Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Valeria Helander
PÅ DATAHARVEST: Valeria Helander var på Dataharvest, den store europeiske gravekonferansen i Mechelen, i slutten av mai. Hun kommer til Oslo for å vise hvordan hun kombinerte nye metoder da hun gransket den svenske skjønnhetsindustrien for SVT.  

Nå kan du melde deg på Data-SKUP

Valeria Helander fra SVT og Laurent Richard fra Daphne Project leder to av inspirasjonsseminarene på Data-SKUP 27. oktober.                              

Av JOHN BONES

Programmet er betydelig utvidet i forhold til tidligere år. De to siste årene har de vært 30 sesjoner på Data-SKUP, og i år blir det 42.  Allerede er 38 sesjoner på plass, og de siste fire blir spikret etter sommerferien.

I fjor var interessen så stor at vi måtte lukke for påmeldinger tre uker før konferansen startet. I år har vi flyttet til større lokaler i OsloMet, men også der vil det før eller siden bli fullt. Skal du være helt sikker på å bli med, er det ingen grunn til å vente med å melde deg på.

Du kan melde deg på allerede i dag, så er du garantert plass.

De fleste sesjonene er hands-on, altså praktisk undervisning der deltagerne skal lære å bruke nye verktøyer. Oppbyggingen av programmet er slik:
* Basiskunnskaper. Her blir det gitt undervisning i Excel, Google Sheets, statistikk og knekking av PDF-sider.
* Søk. Dette sporet er en blanding av søk i Norge og Europa, og i år tilbys også to ulike timer i søk i anbudsregistre.
* Avansert. Det blir tre timers undervisning i mulitverktøyet "R", tre timers hands-on i SQL og fire timers undervisning i webskraping med Python.
* Visualisering. Hanne Løvik, nyansatt på IJ, har en tre-timers bolk i ulike former for visualiering av store datamengder.
* Inspirasjon: Følger du undervisningen her, kan du bare lene deg tilbake og suge til deg informasjon om hvordan kolleger i inn- og utland har jobbet. Visste du at du kan bruke dataverktøyer når du undersøker skjønnhetsbransjen? Det fant Valeria Helander fra SVT ut, og på Data-SKUP forteller hun hvordan. I dette sporet kan du også bruke en time på å lytte til mannen bak "Daphne Papers - Forbidden stories." Laurent Richard greide å samle 45 journalister fra 18 redaksjoner for å fullføre jobben den myrdede maltesiske journalisten Daphne Caruana Galizia hadde påbegynt.

SKUP ville ikke vært SKUP hvis det ikke var ryddet plass til fest og moro. Umiddelbart etter konferanseslutt blir det festmiddag i Festsalen på OsloMet. Høydepunktet blir utdeling av Dataskupprisen, som gis til den eller dem som har gjort det beste datajournalistiske arbeidet i Norge mellom 1. september 2017 og 31. august 2018. Frist for innsending av bidrag er 31. august, og innsendingslenken vil være oppe før sommerferien.

I år blir det redusert pris for studenter. Normal pris er 1800 pluss avgift, mens studenter slipper unna med 1000 kroner.

 

På forsiden nå