Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test

Nytt på SKUP: graveledelse

NRK, Dagbladet og VG stiller med det beste de har når SKUP for første gang lanserer kurs i graveledelse.

LÆRERNE: Øverst f.v. Per Arne Kalbakk, NRK, Anders Sooth Knutsen og Svein Kjølberg, VG. Nede f.v. Arve Bartnes, NRK og Siri Gedde-Dahl, Dagbladet.

  Det er krevende å være leder, og det er spesielt krevende å være leder for gravende journalistikk. Dette tre timer lange kurset henvender seg til mellomledere og redaktører som vil lære hva som må til for å lykkes med graveprosjekter.

Du melder deg på SKUP her.

Ikke bare har gravejournalistene bedre fagkunnskaper enn lederne, de behersker også verktøyer, teknikker og datakunnskaper de fleste lederne aldri har brukt. Like fullt er det få journalister som trenger så mye coaching som nettopp gravejournalistene.

Denne koden er kan være vanskelig å knekke, og på dette kurset blir det gitt mange  praktiske tips om hvordan lederne skal håndtere tunge saker under utvikling.

Siri Gedde-Dahl vant SKUP-prisen og tidenes SKUP for Vannverksskandalen mens hun var i Aftenposten, Arve Bartnes ledet Dagbladet til 3 x SKUP-pris, mens Anders Sooth Knutsen har ledet VGs arbeid med å komme tilbake blant de beste i gravende journalistikk.

Per Arne Kalbakk er tidligere nyhetsdirektør og nåværende etikkredaktør i NRK, og mange av de vanskeligste sakene passerer gjennon ham. Svein Kjølberg er VGs skrivecoach for lange og kompliserte saker.

Undervisningen i graveledelse vil bli gjennomført  lørdag fra kl. 9 til 13 i "Ildverket".

Programmet oppdateres kontinuerlig.

Tunge aktører i norsk presse setter pris på det nye tilbudet.


REDAKTØR: Lars Kristiansen, NRK, omfavner det nye tilbudet på SKUP.

Redaktør for undersøkende prosjekt, NRK, Lars Kristiansen, sier dette:
- Betydningen av å coache journalister gjennom graveprosjekter kan vanskelig overvurderes. Undersøkende journalistikk møter stadig større motstand – det står jurister og spinndoktorer på annethvert hjørne. Det er helt greit – men det krever mer av journalistikken, og de færreste blir best alene.

Han understreker at redaktører og arbeidsledere må være med fra starten:
- De må være der sammen med journalistene når metodene diskuteres og de etiske avgjørelsene skal tas. De må være der når det butter, og bidra til kreative metodiske løsninger. Og de må være der når det går bra, og klappe folk på skuldra. Å være arbeidsleder for undersøkende journalistikk er på mange måter utakknemlig – det handler om å stå først når det stormer og bakerst i godvær. Men det er ikke mindre viktig av den grunn.

- Å arbeide med graveprosjekter kan være en stor belastning, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.
- Man kan fort komme under press fra sterke motkrefter. Pass på medarbeiderne dine, og vær støttende, er hans oppfordring til redaktørkolleger.


SJEFREDAKTØR: John Arne Markussen, sjefredaktør i Dagbladet, omfavner det nye tilbudet på SKUP.

Dagbladet greide å vinne tre SKUP-priser på rad, og Markussen understreker hvor viktig det er å bygge en lagånd og kultur for graving, der man heier på hverandre. Og man må dyrke det gode humør. Når noen holder på et med graveprosjekt, må andre kolleger ta et ekstra tak.

Om lederens rolle sier han dette:
- En leder må hjelpe gravere som går ut bredt og søker dypt til å løfte blikket. Hva er sakens kjerne? Hvilken historie vil man fortelle? Parolen er «kill your darlings!». Og noen ganger må man også – sammen med de involverte – stanse prosjekter fordi hypotesen ikke holdt vann, eller saken ikke var god nok.

Markussen beskriver graving som en prosess som går gjennom tre faser: innsamling, beslutning og publisering.
- Etikk må være en del av arbeidsmetodene fra starten, og ledelsen må sørge for at det er kompletterende kompetanse i teamet – alt etter hva saken krever. Det kan være kompetanse på innsyn, databehandling, og ikke minst en fortellerstemme. Ta med utvikling, foto og video, grafikk – allerede i planleggingsfasen.

I alle år har det vært en debatt i pressen om det er riktig å opprette egne graveredaksjoner. Markussen mener det er viktig med rotasjon:
-Pass på at gravere tar seg pause og bidrar også på sprint og mellomdistanse.

 

 

 

 

 

 

På forsiden nå
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!