Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Kjetil Sæter og Knut Gjernes

BOLIGBYGG-DUO: Kjetil Sæter (t.v.) og Knut Gjernes jobbet med Boligbygg-saken fra mai til publisering i oktober.

Startet med et vagt tips

Dagens Næringsliv avslørte hvordan Oslo kommunes selskap Boligbygg kjøpte eiendom for over 222 millioner kroner fra konkursgjengangere. Flere personer skaffet seg milliongevinster på kjappe videresalg av eiendom til kommunen. Det hele begynte med et tips.

Av Katrine Nordanger Mjelde

- Det var et vagt og lite spesifikt tips, men informasjonen vi fikk gikk ut på at noen tjente seg søkkrik på å selge til kommunen. Hvis kommunen kjøpte leiligheter på Finn.no, hvordan kunne enkeltpersoner da tjene masse på slike salg? Det måtte vi finne ut av, sier Kjetil Sæter.
 
Han og Knut Gjernes jobbet fulltid med prosjektet fra mai 2017 og frem mot publisering 13. oktober.
 
-  Vi jobbet lenge i det stille for å bygge opp en god posisjon og sitte på mest mulig informasjon. Vi ønsket å dokumentere så mye som mulig før noen visste hva vi holdt på med, sier Gjernes.
 
Til sammen har det blitt 40 artikler om boligbygg-skandalen.
 
- Vi hadde mye informasjon som vi ikke publiserte i første omgang, men som vi spredte utover høsten, forteller Sæter.
 
To uker før publisering kom også Lars Kristian Solem med på laget. I tillegg jobbet fotograf Fredrik Solstad i teamet.  Fotografen og de tre journalistene skal holde sesjon på Skup hvor de skal fortelle om arbeidet med Boligbygg-saken, som har ført til razziaer, etterforskning og granskninger.
 
- Det har vært et teamarbeid. Det var veldig godt å få Solem med på laget, spesielt etter publisering når ny informasjon kom inn, sier Sæter.
 
- Det ble omtrent en ny artikkel om saken annenhver dag etter første publisering. Egengravde saker og artikler om konsekvensene av avsløringen, sier Gjernes.
 
Etter DNs avsløringer er alle de ansvarlige i Oslo kommune og byråd Geir Lippestad byttet ut. Nå blir flere enn 500 boligkjøp for mer enn 1,4 milliarder kroner gransket. Boligbygg-konsulent Geir Fredriksen og snekker Carl Thomas Andersson er begge siktet for grov korrupsjon.

 

På forsiden nå
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.