Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test

Sjekker inn på SKUP

NRK journalist Helene Sandvig (49) har så langt flyttet inn på elleve institusjoner, og mandag pakker hun vesken igjen. I april kommer hun til SKUP for å fortelle om sine erfaringer.

FLYTTER RUNDT: Helene Sandvig har flyttet inn på elleve instutusjoner, og her er hun under arbeid med et av programmene. Foto: Anders Leines/NRK

På SKUP skal hun dele flere erfaringer om alle fasene i programmet. Blant annet hvordan NRK følger opp kildene etter at hun har sjekket ut.

Her melder du deg på konferansen.

NRK journalist Helene Sandvig (49) er programleder i NRK-serien «Helene sjekker inn», hvor hun tilbringer fem dager på ulike institusjoner for å fortelle historiene til de som bor og jobber der.

- Jeg føler at jeg har lært mer om etikk ved å lage dette programmet enn jeg har i løpet av de 17 årene jeg har jobbet som journalist. Vi går inn til mennesker som er i en veldig sårbar fase av livet sitt, i krise, psykisk syke, noen er ikke en gang i stand til å gi samtykke. Man kan aldri være helt sikker, så vi må stole veldig mye på pårørende og fagfolk som er tett på for å avgjøre hvem vi tar med i programmet, sier hun.

Siden første episode av «Helene sjekker inn» ble sendt i desember 2016, har Sandvig flyttet inn på 11 ulike institusjoner, blant annet Ullersmo fengsel, Lørenskog sykehjem, Dalsberglien hospits og politiets utlendingsinternat på Trandum.

Det var en kjempeovergang

Sandvig sier hun bruker mye tid før innspilling på å forberede seg mentalt. Når hun skal sjekke inn på en ny institusjon får hun ikke vite hvem hun skal møte, hvilke rutiner som finnes der, eller hvordan det ser ut. Alt dette har regi ansvar for.

- Det var en kjempeovergang for meg. Jeg var vant til å gjøre all research selv for å være så godt forberedt som mulig før intervjuer. Samtidig så ser jeg det gullet som finnes der fordi jeg ikke vet mer enn jeg gjør. Jeg kommer et sted og like spent som hvem som helst andre hadde vært. Det viktigste er egentlig å ha veldig store ører, lytte og grave, sier Sandvig.

SKUP-programmet oppdateres kontinuerlig.

Når hun er på en institusjon forsøker hun å stille så åpne spørsmål som mulig, samtidig som hun også stiller de kritiske spørsmålene som seerne sannsynligvis også sitter og tenker på.

- Jeg tror jeg alltid har hatt den samme intervjuteknikken, det har litt med hvordan jeg er som person. Det jeg har lært meg gjennom mine 17 år som journalist, er at du kan stille de vanskelige, fordomsfulle spørsmålene når du har oppnådd en allianse om at du ikke spør for å være slem, men fordi du faktisk lurer og er spent på svaret, sier hun.

Modig og tapper

Sandvig mener det er lite effektivt når journalister blir sinte eller stiller lukkede spørsmål.

- Det blir ofte ikke så gode intervju, jeg tror man kommer lengre ved å være mer undrende og åpen, og det er en av mine styrker som journalist. Samtalene jeg har hatt på programmet har vært helt fantastiske. Det er så mange som er modige og tapre, og deler livene sine til tross for at de står i en vanskelig situasjon, sier hun.

Mandag skal Sandvig flytte inn på en ny institusjon, men hennes favorittepisode så langt er episoden om Dalsberglien hospits.

- Fordi det er så ekstremt rått. Jeg følte at jeg var inni en jungel der alt handlet om jakten på neste dose. Folk sov ikke i sengene sine. Det var så mange sterke inntrykk, og så langt fra et normalt liv. De første to dagene tenkte jeg «her får jeg ikke gjort noen ting». Luktene, lydene og menneskene, alt der var utrolig uforutsigbart, sier hun.

Rett fra hjertet

Sandvig beundrer menneskene som står i jobben dag og ut og dag inn.

- Det er så flott å kunne vise medmenneskeligheten, man jobber ikke et sånt sted bare for å tjene penger, det kommer rett fra hjertet, sier hun.

- Da ler vi godt

Etter innspillingen av en episode kan det gå opp til et halvt år før episoden sendes på TV.

- Når jeg sitter i klipperommet og skal lese kommentarer, har jeg store problemer med å si ordet «institusjon». Jeg må si det igjen og igjen, og har like store problemer hver eneste episode, så da ler vi godt, sier Sandvig.

- Har «Helene sjekker inn» endret deg som journalist?

- Ja, jeg er ikke så fordomsfull og full er forestillinger, men har blitt enda mer åpen og nysgjerrig enn før.

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.