Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
SKUP-prisen vinnere
Stor jubel blant Dagens Næringsliv journalistene som vant SKUP-prisen for 2017. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Dagens Næringsliv med Boligbyggsaken er årets vinner av SKUP-Prisen

Årets SKUP-pris går til Dagens Næringsliv med Boligbyggsaken av Kjetil Sæter, Knut Gjernes, Lars Kristian Solem og Fredrik Solstad.

Av Julie Brundtland Løvseth

Det annonserte SKUP-juryleder Bernt Olufsen under gallamiddagen på Quality hotell i Tønsberg, sent lørdag kveld.

– Det var kanskje ikke kveldens overraskelse, startet Olufsen. Boligbyggesaken har nemlig vært en klar favoritt til å vinne prisen. Olufsen fortsatte med å lese juryens begrunnelse, som er gjengitt i sin helhet under: 

«Den norske velferdsstaten finansieres av store overføringer fra skattebetalerne til offentlig sektor – i tillit til at midlene brukes effektivt til felles formål. Det er medienes oppgave å overvåke at politikere og forvaltning har tilfredsstillende kontroll med offentlig pengebruk. På dette område representerer uavhengig og kritisk journalistikk en umistelig del av vårt demokrati. 

Ingen har i løpet av 2017 løst denne oppgaven på en bedre måte enn vinneren av SKUP-prisen. Gjennom over 40 grundige reportasjer har journalistene avdekket katastrofal mangel på kontroll med milliardinvesteringer i Oslos kommunale eiendomsselskap Boligbygg. Reportasjene gir innblikk i udokumenterte eiendomstransaksjoner og spekulantenes berikelse på fellesskapets bekostning. 

Arbeidet har fått store konsekvenser. Både daglig leder og styret i Boligbygg er skiftet ut. To personer er siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Den ansvarlige byråd for næring og eierskap har trukket seg. 

Journalistene bygde opp sin egen eiendomsdatabase hvor all vesentlig informasjon ble samlet. Deretter kombinerte de datastøttet journalistikk med graving i sosiale medier, observasjon, innhenting av dommer og konkurshistorikk. Juryen vil særlig berømme journalistene for deres strategiske kildetilnærming, og bruken av det avslørende pressefotografiet som dokumentasjon i saken.»

 

Les metoderapporten til Boligbyggsaken her. 

 

Juryen har lest om lag 1100 sider metoderapport, og utallige bøker og andre vedlegg, i forkant av denne kvelden. 

 

«Husk det viktigste med SKUP er ikke prisen men den delingskulturen vi bygger sammen.» sa Olufsen tidligere på kvelden til full applaus fra en fullsatt sal med 624 konferansedeltakere.

 

Her finner du alle de 52 metoderapportene for SKUP i 2018

 

Kveldens fire SKUP diplomer finner du en oversikt over her. 

 

På forsiden nå