Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Akademia
PLANLEGGERE: Bente Kalsnes og Roy Krøvel (t.h.) har samarbeidet med artikkelforfatteren om  akademikersesjonene på Data-SKUP. Foto: Henriette Wroldsen          

Samarbeider med akademia

På Data-SKUP blir det to egne sesjoner for akademikere innen journalistikken. Nyskapningen er et resultat av samarbeidet mellom SKUP og OsloMet.                                      

Av JOHN BONES
Dermed blir det 44 sesjoner på Data-SKUP 27. oktober, og påmeldingen er åpen så lenge det er ledige plasser.

- Det er svært nyttig for journalistutdanninga å samarbeide med SKUP, kanskje spesielt når det gjeld digitale verkty og store data. Me vonar at mange studentar og lærarar nyttar høvet til å lære av dyktige forelesarar. Håpet er at akademikarsporet kan medverke til endå meir samarbeid mellom utdanning og bransje, sier professor Roy Krøvel ved  Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet.

På utenlandske konferanser deltar akademikerne i større grad enn de har gjort hittil på SKUP og Data-SKUP. Under den globale konferansen GIJC på Lillehammer var det 12 sesjoner beregnet på akademikerne, og også under de amerikanske konferansene IRE og NICAR pleier det å være akademiske innslag.

De to sesjonene dreier seg om forholdet mellom datajournalistikk og akademia, samt hva som må til for å utdanne bedre datajournalister. Deltagerne på disse sesjonene er Robert E Gutsche Jr. fra Lancaster University (UK) , Elizabeth Saad fra University of Sao Paulo i Brazil, professor Roy Krøvel og førsteamanuensis Bente Kalsnes fra OsloMet og redaktørene Tora Bakke Håndlykken og Ingeborg Volan fra henholdsvis VG og DN.

I fjor innledet SKUP et samarbeid med Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen i forbindelse med planleggingen av Senter for undersøkende journalistikk, som åpnes 19. september.

- Vi har innledet et samarbeid med UiB som vi tror vil bidra til å bedre samarbeidet mellom akademia og utøvende gravejournalister, sier SKUPs styreleder Silje Sjursen Skiphamn.
- Det nye senteret for undersøkende journalistikk er et spennende tilskudd som forhåpentligvis vil gi flere journalister utenfor de store redaksjonene mulighet til å gjennomføre graveprosjekter. Dette er vi svært opptatt av i SKUP.

- I tillegg håper vi at vårt samarbeid med UiB om å få studenter til SKUP både for å lære og jobbe frivillig, kan rekruttere nye gravejournalister.

 

På forsiden nå