Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen holder foredrag
TØNSBERG: Eva Akerbæk (f.v) og Mina Liavik Karlsen fra Faktisk.no presenterte flere statistikk-tapper fra norsk presse i sitt SKUP-foredrag fredag ettermiddag. (Foto: Adrian Nielsen)

Åtte måter å unngå klassiske statistikk-tabber

Mina Liavik Karlsen og Eva Akerbæk fra Faktisk gir norsk presse åtte spørsmål som skal hindre at journalisters statistikkfeil ender opp på faktisk.no

Av Johanna Magdalena Husebye

På under 30 minutter får publikum presentert statistiske feil begått av flere nyhetsmedier, som blant annet Verdens Gang, Dagbladet, Nettavisen, NRK, Tv2, NTB og Dagsrevyen. De ulike sakene er alle, på ulike måter, et resultat av journalisters manglende statistikk-kunnskap.

Eksemplene foredragsholderne trekker frem  varier fra titler som «Butikktyver stjeler for 732 millioner kroner i desember», «7 av 10 niåringer er på Snapchat», og «Piloter nekter å deportere asylsøkere – 222 avganger kansellert». Alle som faktisk er helt feil.

Her er Liavik Karlsen og Eva Akerbæks åtte spørsmål journalister kan stille seg for å unngå feil i fremtiden:

 1. Har du brukt oppdaterte tall?
 2. Hvor kommer tallet egentlig fra?
 3. Har du brukt riktige tall?
 4. Kan man regne på denne måten? 
 5. Kan du legge sammen tallene?
 6. Har du lest og forstått originalkilden?
 7. Kan tallene si noe om utvikling?
 8. Har du fått riktige opplysninger?

Faktisk-journalistene sier de får mye tips av privatpersoner, politiske partier, organisasjoner, journalister og andre som mener feil er begått, men det er ikke så ofte tipset handler om statistikk. 

– Det er en svakhet med mange redaksjoner, at få kan statistikk, sier Akerbæk.

– Jeg tror journalistenes hovedutfordring går mye på tid. Man føler ikke man har den halvtimen til å sette seg inn i statistikken, og tenke «kan dette stemme?». Det er ikke tid til å være kritisk nok, legger Liavik Karlsen til. 

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.