Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

Skup-konferansen starter om

2019/03/29 09:00:00
Countdown placeholder
test
juryen
SAMLET: SKUP-juryen samlet i NTBs lokaler til det første av fire heldagsmøter. Fra venstre Bjørn Sæbø, Rogalands Avis, Vibeke Haug, NRK, Bente Kalsnes, OsloMet, Bernt Olufsen, Geir Terje Ruud, NTB, Janne Birgitte Prestvold, Fædrelandsvennen og Linn Kongsli Hillestad Dagbladet.

Juryleder Bernt Olufsen: - Svært høy kvalitet

SKUP-juryen er godt i gang med arbeidet, og juryleder Bernt Olufsen roser nivået på de innsendte metoderapportene.

Av JOHN BONES
- Det er jevnt over svært høy kvalitet på årets kandidater. Noen av arbeidene har jo allerede vakt stor oppmerksomhet og virkelig satt dagsorden for siste års offentlige samtale, sier Olufsen -. Metoderapportene viser også til at kritisk, undersøkende journalistikk setter tydelige spor i form av konsekvenser, ansvarliggjøring og forbedring. 

Det er nå 430 påmeldte til SKUP-konferansen, og SKUP-prisen deles ut under festmiddagen lørdag kveld 30. mars i Oseberg på Hotel Quality i Tønsberg.

Juryen hadde sitt første møte forrige fredag, og siden i fjor har det vært tre utskiftninger. Bente Kalsnes (OsloMet), Geir Terje Ruud (NTB) og Janne Birgitte Presvold (Fædrelandsvennen) har erstattet Asbjørn Olsen, Trond Sundnes og Tone Angell Jensen.

- Hvordan jobber juryen?
- Juryen har nå lest alle metoderapporten og avholdt sitt første møte. Vi regner med å bruke fire heldags møter på juryeringen. Det blir som å skrelle en løk lag for lag inntil vi kommer inn til kjernen - selve finaleheatet hvor et mindre antall kandidater skal vurderes nøyaktig opp mot kriteriene som vi arbeider etter.
 
- I hvilken grad ser dere bruk av nyskapende metoder?
- Det er alltid mye nyskapende metode i bunken av metoderapporter. Jeg vil absolutt anbefale alle journalister som ønsker påfyll i verktøykassen å studere disse nærmere. Det er spesielt hyggelig å se positiv utvikling av SKUPs delingskultur. I årets metoderapporten finnes det eksempler på deling av finesse ned på detaljnivå som i en brukermanual.
På forsiden nå
 • Påmeldt nr. 500

  Dan Kåre påmeldt nr. 500 på SKUP

  Dan Kåre Engebretsen fra NRK brukte mandagskvelden godt: Kl. 22.25 meldte han seg på SKUP, og dermed ble han deltager nr. 500.
 • Lokal graving

  Færre bidrag frå små aviser

  Ein gjennomgang av metoderapportane til SKUP frå 1999-2019 syner at bidraga frå dei mindre avisene har gått ned dei siste åra. I 1999 var det ingen, medan toppåret 2008 hadde ni bidrag.
 • Nils skup 2019

  Stor satsing på graveledelse

  Er du reportasjeleder eller redaktør, bør du ikke gå glipp av lederkursene på årets SKUP. Det er svært krevende å lede graveprosjekter, og her får du noen tips om hvordan det kan gjøres.
 • juryen

  Juryleder Bernt Olufsen: - Svært høy kvalitet

  SKUP-juryen er godt i gang med arbeidet, og juryleder Bernt Olufsen roser nivået på de innsendte metoderapportene.
 • Åpningssesjonen 2018

  Over 400 påmeldte - sjekk hvem de er

  Fortsatt er det 51 dager igjen til SKUP-konferansen, og allerede har det meldt deg på 402 deltagere. Det er 46 flere enn på samme dato i fjor. Til slutt var det 628 som kom til Tønsberg i 2018.
 • UG metoo

  Avslørte kollegene - viser hvordan på SKUP

  - Å granske journalister er virkelig det verste jeg har vært med på. Den svenske journalisten Lina Makboul, fikk i oppdrag å granske metoo-dekningen i Sverige. Det førte til en stor avsløring av hvordan metoo-journalistikken brøt grunnleggende presseetiske regler.   
 • Frode Nielsen Børfjord & co

  250 allerede påmeldt

  Nyhetsredaktøren ble påmeldt nr. 200 til SKUP. Nå tar Frode N. Børfjord med seg 16 andre og sørger for at Adresseavisen setter deltagerekord. Siden Børfjord meldte seg på lørdag kveld, er det kommet ytterligere 50 påmeldinger, så tirsdag morgen er det 250 som har meldt seg på.
 • Bernt Olufsen

  44 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Her er listen over årets metoderapporter. 44 bidrag slåss om SKUP-prisen.