Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test

Nytt på SKUP: graveledelse

NRK, Dagbladet og VG stiller med det beste de har når SKUP for første gang lanserer kurs i graveledelse.

LÆRERNE: Øverst f.v. Per Arne Kalbakk, NRK, Anders Sooth Knutsen og Svein Kjølberg, VG. Nede f.v. Arve Bartnes, NRK og Siri Gedde-Dahl, Dagbladet.

  Det er krevende å være leder, og det er spesielt krevende å være leder for gravende journalistikk. Dette tre timer lange kurset henvender seg til mellomledere og redaktører som vil lære hva som må til for å lykkes med graveprosjekter.

Du melder deg på SKUP her.

Ikke bare har gravejournalistene bedre fagkunnskaper enn lederne, de behersker også verktøyer, teknikker og datakunnskaper de fleste lederne aldri har brukt. Like fullt er det få journalister som trenger så mye coaching som nettopp gravejournalistene.

Denne koden er kan være vanskelig å knekke, og på dette kurset blir det gitt mange  praktiske tips om hvordan lederne skal håndtere tunge saker under utvikling.

Siri Gedde-Dahl vant SKUP-prisen og tidenes SKUP for Vannverksskandalen mens hun var i Aftenposten, Arve Bartnes ledet Dagbladet til 3 x SKUP-pris, mens Anders Sooth Knutsen har ledet VGs arbeid med å komme tilbake blant de beste i gravende journalistikk.

Per Arne Kalbakk er tidligere nyhetsdirektør og nåværende etikkredaktør i NRK, og mange av de vanskeligste sakene passerer gjennon ham. Svein Kjølberg er VGs skrivecoach for lange og kompliserte saker.

Undervisningen i graveledelse vil bli gjennomført  lørdag fra kl. 9 til 13 i "Ildverket".

Programmet oppdateres kontinuerlig.

Tunge aktører i norsk presse setter pris på det nye tilbudet.


REDAKTØR: Lars Kristiansen, NRK, omfavner det nye tilbudet på SKUP.

Redaktør for undersøkende prosjekt, NRK, Lars Kristiansen, sier dette:
- Betydningen av å coache journalister gjennom graveprosjekter kan vanskelig overvurderes. Undersøkende journalistikk møter stadig større motstand – det står jurister og spinndoktorer på annethvert hjørne. Det er helt greit – men det krever mer av journalistikken, og de færreste blir best alene.

Han understreker at redaktører og arbeidsledere må være med fra starten:
- De må være der sammen med journalistene når metodene diskuteres og de etiske avgjørelsene skal tas. De må være der når det butter, og bidra til kreative metodiske løsninger. Og de må være der når det går bra, og klappe folk på skuldra. Å være arbeidsleder for undersøkende journalistikk er på mange måter utakknemlig – det handler om å stå først når det stormer og bakerst i godvær. Men det er ikke mindre viktig av den grunn.

- Å arbeide med graveprosjekter kan være en stor belastning, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.
- Man kan fort komme under press fra sterke motkrefter. Pass på medarbeiderne dine, og vær støttende, er hans oppfordring til redaktørkolleger.


SJEFREDAKTØR: John Arne Markussen, sjefredaktør i Dagbladet, omfavner det nye tilbudet på SKUP.

Dagbladet greide å vinne tre SKUP-priser på rad, og Markussen understreker hvor viktig det er å bygge en lagånd og kultur for graving, der man heier på hverandre. Og man må dyrke det gode humør. Når noen holder på et med graveprosjekt, må andre kolleger ta et ekstra tak.

Om lederens rolle sier han dette:
- En leder må hjelpe gravere som går ut bredt og søker dypt til å løfte blikket. Hva er sakens kjerne? Hvilken historie vil man fortelle? Parolen er «kill your darlings!». Og noen ganger må man også – sammen med de involverte – stanse prosjekter fordi hypotesen ikke holdt vann, eller saken ikke var god nok.

Markussen beskriver graving som en prosess som går gjennom tre faser: innsamling, beslutning og publisering.
- Etikk må være en del av arbeidsmetodene fra starten, og ledelsen må sørge for at det er kompletterende kompetanse i teamet – alt etter hva saken krever. Det kan være kompetanse på innsyn, databehandling, og ikke minst en fortellerstemme. Ta med utvikling, foto og video, grafikk – allerede i planleggingsfasen.

I alle år har det vært en debatt i pressen om det er riktig å opprette egne graveredaksjoner. Markussen mener det er viktig med rotasjon:
-Pass på at gravere tar seg pause og bidrar også på sprint og mellomdistanse.

 

 

 

 

 

 

På forsiden nå
 • På OsloMet

  101 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt over 100 deltagere. Antallet ligger godt over fjoråret, da det til slutt ble 227 deltagere.                
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.