Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Sak Data-SKUP 2018
KOMMER: Denne troikaen kan du møte på Data-SKUP. Fra venstre Helena Bengtsson, SVT, Caelainn Barr, The Guardian og Leila Haddou, The Times. Bildet er tatt under årets NICAR-konferanse i Chicago i mars.

12 bidrag til Dataskup-prisen

12 bidrag med svært høy kvalitet konkurrerer om Dataskup-prisen. Bidragene kommer fra Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Dagbladet, Faktisk, NRK og VG.  

Av JOHN BONES

Fristen for å sende inn bidrag var ved midnatt, og nå blir de 12 bidragene klargjort og sendt til juryen. Som de to foregående årene består den av Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter.

Datakup-prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 27. oktober. Arrangementet er i konferanselokalene på OsloMet, og prisutdelingen foregår i Festsalen. Antall bidrag har økt fra syv i 2016 og fire i 2017. Med årets 12 bidrag kan det se ut som om datajournalistikken virkelig har satt seg i norsk presse.

Programmet for konferansen er ferdig, og deltakerne kan velge og vrake blant 44 sesjoner. De fleste sesjonene er praktisk undervisning i bruk av dataverktøyer, men det er også mange sesjoner til inspirasjon og innsikt. I tilegg til programmet som nå er klart, vil det også bli egne opplegg beregnet på akademikere innen journalistikken. Detajer om dette vil bli kunngjort senere.

Påmeldingen til konferansen er åpen så lenge det er plass. I fjor måtte vi stenge for påmeldinger tre uker før konferansen fordi den var fulltegnet. I år er det plass til flere, ettersom arrangementet er flyttet til OsloMet, men før eller siden blir det fullt der også. Så det er ingen grunn til å nøle!

54 journalister, utviklere og fotografer står bak disse 12 bidragene:

Prosjektnavn   Publikasjon   Journalister
Møllenberg til leie   Adresseavisen   Grete Holstad, Espen Rasmussen, Agne Ødegaard, Marit Bardal, Jonas Nilsson og Ingrid Meisingset
De ulovlige pokerklubbene   Aftenposten   Jan Gunnar Furuly, Arnfinn Mauren, Thomas Olsen, Hans Olav Torgersen, Lene Li Dragland, Fredrik Hager-Thoresen,  Per Byhring og Torstein Ringnes.
Fengselets fengsel   Bergens Tidende   Anders Grimsrud Eriksen, Torunn Aarøy og Ingrid Fredriksen
Nettpiratene   Dagbladet   Audun Hageskal og Tor Henning Ueland
Konkursgjengangerne   Dagbladet   Vegard Venli, Merete Landsend, Siri Gedde-Dahl, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømman
Ulikhet for loven   Dagbladet Magasinet   Sindre Granly Meldalen, Anders Fjellberg, Eyvind Thorsager og Talieh Sadeghi
Faktisk - et unikt samarbeid   Faktisk   Eva Akerbæk, Jari Bakken, Tore Bergsaker, Mina Liavik Karlsen, Geir Molnes, Silje S. Skiphamn og Kristoffer Egeberg
Legekoden   NRK Brennpunkt   Bjørn Olav Nordahl, Espen Andersen, Maria Hasselgård, Ole Jørgen Kolstadbråten, Marie Gjerver
Strava-avsløringen   NRK Nyheter/NRKBeta   Henrik Lied, Christine Svendsen og Pedja Kalajdzic
Edderkoppen   NRK Nyheter/NRKBeta   Trude Furuly, Henrik Lied, Johannes Odland, Glen Imrie, Truls Antonsen
Avsløringen av verdens største overgrepsforum   VG   Natalie Remøe Hansen, Einar Otto Stangvik og Håkon Fostervold Høydal
De forsømte broene   VG   Mona Grivi Norman, Øyvind Engan og Sondre Nilsen

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 

 

 

På forsiden nå
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.
 • Tora Håndlykken

  Tora Håndlykken: – Jeg tror på Sofie

   Det sitatet skulle aldri stått på trykk og vi er uenig i det Skarvøy sier i sitt intervju. Jeg tror på Sofie, sa VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken i paneldebatt om dekningen av Giske-videoen.
 • Skup-publikum

  Mediefolk på Skup: Dette er våre Skup-favoritter

  44 bidrag sloss om å vinne årets SKUP-pris. Blant disse er det særlig to graveprosjekter som peker seg ut som favoritter blant Skup-deltakerne. 
 • Kristoffer Egeberg, journalist og redaktør for nettstedet Faktisk.no viser Skup-deltakerne hvordan de kan grave i hverdagen.

  Slik avslører du falske nyheter

  Smarte bildesøk for å avsløre falske nyheter. Det var noe av det Kristoffer Egeberg i Faktisk.no delte i sesjonen «Bli en hverdagsgraver».
 • Uppdrag Granskings Nils Hanson

  Mener norsk presse er bedre på selvransakelse

  Uppdrag Granskings Nils Hanson delte sine gravetips på SKUP og fikk flere spørsmål om VGs Giske-dekning. Han mener det er mer åpenhet og selvransakelse i Norge enn i Sverige. 
 • Tarjei Leer-Salvesen og Kristine Foss

  De regnes som landets beste på innsyn - her er deres tre beste tips

  – Man blir mer uavhengig, får mer kunnskap, og gjør en bedre jobb, rett og slett, sier Fædrelandsvennens Tarjei Leer-Salvesen.