Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Kjetil Sæter og Knut Gjernes

BOLIGBYGG-DUO: Kjetil Sæter (t.v.) og Knut Gjernes jobbet med Boligbygg-saken fra mai til publisering i oktober.

Startet med et vagt tips

Dagens Næringsliv avslørte hvordan Oslo kommunes selskap Boligbygg kjøpte eiendom for over 222 millioner kroner fra konkursgjengangere. Flere personer skaffet seg milliongevinster på kjappe videresalg av eiendom til kommunen. Det hele begynte med et tips.

Av Katrine Nordanger Mjelde

- Det var et vagt og lite spesifikt tips, men informasjonen vi fikk gikk ut på at noen tjente seg søkkrik på å selge til kommunen. Hvis kommunen kjøpte leiligheter på Finn.no, hvordan kunne enkeltpersoner da tjene masse på slike salg? Det måtte vi finne ut av, sier Kjetil Sæter.
 
Han og Knut Gjernes jobbet fulltid med prosjektet fra mai 2017 og frem mot publisering 13. oktober.
 
-  Vi jobbet lenge i det stille for å bygge opp en god posisjon og sitte på mest mulig informasjon. Vi ønsket å dokumentere så mye som mulig før noen visste hva vi holdt på med, sier Gjernes.
 
Til sammen har det blitt 40 artikler om boligbygg-skandalen.
 
- Vi hadde mye informasjon som vi ikke publiserte i første omgang, men som vi spredte utover høsten, forteller Sæter.
 
To uker før publisering kom også Lars Kristian Solem med på laget. I tillegg jobbet fotograf Fredrik Solstad i teamet.  Fotografen og de tre journalistene skal holde sesjon på Skup hvor de skal fortelle om arbeidet med Boligbygg-saken, som har ført til razziaer, etterforskning og granskninger.
 
- Det har vært et teamarbeid. Det var veldig godt å få Solem med på laget, spesielt etter publisering når ny informasjon kom inn, sier Sæter.
 
- Det ble omtrent en ny artikkel om saken annenhver dag etter første publisering. Egengravde saker og artikler om konsekvensene av avsløringen, sier Gjernes.
 
Etter DNs avsløringer er alle de ansvarlige i Oslo kommune og byråd Geir Lippestad byttet ut. Nå blir flere enn 500 boligkjøp for mer enn 1,4 milliarder kroner gransket. Boligbygg-konsulent Geir Fredriksen og snekker Carl Thomas Andersson er begge siktet for grov korrupsjon.

 

På forsiden nå