Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Setter nye rekorder i påmelding

Bergens Tidende, TV 2 og Tønsbergs Blad er blant de mediene som bidrar til at påmeldingsstallet til SKUP 2018 trolig blir rekordhøyt.

UTSIKTEN: Fra 3. etasje er dette utsikten mot kanalen og Kaldnes bro fra SKUP-hotellet Quality i Tønsberg. I forgrunnen er er Vikingodden, der det bygges nye vikingskip. Foto: John Bones

Antall påmeldte til årets SKUP konferanse øker for hver dag som går, og nå mandag formiddag er antallet 456. Til sammen sender de tre nevnte mediene 65 journalister til Tønsberg.

Du melder deg på konferansen her.

Nyhetsredaktør i Bergens Tidende, Jan Stian Vold, sier BTs delegasjon på 20 journalister sannsynligvis er den største noensinne.

- BT satser på både undersøkende journalistikk og kompetanseutvikling, og da er det er veldig kjekt å sende en solid delegasjon til Tønsberg i år. SKUP er det årlige høydepunktet for mange journalister, sier Vold.

Avgjørende for fremtiden

Han sier BT blant annet er ute etter å utvikle metodekunnskapene til sine journalister.

- Vi vil gjøre dem beredt på å bedrive enda mer graving, både i hverdagen og knyttet opp til større prosjekter. Jeg tipper de fleste andre redaksjoner tenker som BT, at det er avgjørende for fremtiden vår å styrke kårene for den undersøkende journalistikken, sier Vold.

Vold skal selv være med på SKUP, og sier han gleder seg.

- Jeg prøver som de fleste andre å velge ut seminarer som gir innsikt og inspirasjon. BT skal også ha folk som står på scenen, i tillegg har vi sendt inn to metoderapporter. Utover det er vi der for å lære, og for å ta med ny kunnskap tilbake til Bergen og redaksjonen vår, sier han.

- Tror du BTs metoderapporter vil vinne på SKUP?

- Ja, man har alltid et håp om det, men det drives mye god undersøkende journalistikk i Norge. Det viktigste for BT er ikke at vi vinner, men at vi lager en type journalistikk som gjør at vi er i stand til å sende inn metoderapporter til SKUP, men jeg håper selvfølgelig på hyggelige dager i Tønsberg, sier Vold.

En tredjedel av redaksjonen

Redaktør i Tønsbergs blad, Sigmund Kydland, sier ni journalister skal delta på konferansen i hjembyen. Det tilsvarer omtrent en tredjedel av redaksjonen til avisen.


TROIKA: Sjefredaktør Sigmund Kydland i Tønsbergs Blad (t.h.) lar seg varte opp av en sentral troika på Hotel Quality under prøvesmakingen av årets gallamiddag på SKUP. Fra venstre hotellsjef Hege Halvorsen, kjøkkensjef Torbjørn Andersen og F&B Manager Kjell Skau. Foto: John Bones

- Vi prioriterer SKUP på grunn av kompetansehevingen, og spesielt fokuset på hverdagsgraving gjør konferansen veldig relevant for oss. Prosentvis er det å sende ni journalister rekord for oss. SKUP er en flott anledning til å få mye ut av få dager, så vi har ikke noe tak på hvor mange som får lov å reise, sier Kydland.

Redaktøren sier journalistene som reiser forbereder seg ved å diskutere programmet, og fordele seg på de seminarene som er mest relevant for redaksjonen.

- Jeg synes personlig at SKUP er gøy og inspirerende. Det er alltid mye å lære av kolleger. I tillegg er det en god mulighet til å bygge nettverk på tvers, bli kjent med andres prosjekter, og diskutere sammen, sier han.

Sjekk det foreløpige programmet.

Kydland har vært med på SKUP de siste årene, men i år er han ikke blant de ni som skal reise fra Tønsbergs Blad.

- Jeg vet ikke ennå om jeg kan denne gangen, men det kan hende jeg lurer meg med, sier han og ler.

–Ikke noe bedre arena

Fra TV2 er det i skrivende stund så mange som 36 journalister som skal til SKUP. Administrerende nyhets- og sportssjef i TV2, Roy Tore Jensen, sier de sender så mange til SKUP fordi de også ønsket å bruke mer ressurser på kompetanseutvikling og læring.

- Vi fant ut at det ikke finnes noe bedre arena for det enn SKUP, nettopp fordi det er så høy faglig kvalitet på programmet, sier Jensen.

- Er det noen spesiell kompetanse dere ønsker å ta med dere tilbake?

- Vi satser på kompetanseutvikling innenfor alle relevante områder, blant annet historiefortellingen, digital historiefortelling og etikk for å nevne noen.

Jensen sier noen av de 37 journalistene har forberedt seg til SKUP ved å sende inn metoderapporter, i tillegg skal alle komme tilbake med læringspunkter som de overfører til sine kolleger.

- Har du tro på at TV2 vinner SKUP-diplom eller SKUP-prisen i år?

- Jeg har alltid tro på TV2.

PS: Dagens Næringsliv og Aftenposten har begge meldt på 23, VG 44, Dagbladet og Adresseavisen elleve. Så langt er det 73 påmeldte fra NRK.

 

På forsiden nå