Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
juryen
SAMLET: SKUP-juryen samlet i NTBs lokaler til det første av fire heldagsmøter. Fra venstre Bjørn Sæbø, Rogalands Avis, Vibeke Haug, NRK, Bente Kalsnes, OsloMet, Bernt Olufsen, Geir Terje Ruud, NTB, Janne Birgitte Prestvold, Fædrelandsvennen og Linn Kongsli Hillestad Dagbladet.

Juryleder Bernt Olufsen: - Svært høy kvalitet

SKUP-juryen er godt i gang med arbeidet, og juryleder Bernt Olufsen roser nivået på de innsendte metoderapportene.

Av JOHN BONES
- Det er jevnt over svært høy kvalitet på årets kandidater. Noen av arbeidene har jo allerede vakt stor oppmerksomhet og virkelig satt dagsorden for siste års offentlige samtale, sier Olufsen -. Metoderapportene viser også til at kritisk, undersøkende journalistikk setter tydelige spor i form av konsekvenser, ansvarliggjøring og forbedring. 

Det er nå 430 påmeldte til SKUP-konferansen, og SKUP-prisen deles ut under festmiddagen lørdag kveld 30. mars i Oseberg på Hotel Quality i Tønsberg.

Juryen hadde sitt første møte forrige fredag, og siden i fjor har det vært tre utskiftninger. Bente Kalsnes (OsloMet), Geir Terje Ruud (NTB) og Janne Birgitte Presvold (Fædrelandsvennen) har erstattet Asbjørn Olsen, Trond Sundnes og Tone Angell Jensen.

- Hvordan jobber juryen?
- Juryen har nå lest alle metoderapporten og avholdt sitt første møte. Vi regner med å bruke fire heldags møter på juryeringen. Det blir som å skrelle en løk lag for lag inntil vi kommer inn til kjernen - selve finaleheatet hvor et mindre antall kandidater skal vurderes nøyaktig opp mot kriteriene som vi arbeider etter.
 
- I hvilken grad ser dere bruk av nyskapende metoder?
- Det er alltid mye nyskapende metode i bunken av metoderapporter. Jeg vil absolutt anbefale alle journalister som ønsker påfyll i verktøykassen å studere disse nærmere. Det er spesielt hyggelig å se positiv utvikling av SKUPs delingskultur. I årets metoderapporten finnes det eksempler på deling av finesse ned på detaljnivå som i en brukermanual.
På forsiden nå
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.
 • Tora Håndlykken

  Tora Håndlykken: – Jeg tror på Sofie

   Det sitatet skulle aldri stått på trykk og vi er uenig i det Skarvøy sier i sitt intervju. Jeg tror på Sofie, sa VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken i paneldebatt om dekningen av Giske-videoen.
 • Skup-publikum

  Mediefolk på Skup: Dette er våre Skup-favoritter

  44 bidrag sloss om å vinne årets SKUP-pris. Blant disse er det særlig to graveprosjekter som peker seg ut som favoritter blant Skup-deltakerne. 
 • Kristoffer Egeberg, journalist og redaktør for nettstedet Faktisk.no viser Skup-deltakerne hvordan de kan grave i hverdagen.

  Slik avslører du falske nyheter

  Smarte bildesøk for å avsløre falske nyheter. Det var noe av det Kristoffer Egeberg i Faktisk.no delte i sesjonen «Bli en hverdagsgraver».
 • Uppdrag Granskings Nils Hanson

  Mener norsk presse er bedre på selvransakelse

  Uppdrag Granskings Nils Hanson delte sine gravetips på SKUP og fikk flere spørsmål om VGs Giske-dekning. Han mener det er mer åpenhet og selvransakelse i Norge enn i Sverige.