Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test

Sjekker inn på SKUP

NRK journalist Helene Sandvig (49) har så langt flyttet inn på elleve institusjoner, og mandag pakker hun vesken igjen. I april kommer hun til SKUP for å fortelle om sine erfaringer.

FLYTTER RUNDT: Helene Sandvig har flyttet inn på elleve instutusjoner, og her er hun under arbeid med et av programmene. Foto: Anders Leines/NRK

På SKUP skal hun dele flere erfaringer om alle fasene i programmet. Blant annet hvordan NRK følger opp kildene etter at hun har sjekket ut.

Her melder du deg på konferansen.

NRK journalist Helene Sandvig (49) er programleder i NRK-serien «Helene sjekker inn», hvor hun tilbringer fem dager på ulike institusjoner for å fortelle historiene til de som bor og jobber der.

- Jeg føler at jeg har lært mer om etikk ved å lage dette programmet enn jeg har i løpet av de 17 årene jeg har jobbet som journalist. Vi går inn til mennesker som er i en veldig sårbar fase av livet sitt, i krise, psykisk syke, noen er ikke en gang i stand til å gi samtykke. Man kan aldri være helt sikker, så vi må stole veldig mye på pårørende og fagfolk som er tett på for å avgjøre hvem vi tar med i programmet, sier hun.

Siden første episode av «Helene sjekker inn» ble sendt i desember 2016, har Sandvig flyttet inn på 11 ulike institusjoner, blant annet Ullersmo fengsel, Lørenskog sykehjem, Dalsberglien hospits og politiets utlendingsinternat på Trandum.

Det var en kjempeovergang

Sandvig sier hun bruker mye tid før innspilling på å forberede seg mentalt. Når hun skal sjekke inn på en ny institusjon får hun ikke vite hvem hun skal møte, hvilke rutiner som finnes der, eller hvordan det ser ut. Alt dette har regi ansvar for.

- Det var en kjempeovergang for meg. Jeg var vant til å gjøre all research selv for å være så godt forberedt som mulig før intervjuer. Samtidig så ser jeg det gullet som finnes der fordi jeg ikke vet mer enn jeg gjør. Jeg kommer et sted og like spent som hvem som helst andre hadde vært. Det viktigste er egentlig å ha veldig store ører, lytte og grave, sier Sandvig.

SKUP-programmet oppdateres kontinuerlig.

Når hun er på en institusjon forsøker hun å stille så åpne spørsmål som mulig, samtidig som hun også stiller de kritiske spørsmålene som seerne sannsynligvis også sitter og tenker på.

- Jeg tror jeg alltid har hatt den samme intervjuteknikken, det har litt med hvordan jeg er som person. Det jeg har lært meg gjennom mine 17 år som journalist, er at du kan stille de vanskelige, fordomsfulle spørsmålene når du har oppnådd en allianse om at du ikke spør for å være slem, men fordi du faktisk lurer og er spent på svaret, sier hun.

Modig og tapper

Sandvig mener det er lite effektivt når journalister blir sinte eller stiller lukkede spørsmål.

- Det blir ofte ikke så gode intervju, jeg tror man kommer lengre ved å være mer undrende og åpen, og det er en av mine styrker som journalist. Samtalene jeg har hatt på programmet har vært helt fantastiske. Det er så mange som er modige og tapre, og deler livene sine til tross for at de står i en vanskelig situasjon, sier hun.

Mandag skal Sandvig flytte inn på en ny institusjon, men hennes favorittepisode så langt er episoden om Dalsberglien hospits.

- Fordi det er så ekstremt rått. Jeg følte at jeg var inni en jungel der alt handlet om jakten på neste dose. Folk sov ikke i sengene sine. Det var så mange sterke inntrykk, og så langt fra et normalt liv. De første to dagene tenkte jeg «her får jeg ikke gjort noen ting». Luktene, lydene og menneskene, alt der var utrolig uforutsigbart, sier hun.

Rett fra hjertet

Sandvig beundrer menneskene som står i jobben dag og ut og dag inn.

- Det er så flott å kunne vise medmenneskeligheten, man jobber ikke et sånt sted bare for å tjene penger, det kommer rett fra hjertet, sier hun.

- Da ler vi godt

Etter innspillingen av en episode kan det gå opp til et halvt år før episoden sendes på TV.

- Når jeg sitter i klipperommet og skal lese kommentarer, har jeg store problemer med å si ordet «institusjon». Jeg må si det igjen og igjen, og har like store problemer hver eneste episode, så da ler vi godt, sier Sandvig.

- Har «Helene sjekker inn» endret deg som journalist?

- Ja, jeg er ikke så fordomsfull og full er forestillinger, men har blitt enda mer åpen og nysgjerrig enn før.

På forsiden nå
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!