Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Vinnerne og Bernt Olufsen
DIPLOM-VINNERE: Juryleder Bernt Olufsen og diplomvinnerne på scenen i Oseberg under SKUP 2018. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Nå kan du melde deg på SKUP 2019

Påmeldingen til SKUP 2019 er nå igang, og det er ingen grunn til å vente. Det er først til mølla som gjelder for å få plass på konferansehotellet Quality i Tønsberg 29.-31. mars.      

Av JOHN BONES
Over halvparten av programmet er klart, og resten vil bli fullført i ukene frem mot konferansen. Det er en passe blanding av inspirasjon, hverdagsgraving, ledelse av graveprosjekter, presentasjon av årets beste prosjekter og praktisk undervisning i økonomi og data. Det vil bli endringer i det foreliggende programmet frem mot konferansen.

Noen høydepunkter kan røpes allerede:
* Etterforskningen av Skripal-forgiftningen pekte mot russiske gjerningsmenn. Christo Grozev fra Bellingcat var mannen som fant den reelle identiteten til de to russerne, og han kunne blant annet dokumentere at en av dem var en GRU-offiser. På SKUP deler han metodene han brukte.
* Du har sett henne lede Washington-kontoret til New York Times med stø hånd i dokumentarserien «The Fourth Estate». Elisabeth Bumiller kommer til SKUP for å fortelle om journalistikk, politikk og hvordan det er å dekke en president som hyler «fake news» hver gang han åpner avisen.
* Lina Makboul er journalisten som på forsommeren satte medie-Sverige på hodet da hun avslørte at store deler av metoo-journalistikken manglet grunnleggende faktasjekk. Den haddde også brutt elementære presseetiske regler. Journalister og redaktører som var utsatt for kritikk motarbeidet aktivt hennes arbeid, og flere nektet å stille opp i programmet hennes på Uppdrag Gransking for å forklare . På SKUP får du høre mer.

Og vi nevner bare at publikumsfavoritten og SKUP-vennen Paul Myers fra BBC er tilbake med et helt nytt undervisningsopplegg.

Innen begrepet "hverdagsgraving" blir det kurs i bruk av innsynsretten, og Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg bruker to timer for å lære bort noen grunnleggende teknikker i det daglige gravearbeidet. For første gang lager SKUP et eget økonomispor, og der er det blant annet undervisning i elementær regnskapsforståelse. Det er også sesjoner som skal gi praktisk kunnskap i bruk av kommunale og statlige tall.

18 av 21 datasesjoner er på plass, og til forskjell fra tidligere år satses det på undervisning som strekker seg over tre timer. Det gjelder Excel, Google Sheets, SQL og Python.

Årets nyskapning "ledelse" ble en publikumsvinner, og vi følger opp i 2019. I tillegg til DNs Gry Egenes og VGs Anders Sooth Knutsen, bidrar også Uppdrag Granskings Nils Hanson og M24-sjef Gard Lehne Borch Michaelsen i dette sporet. "Fra kjøkkenbordet til Schibsted-toppen på 3 /2 år" er tittelen på sistnevntes sesjon.

De populære Slik gjorde vi det-sesjonene vil ikke bli klar før langt utpå nyåret. Årsaken til dette er at vi avventer metoderapportene. Frist for innsending av metoderapport er mandag 14. januar kl. 9.00.

Og så var det dette med romfordelingen, da!
De fleste ønsker å bo på konferansehotellet Quality, selv om det også er mange som foretrekker å bo på et av de andre hotellene.
Disse er garantert plass på Quality:
* Alle som foreleser på SKUP og som jobber i teknisk stab under arrangementet.
* Alle med SKUP-verv.
* Alle som har gått på Graveskolen og som fortsetter på SKUP-konferansen.
* Internasjonale gjester.

Deretter er det først til mølla som gjelder. I fjor fikk alle som var påmeldt innen 25. januar plass, og de er umulig å si hva som blir skjæringsdatoen i år.

 

 

 

 

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.