Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Datajournalistikk-foredrag på Skup
FEM MINUTTER: På bare fem minutter, delte VG-journalist Gunn Kari Hegvik og andre journalister, gode tips og råd om hvilke metoder og datastøttede prosjekter de jobbet med i 2018.

Datajournalistikk i et rasende tempo

– Mitt råd til dere journalister, er å lære dere å kode, sa Isabelle Valette, Data Scientist i VG, under SKUPs lynkurs i datastøttet journalistikk

Av: MARITA RAMSVIK

 

Konferanserommet Mostein var fylt til randen under foredraget «Lynprat i datajournalistikk» fredag kveld under Skup sin første konferansedag.

 

Foredraget ble ledet av Dagbladet-journalist Eiliv Frich Flydal.

 

– Til neste år skal jeg gjøre alvor av Skup-leder John Bones sin forespørsel om større rom, sa han.

 

Totalt holdt ti journalister ulike lynforedrag på fem minutter.

 

Undersøkte regjeringens lønnslister

 

Én av dem var Gunn Kari Hegvik fra VG. Hun viste frem programmet Panda, og forklarte hvordan hun gikk frem for å finne gode saker fra lønnslistene fra alle de ulike statlige departementene.

 

– De dataene som avviker vesentlig fra det andre, er interessant journalistisk, sa hun.

 

Et av funnene var at byråkratene i Finansdepartementet hadde det klart høyeste lønnsnivået av alle departementene i regjeringen. Finansdepartementet er også det departementet med størst lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

 

– En mannlig ansatt tjener 145.000 kroner mer enn en kvinnelig ansatt, regnet med median, sa hun.

 

Ulike datajournalistiske metoder

 

Det var ikke bare journalister til stede, men også foredragsholdere med datavitenskapelig bakgrunn.

 

Isabelle Valette, som blant annet har vært Data Scientist i VG siden 2015, har jobbet med saker som Tolga, Plaza-mysteriet og Tvangsloggene.

 

Hun hadde et veldig klart råd:

 

– Unngå å bruke Excel, der er det så lett å gjøre «punche-feil». Vi bruker programmet «R», der kan du jobbe i en database, fremfor å holde styr på 15 ulike Excel-dokumenter. Mitt råd til dere journalister, er å lære dere å kode. Det er tre måneder med smerter, men det kan bety mye for din fremtidige karriere, sa hun.

 

Vegard Venli (nå i NRK) fortalte så om hvordan de utviklet konkursregisteret da han jobbet i Dagbladet. 

 

Jan Gunnar Furuly fra Aftenposten åpnet opp om hvordan de avslørte hemmelige pokerklubber i Oslo.

 

– Vi fikk blant annet tilgang til en hemmelig Facebook-gruppe kalt Norwegian Poker Team. Denne lagret vi som fullstendig html-fil, sa Furuly.

 

Kartla fiskeindustrien på Lofoten

 

Journalist Rune Ytreberg fra Dagens Næringsliv fortalte om hvordan du, på bare fem minutter, kan analysere en hel bransje ved hjelp av enkle verktøy som Visma, Proff eller Bisnode.

 

Han brukte sistnevnte da han skulle analysere fiskebransjen i Lofoten.

 

– Gå på Bisnode.no, og videre til den delen som heter «sementering avansert». På den måten fant vi ut hvor stor den totale omsetningen til alle fiskerne i Lofoten, sa han.

 

Ytrebergs oppfordring til tilhørerne var krystallklar.

 

– Denne analysen tar bare fem minutter. Om dere har en tom blokk, hent ut data fra Bisnode, last det ned i Excel, og gjør en analyse av tallene.

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.