Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Datajournalistikk-foredrag på Skup
FEM MINUTTER: På bare fem minutter, delte VG-journalist Gunn Kari Hegvik og andre journalister, gode tips og råd om hvilke metoder og datastøttede prosjekter de jobbet med i 2018.

Datajournalistikk i et rasende tempo

– Mitt råd til dere journalister, er å lære dere å kode, sa Isabelle Valette, Data Scientist i VG, under SKUPs lynkurs i datastøttet journalistikk

Av: MARITA RAMSVIK

 

Konferanserommet Mostein var fylt til randen under foredraget «Lynprat i datajournalistikk» fredag kveld under Skup sin første konferansedag.

 

Foredraget ble ledet av Dagbladet-journalist Eiliv Frich Flydal.

 

– Til neste år skal jeg gjøre alvor av Skup-leder John Bones sin forespørsel om større rom, sa han.

 

Totalt holdt ti journalister ulike lynforedrag på fem minutter.

 

Undersøkte regjeringens lønnslister

 

Én av dem var Gunn Kari Hegvik fra VG. Hun viste frem programmet Panda, og forklarte hvordan hun gikk frem for å finne gode saker fra lønnslistene fra alle de ulike statlige departementene.

 

– De dataene som avviker vesentlig fra det andre, er interessant journalistisk, sa hun.

 

Et av funnene var at byråkratene i Finansdepartementet hadde det klart høyeste lønnsnivået av alle departementene i regjeringen. Finansdepartementet er også det departementet med størst lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

 

– En mannlig ansatt tjener 145.000 kroner mer enn en kvinnelig ansatt, regnet med median, sa hun.

 

Ulike datajournalistiske metoder

 

Det var ikke bare journalister til stede, men også foredragsholdere med datavitenskapelig bakgrunn.

 

Isabelle Valette, som blant annet har vært Data Scientist i VG siden 2015, har jobbet med saker som Tolga, Plaza-mysteriet og Tvangsloggene.

 

Hun hadde et veldig klart råd:

 

– Unngå å bruke Excel, der er det så lett å gjøre «punche-feil». Vi bruker programmet «R», der kan du jobbe i en database, fremfor å holde styr på 15 ulike Excel-dokumenter. Mitt råd til dere journalister, er å lære dere å kode. Det er tre måneder med smerter, men det kan bety mye for din fremtidige karriere, sa hun.

 

Vegard Venli (nå i NRK) fortalte så om hvordan de utviklet konkursregisteret da han jobbet i Dagbladet. 

 

Jan Gunnar Furuly fra Aftenposten åpnet opp om hvordan de avslørte hemmelige pokerklubber i Oslo.

 

– Vi fikk blant annet tilgang til en hemmelig Facebook-gruppe kalt Norwegian Poker Team. Denne lagret vi som fullstendig html-fil, sa Furuly.

 

Kartla fiskeindustrien på Lofoten

 

Journalist Rune Ytreberg fra Dagens Næringsliv fortalte om hvordan du, på bare fem minutter, kan analysere en hel bransje ved hjelp av enkle verktøy som Visma, Proff eller Bisnode.

 

Han brukte sistnevnte da han skulle analysere fiskebransjen i Lofoten.

 

– Gå på Bisnode.no, og videre til den delen som heter «sementering avansert». På den måten fant vi ut hvor stor den totale omsetningen til alle fiskerne i Lofoten, sa han.

 

Ytrebergs oppfordring til tilhørerne var krystallklar.

 

– Denne analysen tar bare fem minutter. Om dere har en tom blokk, hent ut data fra Bisnode, last det ned i Excel, og gjør en analyse av tallene.

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.