Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Foredrag om Boligbygg-saken med DNs Knut Gjernes og Kjetil Sæter

Knut Gjernes og Kjetil Sæter holdt sesjon om hvordan de jobbet med Boligbygg-saken. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Slik jobbet de med Boligbygg-skandalen

Skup-prisfavorittene Knut Gjernes, Kjetil Sæter, Kristian Solem og Fredrik Solstad holdt sesjon om hvordan de jobbet med Boligbygg-saken.

Av Katrine Nordanger Mjelde

– Vi er veldig stolt over jobben vi har gjort og det vi har publisert, sier Sæter.

– Vi ser på dette prosjektet litt som å spile sjakk. Alle trekkene er like viktige. Vi prøver å tenke mange trekk fremover. Hva er det beste trekket? Hva gjør boligbygg om vi gjør sånn eller sånn? Det har vært et psykologisk spill hele veien, forteller Gjernes.

De fire fasene i prosjektet:

Fase 1: Innledende undersøkelser

Fase 2: Reserach i det stille. Samle mest mulig informasjon

Fase 3: Innsynsfasen.

Fase 4: Oppfølgning. (45 artikler i ettertid)

– Informasjonen vi samler inn i fase 1-3 er kritisk for at vi fortsatt kan publisere saker om dette nå. Det er og den viktigste informasjon vi har fått tak i og den ville gjerne ikke vært der om vi ikke opererte i det stille, sier Sæter.

Er denne saken viktig?

Vi skal lage gode viktige saker. Det må alltid vurderes når vi begynner på en sak. Dette er en sak om offentlige midler som berører mange mennesker. Vi kunne prioritere denne som er av stor offentlig interesse, forteller Sæter.

Fotojournalistikk

Erik Solstad begynte å arbeide med saken to måneder før publisering. Han har tatt bildene til saken, og de fleste bildene med tatt uten at kildene vet at de blir fotografert.

– Jegerne har jakttårn og der jegerne sitter høyere enn dyrene for de ser deg ikke like godt fra bakken og sånn er det gjerne med mennesker og, forteller Solstad.

Det å holde en viss avstand til objektet og tenke på hvordan han selv sklir inn i miljøet rundt seg har vært viktig.

– Jeg er observant på hvor godt jeg blir sett, om det er innsyn til meg eller hvordan lyset er rundt meg, sier Solstad.

Oppfølgningen

Kristian Solem jobber med den daglige nyhetsdekningen i DN. Han ble koblet til saken etter den første avsløringen ble publisert og hadde som oppgave å følge opp med nytt stoff.

– Vi ville ha eierskap til denne saken. Det var vi som skulle komme med oppfølgningsinformasjon og det kom også inn ekstremt mye mer informasjon etter hovedsaken ble publisert, forteller han.

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.