Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Ingerid Stenvold leder debatt i Oseberg

SPORTSDEBATT: Det ble hett i panelet under sportsdebatten. De fire deltakerne hadde ulike standpunkt og synspunkt når det kommer til det å være sportsjournalist. (Foto: Adrian Nielsen)

Den store sportsdebatten

Hvordan er det å være sportsjournalist og supporter? Drives det nok kritisk journalistikk i sportsredaksjonene? Eller er de en trivelig heiagjeng? Det var premissene for sportsdebatten.

Av Katrine Nordanger Mjelde

Det ble hett under debatten om sportsjournalistikken i Norge da Leif Welhaven (VG), Esten O. Sæther (Dagbladet), Niels Røine (kommunikasjonssjef NIF) og Lise Klaveness (Sportskommentator NRK og advokat) stilte på podiet. Ingerid Stenvold, nyhetsanker i NRK ledet debatten.

– Det er naturlig at mediehusene har et etterslep ettersom tidene har forandret seg og at idretten er blitt mer profesjonalisert de siste årene. Da er det viktigere at vi som skal dekke sporten er prinsipielle og vurderer rollene våre, begynner Lise Klaveness debatten med som er sportskommentator i NRK, jurist, tidligere fotballspiller og Norges første kvinnelige VM kommentator.

Esten O. Sæther fikk spørsmål om han kunne sette en diagnose på norsk sportsjournalistikk.

– Jeg mener at vi ganske systematisk prater ned sportsredaksjonene våre. Utfordringene våre er når det kommer til kjennskap, nærhet og verdier. Sport er blitt så uendelig mye viktigere i samfunnet de siste tiårene. Det ligger mye makt i sport.

Har vi kommet dit at vi kan være fornøyd med det arbeidet som gjøres spurte Stenvold Welhaven.

– Vi er blitt bedre på mange områder, men det er tre ting vi sliter med. Mange journalister som søker seg inn i sportsredaksjonen gjør det for å følge sport. De er lite skolerte i det journalistiske virke. Det andre er det med viljen og interessen for å grave i dybden på sportssaker. Det tredje er at det er en kamp å få laget de ressurskrevende sakene når vi skal levere så mye på så mange flater, sier han.

– Det går på evnen, viljen og ressursene.

– Det blir veldig polarisert. Det er enten er du med oss eller mot oss. Da er Welhaven i mot viss han kritiserer, men det må heller være sånn at det må være interessante debatter vi må velge å ta. Ikke å ha en holdning at kritiserer du er du aktiv motstander, sier Klaveness.

VG sine artikler om Nådeløs Åpenhet og kommentarene rundt dem og dopingdommene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby var noen av temaene på debatten.

– Jeg mener at det legges feil premisser for en del saker som blir trykket i VG. Vi er heller ikke underlagt offentlighetsloven så vi trenger ikke belyse alle disse tingene, sier Niels Røine, kommunikasjonsdirektør i NIF.

– Man må heller ikke oppleve alt som flengende kritikk. Når det kommer til gravejournalistikk er det mye viktigere å sjekke verdiregnskapet enn lunsjregnskapet. Det er ikke det at lunsjregnskapet ikke er viktig, for det er det, men verdiene må stå sterkere, sier Esten O. Sæther.

Er dere i VG blitt for opphengt i reiseregninger?

– Jeg mener at reiseregningene bare er en liten del av et spørsmål om åpenhet i idretten. Det blir litt journalistisk. Det blir litt rart at du kommer med stikk mot VG redaksjonen gjennom dine kommentatorer. Du har jo selv vært lønnet av fotballforbundet, kommenterte da Welhaven.

– Ja, nå skal du få høre. All grunn til å lure på dette. Jeg hadde så uendelig lyst til å vise hvor god tjener jeg var. Dette var å ta en ny type lederjobb og det var omtrent ikke forbundsstøtte. Jeg syns ikke det er dette som skal ta vekk fokuset på verdikampen i idretten, svarte O. Sæther.

Det alle er enige i er at åpenhet i idretten er bra, men det er fremgangsmåtene til de forskjellige redaksjonene og forbundene som blir kritisert. 

– En må ikke ha tunellsyn der man jager frem noe som ikke er det. Man må samle fakta og kunnskap og så bestemme seg for hvor veien skal gå. Det som forundrer meg er at i mange av disse sakene har ikke mediene evne til å samle sammen et team med spisskompetanse. Det finnes ikke journalister med slik kunnskap i sportsredaksjonene, de er gode på fotball eller gode på langrenn, men har ikke dybdekunnskap, sier Røine om dekningen av dopingskandalene.

På forsiden nå
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.
 • Tora Håndlykken

  Tora Håndlykken: – Jeg tror på Sofie

   Det sitatet skulle aldri stått på trykk og vi er uenig i det Skarvøy sier i sitt intervju. Jeg tror på Sofie, sa VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken i paneldebatt om dekningen av Giske-videoen.
 • Skup-publikum

  Mediefolk på Skup: Dette er våre Skup-favoritter

  44 bidrag sloss om å vinne årets SKUP-pris. Blant disse er det særlig to graveprosjekter som peker seg ut som favoritter blant Skup-deltakerne. 
 • Kristoffer Egeberg, journalist og redaktør for nettstedet Faktisk.no viser Skup-deltakerne hvordan de kan grave i hverdagen.

  Slik avslører du falske nyheter

  Smarte bildesøk for å avsløre falske nyheter. Det var noe av det Kristoffer Egeberg i Faktisk.no delte i sesjonen «Bli en hverdagsgraver».
 • Uppdrag Granskings Nils Hanson

  Mener norsk presse er bedre på selvransakelse

  Uppdrag Granskings Nils Hanson delte sine gravetips på SKUP og fikk flere spørsmål om VGs Giske-dekning. Han mener det er mer åpenhet og selvransakelse i Norge enn i Sverige. 
 • Tarjei Leer-Salvesen og Kristine Foss

  De regnes som landets beste på innsyn - her er deres tre beste tips

  – Man blir mer uavhengig, får mer kunnskap, og gjør en bedre jobb, rett og slett, sier Fædrelandsvennens Tarjei Leer-Salvesen.