Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen holder foredrag
TØNSBERG: Eva Akerbæk (f.v) og Mina Liavik Karlsen fra Faktisk.no presenterte flere statistikk-tapper fra norsk presse i sitt SKUP-foredrag fredag ettermiddag. (Foto: Adrian Nielsen)

Åtte måter å unngå klassiske statistikk-tabber

Mina Liavik Karlsen og Eva Akerbæk fra Faktisk gir norsk presse åtte spørsmål som skal hindre at journalisters statistikkfeil ender opp på faktisk.no

Av Johanna Magdalena Husebye

På under 30 minutter får publikum presentert statistiske feil begått av flere nyhetsmedier, som blant annet Verdens Gang, Dagbladet, Nettavisen, NRK, Tv2, NTB og Dagsrevyen. De ulike sakene er alle, på ulike måter, et resultat av journalisters manglende statistikk-kunnskap.

Eksemplene foredragsholderne trekker frem  varier fra titler som «Butikktyver stjeler for 732 millioner kroner i desember», «7 av 10 niåringer er på Snapchat», og «Piloter nekter å deportere asylsøkere – 222 avganger kansellert». Alle som faktisk er helt feil.

Her er Liavik Karlsen og Eva Akerbæks åtte spørsmål journalister kan stille seg for å unngå feil i fremtiden:

 1. Har du brukt oppdaterte tall?
 2. Hvor kommer tallet egentlig fra?
 3. Har du brukt riktige tall?
 4. Kan man regne på denne måten? 
 5. Kan du legge sammen tallene?
 6. Har du lest og forstått originalkilden?
 7. Kan tallene si noe om utvikling?
 8. Har du fått riktige opplysninger?

Faktisk-journalistene sier de får mye tips av privatpersoner, politiske partier, organisasjoner, journalister og andre som mener feil er begått, men det er ikke så ofte tipset handler om statistikk. 

– Det er en svakhet med mange redaksjoner, at få kan statistikk, sier Akerbæk.

– Jeg tror journalistenes hovedutfordring går mye på tid. Man føler ikke man har den halvtimen til å sette seg inn i statistikken, og tenke «kan dette stemme?». Det er ikke tid til å være kritisk nok, legger Liavik Karlsen til. 

På forsiden nå
 • Synnøve Åsebø og Silje Sjursen Skiphamn

  Gard Steiro påmeldt nr. 603

  VG-sjefen Gard Steiro ble påmeldt nr. 603 på SKUP-konferansen da han meldte seg på ved middagstider i dag. Mannen som har fått mye av æren for VGs gravesuksess de siste årene skal delta i sesjonen "Om å stå i stormen".
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.