Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Foredrag om Boligbygg-saken med DNs Knut Gjernes og Kjetil Sæter

Knut Gjernes og Kjetil Sæter holdt sesjon om hvordan de jobbet med Boligbygg-saken. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Slik jobbet de med Boligbygg-skandalen

Skup-prisfavorittene Knut Gjernes, Kjetil Sæter, Kristian Solem og Fredrik Solstad holdt sesjon om hvordan de jobbet med Boligbygg-saken.

Av Katrine Nordanger Mjelde

– Vi er veldig stolt over jobben vi har gjort og det vi har publisert, sier Sæter.

– Vi ser på dette prosjektet litt som å spile sjakk. Alle trekkene er like viktige. Vi prøver å tenke mange trekk fremover. Hva er det beste trekket? Hva gjør boligbygg om vi gjør sånn eller sånn? Det har vært et psykologisk spill hele veien, forteller Gjernes.

De fire fasene i prosjektet:

Fase 1: Innledende undersøkelser

Fase 2: Reserach i det stille. Samle mest mulig informasjon

Fase 3: Innsynsfasen.

Fase 4: Oppfølgning. (45 artikler i ettertid)

– Informasjonen vi samler inn i fase 1-3 er kritisk for at vi fortsatt kan publisere saker om dette nå. Det er og den viktigste informasjon vi har fått tak i og den ville gjerne ikke vært der om vi ikke opererte i det stille, sier Sæter.

Er denne saken viktig?

Vi skal lage gode viktige saker. Det må alltid vurderes når vi begynner på en sak. Dette er en sak om offentlige midler som berører mange mennesker. Vi kunne prioritere denne som er av stor offentlig interesse, forteller Sæter.

Fotojournalistikk

Erik Solstad begynte å arbeide med saken to måneder før publisering. Han har tatt bildene til saken, og de fleste bildene med tatt uten at kildene vet at de blir fotografert.

– Jegerne har jakttårn og der jegerne sitter høyere enn dyrene for de ser deg ikke like godt fra bakken og sånn er det gjerne med mennesker og, forteller Solstad.

Det å holde en viss avstand til objektet og tenke på hvordan han selv sklir inn i miljøet rundt seg har vært viktig.

– Jeg er observant på hvor godt jeg blir sett, om det er innsyn til meg eller hvordan lyset er rundt meg, sier Solstad.

Oppfølgningen

Kristian Solem jobber med den daglige nyhetsdekningen i DN. Han ble koblet til saken etter den første avsløringen ble publisert og hadde som oppgave å følge opp med nytt stoff.

– Vi ville ha eierskap til denne saken. Det var vi som skulle komme med oppfølgningsinformasjon og det kom også inn ekstremt mye mer informasjon etter hovedsaken ble publisert, forteller han.

På forsiden nå
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!