Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Paneldebatt i Oseberg
Matthew Caruana Galizia, Gurkan Ozturan, Pavla Holocova, Knut Olav Åmås og Hege Moe Eriksen på åpningssesjonen på årets SKUP konferanse. (Foto: Adrian Nielsen)

SKUPS åpningssesjon: I kampen mellom penn og pistol  

Hva er situasjonen for våre undersøkende journalistikk-kolleger i Europa? – Deling og transnasjonalisme er måter vi kan hjelpe hverandre til å bli trodd, sier Pavla Holocova.

Av Julie Brundtland

– Min mor hadde en forståelse av komplekse sammenhenger i finans, som de fleste mennesker ikke en gang kan begynne å forstå. Dette var grunnen til at hun ble drept, et steg foran hennes lands institusjoner som ikke var kritiske til de politiske lederne.

Utsagnet kommer fra Matthew Caruana Galizia, som opplevde hans gravejournalistiske heltinne og mor bli myrdet fordi hun ble for farlig for makteliten i Malta. Daphne Caruana Galiza døde av en bilbombe. Hun hadde blant mange andre avsløringer vist at statsministerens kone hadde gjemt unna skattepenger i Panama.

Sønnen, som også er gravejournalist bodde i et hjem hvor trusler ikke var uvanlig. Døren til huset ble satt på fyr flere ganger; en gang etter en undersøkelse av en narkotikasmugler og en annen gang av nynazister. Matthew kunne som liten ta opp telefonrøret og høre voksne skrike trusler inn i barneøret hans.

SKUP konferansens åpningssesjon har tittel «Målskive: Journalist» og handler om drepte journalister i Europa. Tall fra Reportere uten grenser viser at 65 reportere og mediefolk ble drept på jobb i år.

Den tyrkiske aktivisten og redaktøren Gurkan Ozturan har blitt motarbeidet av staten på alle tenkelige måter, men sier det eneste som kan stoppe han fra å publisere er om de kutter av strømmen.

– Jeg har vært daglig leder i fire år i Dokuz8Haber og har opplevd haugevis av trusler og sensur. De har blokket twitteren min, blokkert nettsiden til avisen av IT-departementet. Lokalene våre har blitt stengt og de har frosset bankkontoene mine. Men vi fortsetter. Vi har et stort nettverk av motiverte personer. Nå har vi fordoblet oss i borgerjournalister og har større tilgjengelighet for leserne.

De siste årene har det vært et stort «crackdown» på media. NGO medier har fått statlige eiere. Nå er det kun tre av 2000 mediekanaler i Tyrkia som ikke er kontrollert av staten.

Pavla Holocova er kollega av Jan Kuciak, den myrdede slovakiske gravejournalisten som ble skutt med sin kjæreste i deres leilighet. Drapene skapte reaksjoner langt utover grensene til slovakia. Nå hedrer Pavla kollegaens død ved å fullføre hans undersøkende prosjekt.

– Det gir ikke mening at han ble drept på det tidspunktet. Han hadde samlet dokumenter og satt dem sammen for å lage en historie. Den risikable delen, å innhente kommentarer ble aldri satt i gang, fordi han ble drept.

Det akademiske alibi på scenen, Knut Olav Åmås kom med sine gjennomtenkte analyser av gravejournalisters arbeidssituasjon i Europa.

– Det skjer skremmende ting i en mer autoritær retning i lovende, nylig utformede demokratier. Land som Ungarn og Polen viser sprekker i fasaden. Vi ser økende populisme, angrep på journalistikk og institusjoner. Vi har en krise i det at publikum ikke tror oss. At vi er elitistiske institusjoner som er koordinert med den politiske eliten, som i en konspirasjonsteori. Falske nyheter og netthat. Samtidig som nettgigantene går lengre bort fra redaksjonelle medier til mer alternative sider.

På slutten av diskusjonen løftet Hege Moe Eriksen spørsmålet: «Hva skal vi gjøre? Og hva kan vi gjøre sammen?» Det kom et kontakt svar fra Pavla:

– Vi trenger å dele. Historiene våre er bevis. Hvis vi vil endre samfunnet må vi dele informasjonen vi har.

Gurkan Ozturan stemte i:

– Vi trenger transnasjonalisme slik at sannheten kommer ut. Da et universitet i Tyrkia ble raidet og elevene slengt ut på gaten greide vi gjennom video og kommentarer og dele det med internasjonale journalister. Det skapte et ekstra lag med sikkerhet for oss.

På forsiden nå
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.