Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Datajournalistikk-foredrag på Skup
FEM MINUTTER: På bare fem minutter, delte VG-journalist Gunn Kari Hegvik og andre journalister, gode tips og råd om hvilke metoder og datastøttede prosjekter de jobbet med i 2018.

Datajournalistikk i et rasende tempo

– Mitt råd til dere journalister, er å lære dere å kode, sa Isabelle Valette, Data Scientist i VG, under SKUPs lynkurs i datastøttet journalistikk

Av: MARITA RAMSVIK

 

Konferanserommet Mostein var fylt til randen under foredraget «Lynprat i datajournalistikk» fredag kveld under Skup sin første konferansedag.

 

Foredraget ble ledet av Dagbladet-journalist Eiliv Frich Flydal.

 

– Til neste år skal jeg gjøre alvor av Skup-leder John Bones sin forespørsel om større rom, sa han.

 

Totalt holdt ti journalister ulike lynforedrag på fem minutter.

 

Undersøkte regjeringens lønnslister

 

Én av dem var Gunn Kari Hegvik fra VG. Hun viste frem programmet Panda, og forklarte hvordan hun gikk frem for å finne gode saker fra lønnslistene fra alle de ulike statlige departementene.

 

– De dataene som avviker vesentlig fra det andre, er interessant journalistisk, sa hun.

 

Et av funnene var at byråkratene i Finansdepartementet hadde det klart høyeste lønnsnivået av alle departementene i regjeringen. Finansdepartementet er også det departementet med størst lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

 

– En mannlig ansatt tjener 145.000 kroner mer enn en kvinnelig ansatt, regnet med median, sa hun.

 

Ulike datajournalistiske metoder

 

Det var ikke bare journalister til stede, men også foredragsholdere med datavitenskapelig bakgrunn.

 

Isabelle Valette, som blant annet har vært Data Scientist i VG siden 2015, har jobbet med saker som Tolga, Plaza-mysteriet og Tvangsloggene.

 

Hun hadde et veldig klart råd:

 

– Unngå å bruke Excel, der er det så lett å gjøre «punche-feil». Vi bruker programmet «R», der kan du jobbe i en database, fremfor å holde styr på 15 ulike Excel-dokumenter. Mitt råd til dere journalister, er å lære dere å kode. Det er tre måneder med smerter, men det kan bety mye for din fremtidige karriere, sa hun.

 

Vegard Venli (nå i NRK) fortalte så om hvordan de utviklet konkursregisteret da han jobbet i Dagbladet. 

 

Jan Gunnar Furuly fra Aftenposten åpnet opp om hvordan de avslørte hemmelige pokerklubber i Oslo.

 

– Vi fikk blant annet tilgang til en hemmelig Facebook-gruppe kalt Norwegian Poker Team. Denne lagret vi som fullstendig html-fil, sa Furuly.

 

Kartla fiskeindustrien på Lofoten

 

Journalist Rune Ytreberg fra Dagens Næringsliv fortalte om hvordan du, på bare fem minutter, kan analysere en hel bransje ved hjelp av enkle verktøy som Visma, Proff eller Bisnode.

 

Han brukte sistnevnte da han skulle analysere fiskebransjen i Lofoten.

 

– Gå på Bisnode.no, og videre til den delen som heter «sementering avansert». På den måten fant vi ut hvor stor den totale omsetningen til alle fiskerne i Lofoten, sa han.

 

Ytrebergs oppfordring til tilhørerne var krystallklar.

 

– Denne analysen tar bare fem minutter. Om dere har en tom blokk, hent ut data fra Bisnode, last det ned i Excel, og gjør en analyse av tallene.

På forsiden nå
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.                  
 • Paul 2019 Dataharvest

  Meld deg på Data-SKUP!

  SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          
 • Kjetil Sæter og Markus Tobiassen

  Lær av vinnerne - les rapportene

  Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen, mens VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad fikk diplomer. Her kan du lese metoderapportene de leverte.
 • Vant Skup-prisen

  Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

  DN vant Skup-prisen for sin Tidal-avsløring. VG, Aftenposten og Tønsbergs Blad vant Skup-diplom.
 • Internasjonal Reporter-pris

  Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

  – Det er fantastisk å vinne. Særlig siden journalistene vi samarbeidet med i Litauen og Latvia er til stede i salen, sier Dagbladets gravesjef.
 • Tora Håndlykken

  Tora Håndlykken: – Jeg tror på Sofie

   Det sitatet skulle aldri stått på trykk og vi er uenig i det Skarvøy sier i sitt intervju. Jeg tror på Sofie, sa VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken i paneldebatt om dekningen av Giske-videoen.
 • Skup-publikum

  Mediefolk på Skup: Dette er våre Skup-favoritter

  44 bidrag sloss om å vinne årets SKUP-pris. Blant disse er det særlig to graveprosjekter som peker seg ut som favoritter blant Skup-deltakerne.