Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Tora Håndlykken
DEBATT: Nyhetsredaktør i VG Tora Håndlykken i paneldebatt ledet av NRK-programleder Espen Aas. Foto: Adrian Nielsen

Tora Håndlykken: – Jeg tror på Sofie

 Det sitatet skulle aldri stått på trykk og vi er uenig i det Skarvøy sier i sitt intervju. Jeg tror på Sofie, sa VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken i paneldebatt om dekningen av Giske-videoen.

Av KATRINE NORDANGER MJELDE

Etter den mye omtalte dansevideoen, som førte til en gjennomgang og konsekvenser for arbeidet til VG, var det klart for paneldebatt på Skup lørdag. Det trakk full storsal på Quality Hotell i Tønsberg. 

I panelet stilte nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken fra VG, nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen fra Aftenposten, kommentator Tone Sofie Aglen fra Adresseavisen (snart kommentator i VG), kommentator Hege Ulstein fra Dagsavisen og Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. 

«Ny dreining»

NRK-programleder Espen Aas ledet panelet og startet ballet med å spørre ut Håndlykken, som gjentok en del av konklusjonene i VGs rapport.

 Dette er vel den mest omtalte sekssekunders videoen i år. Så kom dette intervjuet med Skarvøy. Hvordan stiller VG seg til det? 

 Det har vært, og er, vedvarende hektisk. Saken fikk enda en ny dreining når Skarvøy kommenterte at Sofie har sagt det i et intervju. Det er ikke er i tråd med de konklusjonene VG har lagt frem i rapporten, sa Håndlykken.

 Det er enighet i konklusjonen i rapporten om at det var press og ledende spørsmål. Det sitatet skulle aldri stått på trykk og vi er uenig i det Skarvøy sier i sitt intervju. Jeg tror på Sofie. Hun har vært i gjentatte samtaler med oss og vært konsekvent og troverdig, sa Håndlykken videre.

Hun viser til et NRK-intervju med VG-journalist Lars Joakim Skarvøy onsdag, som også ble presentert som en innledning til debatten. Her sier han han at han står inne for at Sofie kvinnen som danser med Trond Giske i videoen – har sagt det hun siteres på i den første VG-saken. Deretter vises Sofies påfølgende reaksjon på TV 2, hvor hun uttaler at han indirekte sier at hun har løyet. Sofie mener hun aldri har sagt at «det ble litt mye». 

 Lederansvaret har sviktet

VG har konkludert med at Sofie ikke ble lyttet til. Aas spurte så hvor det har sviktet. 

 Lederansvaret har sviktet. Kvalitetskontroll fra leder på denne saken er for dårlig. Den skulle vært håndtert på en annen måte hele veien, både før og etter saken er publisert, svarte Håndlykken. 

Aas: – Når begynte varsellampene å blinke i redaksjonen? 

 Jeg vil gi ros og anerkjennelse til TV 2 for det arbeidet de har gjort med denne saken, men vi skjønner før deres reportasje kommer, at vi må gå saken i sømmene. Vi starter tidlig med å evaluere arbeidet. Etter første samtale med Sofie etter publisering, skjønner vi at noe er galt, sa Håndlykken fra panelet. 

Aas: –  Hvor viktig er en dansende Trond Giske? 

 Det er relevant og den har viktighet knyttet opp mot #metoo.  Vi ville være først ute med den videoen og vi ville være først ute med saken. 

LYTTET IKKE: Tora Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, har konkludert med at VG ikke lyttet til Sofie - kvinnen som danset med Arbeiderparti-politiker Trond Giske i en mye omtalt video. Her i samtale med NRK-programleder Espen Aas. Foto: Adrian Nielsen

Bør klargjøre forskjell på «on» og «off»

Aftenposten har omtalt saken bredt, og dessuten tatt tydelig standpunkt på lederplass: Sjefredaktør i VG Gard Steiro «må ta ansvar selv».

 Det har vært viktig for oss å ettergå dette kritisk, hva som skjedde da VG publiserte saken om dansevideoen. Mediene har et ansvar for å ettergå hverandre. TV 2 gjorde det på en veldig god måte i denne saken, sa nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen fra Aftenposten i debatten. 

Hun utdyper hva som er viktig når man skal intervjue ikke-medievante kilder om sensitive temaer:

 Vi må være dyktigere og grundigere i behandlingen av kilder som ikke er vant til å bli intervjuet. Vi må forklare forskjellene på en bakgrunnsamtale, «off» og «on record». Vi har fått tilbakemeldinger fra kilder om at dette er krevende å sette seg inn i, og at de opplever et skjevt maktforhold mellom seg selv og journalisten, sa hun. 

Kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen mener mediebransjen bør se seg i speilet. 

 Den viktigste lærdommen i denne saken, er at vi nå står og peker på én person eller én avis, men kanskje vi heller skal se oss litt i speilet. Vi må bli mer bevisst rundt kildebruk og ha et forpliktende forhold til fakta. Det tror jeg flere her i salen kan ta med seg videre, sa hun. 

Tillitskrise?

«Har vi en tillitskrise til norske medier?», fikk Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, spørsmål om fra salen. 

 Det kan jeg ikke svare på, men det er veldig bra vi har TV 2, som har bedrevet kritisk journalistikk mot et annet mediehus. Det er også bra at VG har kommet med en så selvkritisk rapport. Det vi trenger nå er en ransakelse, ikke bare når det gjelder VG, men av alle om hvordan vi behandler kildene, sa han. 

På forsiden nå