Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Paul 2019 Dataharvest
PÅ DATAHARVEST: Søkeguruen Paul Myers fra BBC foreleste på den store europeiske graveonferansen Dataharvest i Mechelen midten av mai. I høst gjentar han forelesningene på Data-SKUP.      

Meld deg på Data-SKUP!

SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          

Av JOHN BONES
Programmet er 80 prosent ferdig, og de siste sesjonene vil bli planlagt og utviklet frem mot konferansen. Nytt av året er et eget spor for utviklere og programmere, et spor for de beste teknikkene innen digital fortellerteknikk, samt flere sesjoner tilrettelagt for akademia og mediebransjen.
Nytt er det også når Faktisk og Fædrelandsvennen inviterer til hackaton for å videreutvikle prosjektet innsyn.no.
Ellers bygges programmet over samme lest som sist: Et grunnleggende spor, et søkespor, to avanserte spor, et inspirasjonsspor og et «diverse»-spor. Det blir en passe blanding av praktisk undervisning og demonstrasjoner. Alle, uavhengig av nivå, skal til enhver tid finne et tilbud av interesse.
Paul Myers har utviklet to nye forelesninger siden han var i Norge sist, og han testet begge på på den store europeiske gravekonferansen Dataharvest i 17.mai-helgen. Norske journalister har garantert noe å se frem til.

Behandler data fra ICIJs leaks

Emilia Diaz Struck er research editor i ICIJ, og det er hun som har hatt ansvaret for å håndtere og koordinere de enorme datamengdene i Panama Papers og Paradise Papers. På Data-SKUP har hun to sesjoner, og på en av dem forteller hun hvordan dette gjøres og hva som er utfordringene med cross border-journalistikk.
Fra The Guardian kommer de to ettertraktede foreleserne Caelainn Barr og Pamela Duncan, Adriana Homolova fortsetter å kurse norske journalister i webscraping, mens Helena Bengtsson fra SVT tar viderekommerne over fra Excel til SQL.
Lurer du på hva SQL er? Les Dagens Næringslivs metoderapport om Tidal-saken! Der beskrives det detaljert hvordan DN-teamet brukte dette verktøyet for å lete etter manipulerte strømmetall.

Samarbeid med OsloMet og MBL

I arbeidet med å gjøre det akademiske sporet og bransjesporet mest mulig aktuelt, samarbeider SKUP med OsloMet og MBL. Programpostene er under utvikling og vil bli ferdig på et senere tidspunkt.

Metoderapporter for Dataskup-prisen

I fjor var det 227 deltagere på Data-SKUP, og en god del av dem fant veien til inspirasjonsseminarene. Også i år byr disse sesjonene på varierte innslag, blant dem finske Pauliina Siniauer som tidligere i vår vant IREs studentpris for undersøkende journalistikk. Hun utførte prosjektet under veiledning av Andrew Lehren, som i tillegg til jobben i NBC News også foreleser på Columbia University.  
Under festmiddagen på kvelden utdeles Dataskup-prisen, og fristen for innsending av metoderapporter er mandag 2. september kl. 10.00.

 

På forsiden nå
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.                     
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.