Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Vinnerne og Bernt Olufsen
DIPLOM-VINNERE: Juryleder Bernt Olufsen og diplomvinnerne på scenen i Oseberg under SKUP 2018. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Nå kan du melde deg på SKUP 2019

Påmeldingen til SKUP 2019 er nå igang, og det er ingen grunn til å vente. Det er først til mølla som gjelder for å få plass på konferansehotellet Quality i Tønsberg 29.-31. mars.      

Av JOHN BONES
Over halvparten av programmet er klart, og resten vil bli fullført i ukene frem mot konferansen. Det er en passe blanding av inspirasjon, hverdagsgraving, ledelse av graveprosjekter, presentasjon av årets beste prosjekter og praktisk undervisning i økonomi og data. Det vil bli endringer i det foreliggende programmet frem mot konferansen.

Noen høydepunkter kan røpes allerede:
* Etterforskningen av Skripal-forgiftningen pekte mot russiske gjerningsmenn. Christo Grozev fra Bellingcat var mannen som fant den reelle identiteten til de to russerne, og han kunne blant annet dokumentere at en av dem var en GRU-offiser. På SKUP deler han metodene han brukte.
* Du har sett henne lede Washington-kontoret til New York Times med stø hånd i dokumentarserien «The Fourth Estate». Elisabeth Bumiller kommer til SKUP for å fortelle om journalistikk, politikk og hvordan det er å dekke en president som hyler «fake news» hver gang han åpner avisen.
* Lina Makboul er journalisten som på forsommeren satte medie-Sverige på hodet da hun avslørte at store deler av metoo-journalistikken manglet grunnleggende faktasjekk. Den haddde også brutt elementære presseetiske regler. Journalister og redaktører som var utsatt for kritikk motarbeidet aktivt hennes arbeid, og flere nektet å stille opp i programmet hennes på Uppdrag Gransking for å forklare . På SKUP får du høre mer.

Og vi nevner bare at publikumsfavoritten og SKUP-vennen Paul Myers fra BBC er tilbake med et helt nytt undervisningsopplegg.

Innen begrepet "hverdagsgraving" blir det kurs i bruk av innsynsretten, og Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg bruker to timer for å lære bort noen grunnleggende teknikker i det daglige gravearbeidet. For første gang lager SKUP et eget økonomispor, og der er det blant annet undervisning i elementær regnskapsforståelse. Det er også sesjoner som skal gi praktisk kunnskap i bruk av kommunale og statlige tall.

18 av 21 datasesjoner er på plass, og til forskjell fra tidligere år satses det på undervisning som strekker seg over tre timer. Det gjelder Excel, Google Sheets, SQL og Python.

Årets nyskapning "ledelse" ble en publikumsvinner, og vi følger opp i 2019. I tillegg til DNs Gry Egenes og VGs Anders Sooth Knutsen, bidrar også Uppdrag Granskings Nils Hanson og M24-sjef Gard Lehne Borch Michaelsen i dette sporet. "Fra kjøkkenbordet til Schibsted-toppen på 3 /2 år" er tittelen på sistnevntes sesjon.

De populære Slik gjorde vi det-sesjonene vil ikke bli klar før langt utpå nyåret. Årsaken til dette er at vi avventer metoderapportene. Frist for innsending av metoderapport er mandag 14. januar kl. 9.00.

Og så var det dette med romfordelingen, da!
De fleste ønsker å bo på konferansehotellet Quality, selv om det også er mange som foretrekker å bo på et av de andre hotellene.
Disse er garantert plass på Quality:
* Alle som foreleser på SKUP og som jobber i teknisk stab under arrangementet.
* Alle med SKUP-verv.
* Alle som har gått på Graveskolen og som fortsetter på SKUP-konferansen.
* Internasjonale gjester.

Deretter er det først til mølla som gjelder. I fjor fikk alle som var påmeldt innen 25. januar plass, og de er umulig å si hva som blir skjæringsdatoen i år.

 

 

 

 

På forsiden nå