Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

Skup-konferansen starter om

2019/03/29 09:00:00
Countdown placeholder
test
Ingerid Stenvold leder debatt i Oseberg

SPORTSDEBATT: Det ble hett i panelet under sportsdebatten. De fire deltakerne hadde ulike standpunkt og synspunkt når det kommer til det å være sportsjournalist. (Foto: Adrian Nielsen)

Den store sportsdebatten

Hvordan er det å være sportsjournalist og supporter? Drives det nok kritisk journalistikk i sportsredaksjonene? Eller er de en trivelig heiagjeng? Det var premissene for sportsdebatten.

Av Katrine Nordanger Mjelde

Det ble hett under debatten om sportsjournalistikken i Norge da Leif Welhaven (VG), Esten O. Sæther (Dagbladet), Niels Røine (kommunikasjonssjef NIF) og Lise Klaveness (Sportskommentator NRK og advokat) stilte på podiet. Ingerid Stenvold, nyhetsanker i NRK ledet debatten.

– Det er naturlig at mediehusene har et etterslep ettersom tidene har forandret seg og at idretten er blitt mer profesjonalisert de siste årene. Da er det viktigere at vi som skal dekke sporten er prinsipielle og vurderer rollene våre, begynner Lise Klaveness debatten med som er sportskommentator i NRK, jurist, tidligere fotballspiller og Norges første kvinnelige VM kommentator.

Esten O. Sæther fikk spørsmål om han kunne sette en diagnose på norsk sportsjournalistikk.

– Jeg mener at vi ganske systematisk prater ned sportsredaksjonene våre. Utfordringene våre er når det kommer til kjennskap, nærhet og verdier. Sport er blitt så uendelig mye viktigere i samfunnet de siste tiårene. Det ligger mye makt i sport.

Har vi kommet dit at vi kan være fornøyd med det arbeidet som gjøres spurte Stenvold Welhaven.

– Vi er blitt bedre på mange områder, men det er tre ting vi sliter med. Mange journalister som søker seg inn i sportsredaksjonen gjør det for å følge sport. De er lite skolerte i det journalistiske virke. Det andre er det med viljen og interessen for å grave i dybden på sportssaker. Det tredje er at det er en kamp å få laget de ressurskrevende sakene når vi skal levere så mye på så mange flater, sier han.

– Det går på evnen, viljen og ressursene.

– Det blir veldig polarisert. Det er enten er du med oss eller mot oss. Da er Welhaven i mot viss han kritiserer, men det må heller være sånn at det må være interessante debatter vi må velge å ta. Ikke å ha en holdning at kritiserer du er du aktiv motstander, sier Klaveness.

VG sine artikler om Nådeløs Åpenhet og kommentarene rundt dem og dopingdommene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby var noen av temaene på debatten.

– Jeg mener at det legges feil premisser for en del saker som blir trykket i VG. Vi er heller ikke underlagt offentlighetsloven så vi trenger ikke belyse alle disse tingene, sier Niels Røine, kommunikasjonsdirektør i NIF.

– Man må heller ikke oppleve alt som flengende kritikk. Når det kommer til gravejournalistikk er det mye viktigere å sjekke verdiregnskapet enn lunsjregnskapet. Det er ikke det at lunsjregnskapet ikke er viktig, for det er det, men verdiene må stå sterkere, sier Esten O. Sæther.

Er dere i VG blitt for opphengt i reiseregninger?

– Jeg mener at reiseregningene bare er en liten del av et spørsmål om åpenhet i idretten. Det blir litt journalistisk. Det blir litt rart at du kommer med stikk mot VG redaksjonen gjennom dine kommentatorer. Du har jo selv vært lønnet av fotballforbundet, kommenterte da Welhaven.

– Ja, nå skal du få høre. All grunn til å lure på dette. Jeg hadde så uendelig lyst til å vise hvor god tjener jeg var. Dette var å ta en ny type lederjobb og det var omtrent ikke forbundsstøtte. Jeg syns ikke det er dette som skal ta vekk fokuset på verdikampen i idretten, svarte O. Sæther.

Det alle er enige i er at åpenhet i idretten er bra, men det er fremgangsmåtene til de forskjellige redaksjonene og forbundene som blir kritisert. 

– En må ikke ha tunellsyn der man jager frem noe som ikke er det. Man må samle fakta og kunnskap og så bestemme seg for hvor veien skal gå. Det som forundrer meg er at i mange av disse sakene har ikke mediene evne til å samle sammen et team med spisskompetanse. Det finnes ikke journalister med slik kunnskap i sportsredaksjonene, de er gode på fotball eller gode på langrenn, men har ikke dybdekunnskap, sier Røine om dekningen av dopingskandalene.

På forsiden nå
 • skup-kuben

  14. januar er fristen for å levere metoderapport

  Fristen for å sende inn metoderapporter for 2018 er mandag 14. januar kl. 9.00. Etter det begynner SKUP-juryen arbeidet.
 • Vinnerne og Bernt Olufsen

  Nå kan du melde deg på SKUP 2019

  Påmeldingen til SKUP 2019 er nå igang, og det er ingen grunn til å vente. Det er først til mølla som gjelder for å få plass på konferansehotellet Quality i Tønsberg 29.-31. mars.      
 • Dataskupprisen 2018 NRK

  SKUP-prisen utdeles 30. mars

  Her mottar Maria Hasselgård og Espen Andersen Dataskup-prisen for arbeidet med Legekoden. Neste pris, SKUP-prisen, utdeles under festmiddagen på SKUP-konferansen i Tønsberg 30. mars.
 • Kandidater 2018 Dataskup

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen har talt: Ett av disse bidragene har vunnet Dataskup-prisen. Hvem det er, blir kunngjort under festmiddagen på Data-SKUP kommende lørdag. Rekordmange 225 skal delta på arrangementet.                      
 • OsloMet festsalen

  Kun 25 plasser igjen, sjekk påmeldingene!

  Det nærmer seg 200 deltagere på Data-SKUP, og det er kun 25 plasser igjen. Sjekk hvem som er påmeldt nederst i denne artikkelen.                          
 • Bernt og Geir Terje

  Geir Terje Ruud nytt jurymedlem

  NTBs utviklingsdirektør Geir Terje Ruud er valgt til nytt medlem av SKUP-juryen etter Trond Sundnes som gikk ut da han fikk ny jobb som sjef for de globale publikasjonene i DN-eier NHST
 • Gard Steiro og Natalie Remøe Hansen

  Over 100 påmeldte på Data-SKUP

  Onsdag ettermiddag er det over 100 påmeldte på Data-SKUP, og det tikker inn med nye registreringer hver dag. Meld deg på før det er for sent!              
 • Akademia

  Samarbeider med akademia

  På Data-SKUP blir det to egne sesjoner for akademikere innen journalistikken. Nyskapningen er et resultat av samarbeidet mellom SKUP og OsloMet.