Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Paneldebatt i Oseberg
Matthew Caruana Galizia, Gurkan Ozturan, Pavla Holocova, Knut Olav Åmås og Hege Moe Eriksen på åpningssesjonen på årets SKUP konferanse. (Foto: Adrian Nielsen)

SKUPS åpningssesjon: I kampen mellom penn og pistol  

Hva er situasjonen for våre undersøkende journalistikk-kolleger i Europa? – Deling og transnasjonalisme er måter vi kan hjelpe hverandre til å bli trodd, sier Pavla Holocova.

Av Julie Brundtland

– Min mor hadde en forståelse av komplekse sammenhenger i finans, som de fleste mennesker ikke en gang kan begynne å forstå. Dette var grunnen til at hun ble drept, et steg foran hennes lands institusjoner som ikke var kritiske til de politiske lederne.

Utsagnet kommer fra Matthew Caruana Galizia, som opplevde hans gravejournalistiske heltinne og mor bli myrdet fordi hun ble for farlig for makteliten i Malta. Daphne Caruana Galiza døde av en bilbombe. Hun hadde blant mange andre avsløringer vist at statsministerens kone hadde gjemt unna skattepenger i Panama.

Sønnen, som også er gravejournalist bodde i et hjem hvor trusler ikke var uvanlig. Døren til huset ble satt på fyr flere ganger; en gang etter en undersøkelse av en narkotikasmugler og en annen gang av nynazister. Matthew kunne som liten ta opp telefonrøret og høre voksne skrike trusler inn i barneøret hans.

SKUP konferansens åpningssesjon har tittel «Målskive: Journalist» og handler om drepte journalister i Europa. Tall fra Reportere uten grenser viser at 65 reportere og mediefolk ble drept på jobb i år.

Den tyrkiske aktivisten og redaktøren Gurkan Ozturan har blitt motarbeidet av staten på alle tenkelige måter, men sier det eneste som kan stoppe han fra å publisere er om de kutter av strømmen.

– Jeg har vært daglig leder i fire år i Dokuz8Haber og har opplevd haugevis av trusler og sensur. De har blokket twitteren min, blokkert nettsiden til avisen av IT-departementet. Lokalene våre har blitt stengt og de har frosset bankkontoene mine. Men vi fortsetter. Vi har et stort nettverk av motiverte personer. Nå har vi fordoblet oss i borgerjournalister og har større tilgjengelighet for leserne.

De siste årene har det vært et stort «crackdown» på media. NGO medier har fått statlige eiere. Nå er det kun tre av 2000 mediekanaler i Tyrkia som ikke er kontrollert av staten.

Pavla Holocova er kollega av Jan Kuciak, den myrdede slovakiske gravejournalisten som ble skutt med sin kjæreste i deres leilighet. Drapene skapte reaksjoner langt utover grensene til slovakia. Nå hedrer Pavla kollegaens død ved å fullføre hans undersøkende prosjekt.

– Det gir ikke mening at han ble drept på det tidspunktet. Han hadde samlet dokumenter og satt dem sammen for å lage en historie. Den risikable delen, å innhente kommentarer ble aldri satt i gang, fordi han ble drept.

Det akademiske alibi på scenen, Knut Olav Åmås kom med sine gjennomtenkte analyser av gravejournalisters arbeidssituasjon i Europa.

– Det skjer skremmende ting i en mer autoritær retning i lovende, nylig utformede demokratier. Land som Ungarn og Polen viser sprekker i fasaden. Vi ser økende populisme, angrep på journalistikk og institusjoner. Vi har en krise i det at publikum ikke tror oss. At vi er elitistiske institusjoner som er koordinert med den politiske eliten, som i en konspirasjonsteori. Falske nyheter og netthat. Samtidig som nettgigantene går lengre bort fra redaksjonelle medier til mer alternative sider.

På slutten av diskusjonen løftet Hege Moe Eriksen spørsmålet: «Hva skal vi gjøre? Og hva kan vi gjøre sammen?» Det kom et kontakt svar fra Pavla:

– Vi trenger å dele. Historiene våre er bevis. Hvis vi vil endre samfunnet må vi dele informasjonen vi har.

Gurkan Ozturan stemte i:

– Vi trenger transnasjonalisme slik at sannheten kommer ut. Da et universitet i Tyrkia ble raidet og elevene slengt ut på gaten greide vi gjennom video og kommentarer og dele det med internasjonale journalister. Det skapte et ekstra lag med sikkerhet for oss.

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.