Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen holder foredrag
TØNSBERG: Eva Akerbæk (f.v) og Mina Liavik Karlsen fra Faktisk.no presenterte flere statistikk-tapper fra norsk presse i sitt SKUP-foredrag fredag ettermiddag. (Foto: Adrian Nielsen)

Åtte måter å unngå klassiske statistikk-tabber

Mina Liavik Karlsen og Eva Akerbæk fra Faktisk gir norsk presse åtte spørsmål som skal hindre at journalisters statistikkfeil ender opp på faktisk.no

Av Johanna Magdalena Husebye

På under 30 minutter får publikum presentert statistiske feil begått av flere nyhetsmedier, som blant annet Verdens Gang, Dagbladet, Nettavisen, NRK, Tv2, NTB og Dagsrevyen. De ulike sakene er alle, på ulike måter, et resultat av journalisters manglende statistikk-kunnskap.

Eksemplene foredragsholderne trekker frem  varier fra titler som «Butikktyver stjeler for 732 millioner kroner i desember», «7 av 10 niåringer er på Snapchat», og «Piloter nekter å deportere asylsøkere – 222 avganger kansellert». Alle som faktisk er helt feil.

Her er Liavik Karlsen og Eva Akerbæks åtte spørsmål journalister kan stille seg for å unngå feil i fremtiden:

  1. Har du brukt oppdaterte tall?
  2. Hvor kommer tallet egentlig fra?
  3. Har du brukt riktige tall?
  4. Kan man regne på denne måten? 
  5. Kan du legge sammen tallene?
  6. Har du lest og forstått originalkilden?
  7. Kan tallene si noe om utvikling?
  8. Har du fått riktige opplysninger?

Faktisk-journalistene sier de får mye tips av privatpersoner, politiske partier, organisasjoner, journalister og andre som mener feil er begått, men det er ikke så ofte tipset handler om statistikk. 

– Det er en svakhet med mange redaksjoner, at få kan statistikk, sier Akerbæk.

– Jeg tror journalistenes hovedutfordring går mye på tid. Man føler ikke man har den halvtimen til å sette seg inn i statistikken, og tenke «kan dette stemme?». Det er ikke tid til å være kritisk nok, legger Liavik Karlsen til. 

På forsiden nå