Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Kjetil Sæter og Knut Gjernes

BOLIGBYGG-DUO: Kjetil Sæter (t.v.) og Knut Gjernes jobbet med Boligbygg-saken fra mai til publisering i oktober.

Startet med et vagt tips

Dagens Næringsliv avslørte hvordan Oslo kommunes selskap Boligbygg kjøpte eiendom for over 222 millioner kroner fra konkursgjengangere. Flere personer skaffet seg milliongevinster på kjappe videresalg av eiendom til kommunen. Det hele begynte med et tips.

Av Katrine Nordanger Mjelde

- Det var et vagt og lite spesifikt tips, men informasjonen vi fikk gikk ut på at noen tjente seg søkkrik på å selge til kommunen. Hvis kommunen kjøpte leiligheter på Finn.no, hvordan kunne enkeltpersoner da tjene masse på slike salg? Det måtte vi finne ut av, sier Kjetil Sæter.
 
Han og Knut Gjernes jobbet fulltid med prosjektet fra mai 2017 og frem mot publisering 13. oktober.
 
-  Vi jobbet lenge i det stille for å bygge opp en god posisjon og sitte på mest mulig informasjon. Vi ønsket å dokumentere så mye som mulig før noen visste hva vi holdt på med, sier Gjernes.
 
Til sammen har det blitt 40 artikler om boligbygg-skandalen.
 
- Vi hadde mye informasjon som vi ikke publiserte i første omgang, men som vi spredte utover høsten, forteller Sæter.
 
To uker før publisering kom også Lars Kristian Solem med på laget. I tillegg jobbet fotograf Fredrik Solstad i teamet.  Fotografen og de tre journalistene skal holde sesjon på Skup hvor de skal fortelle om arbeidet med Boligbygg-saken, som har ført til razziaer, etterforskning og granskninger.
 
- Det har vært et teamarbeid. Det var veldig godt å få Solem med på laget, spesielt etter publisering når ny informasjon kom inn, sier Sæter.
 
- Det ble omtrent en ny artikkel om saken annenhver dag etter første publisering. Egengravde saker og artikler om konsekvensene av avsløringen, sier Gjernes.
 
Etter DNs avsløringer er alle de ansvarlige i Oslo kommune og byråd Geir Lippestad byttet ut. Nå blir flere enn 500 boligkjøp for mer enn 1,4 milliarder kroner gransket. Boligbygg-konsulent Geir Fredriksen og snekker Carl Thomas Andersson er begge siktet for grov korrupsjon.

 

På forsiden nå
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.