.

- Hvilke rettigheter har de som intervjuobjekt?

- Intervjuobjektene har selvfølgelig det privilegiet at de kan velge å ikke svare, men da står de gjerne også i fare for å bryte en avtale som er gjort i research-samtalene med redaksjonen om å forsøke å opplyse saken best mulig. Dessuten, samtidig som intervjuobjektene kan velge å ikke svare, kan intervjueren velge å mase til han eller hun får svar. Og redaksjonen kan velge å ikke invitere vedkommende tilbake.

- Hvorfor er det blitt slik at mange ikke svarer?

- Min mistanke er at dette skyldes dårlige råd fra kommunikasjonsrådgivere, men det vet jeg jo ikke sikkert. Noen er nok bare engstelige for å trå feil.

- Hva er din erfaring med gjestene du har i studio?

- Stort sett er jeg veldig fornøyd med gjestene mine, de er jo oftest håndplukket. De aller fleste forholder seg til det temaet med den vinklingen vi som redaksjon har valgt. Hovedregelen er vel dessuten at dess mer erfarent og profesjonelt intervjuobjektet er, dess mer øker faren for at vedkommende gir intetsigende ikke-svar, så vi setter ekstra stor pris på de flinke og dyktige nye stemmene vi hele tiden leter etter til debattene våre.

På forsiden nå