Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Paul 2019 Dataharvest
PÅ DATAHARVEST: Søkeguruen Paul Myers fra BBC foreleste på den store europeiske graveonferansen Dataharvest i Mechelen midten av mai. I høst gjentar han forelesningene på Data-SKUP.      

Meld deg på Data-SKUP!

SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          

Av JOHN BONES
Programmet er 80 prosent ferdig, og de siste sesjonene vil bli planlagt og utviklet frem mot konferansen. Nytt av året er et eget spor for utviklere og programmere, et spor for de beste teknikkene innen digital fortellerteknikk, samt flere sesjoner tilrettelagt for akademia og mediebransjen.
Nytt er det også når Faktisk og Fædrelandsvennen inviterer til hackaton for å videreutvikle prosjektet innsyn.no.
Ellers bygges programmet over samme lest som sist: Et grunnleggende spor, et søkespor, to avanserte spor, et inspirasjonsspor og et «diverse»-spor. Det blir en passe blanding av praktisk undervisning og demonstrasjoner. Alle, uavhengig av nivå, skal til enhver tid finne et tilbud av interesse.
Paul Myers har utviklet to nye forelesninger siden han var i Norge sist, og han testet begge på på den store europeiske gravekonferansen Dataharvest i 17.mai-helgen. Norske journalister har garantert noe å se frem til.

Behandler data fra ICIJs leaks

Emilia Diaz Struck er research editor i ICIJ, og det er hun som har hatt ansvaret for å håndtere og koordinere de enorme datamengdene i Panama Papers og Paradise Papers. På Data-SKUP har hun to sesjoner, og på en av dem forteller hun hvordan dette gjøres og hva som er utfordringene med cross border-journalistikk.
Fra The Guardian kommer de to ettertraktede foreleserne Caelainn Barr og Pamela Duncan, Adriana Homolova fortsetter å kurse norske journalister i webscraping, mens Helena Bengtsson fra SVT tar viderekommerne over fra Excel til SQL.
Lurer du på hva SQL er? Les Dagens Næringslivs metoderapport om Tidal-saken! Der beskrives det detaljert hvordan DN-teamet brukte dette verktøyet for å lete etter manipulerte strømmetall.

Samarbeid med OsloMet og MBL

I arbeidet med å gjøre det akademiske sporet og bransjesporet mest mulig aktuelt, samarbeider SKUP med OsloMet og MBL. Programpostene er under utvikling og vil bli ferdig på et senere tidspunkt.

Metoderapporter for Dataskup-prisen

I fjor var det 227 deltagere på Data-SKUP, og en god del av dem fant veien til inspirasjonsseminarene. Også i år byr disse sesjonene på varierte innslag, blant dem finske Pauliina Siniauer som tidligere i vår vant IREs studentpris for undersøkende journalistikk. Hun utførte prosjektet under veiledning av Andrew Lehren, som i tillegg til jobben i NBC News også foreleser på Columbia University.  
Under festmiddagen på kvelden utdeles Dataskup-prisen, og fristen for innsending av metoderapporter er mandag 2. september kl. 10.00.

 

På forsiden nå
 • Renate Rognan i NRK

  Rognans tips til bedre visuell journalistikk

  – Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten, sier Renate Rognan, designer i NRK. 
 • Linda Larsson Kakuli

  – Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie

  – Gå ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig, sier SVTs datajournalist Linda Larsson Kakuli om presentasjonen av gravesaker. Hør resten av rådene på Data-SKUP neste helg.                        
 • Dagbladet vant i 2017

  Vinneren klar - snart 200 påmeldte

  Juryen er ferdig med jobben og har kåret vinneren av Datakup-prisen for 2019. Den deles ut under festmiddagen på OsloMet neste lørdag kveld. Snart er det 200 påmeldte på konferansen, og det er plass til flere.
 • Jonas Nilsson, Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan

  Analyserte 1,4 mrd. passord

  Databasen inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord, og i dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag. Nyheten eksploderte i forrige uke, og på Data-SKUP neste lørdag viser Adressa-teamet hvilke metoder som ble brukt.          
 • På OsloMet

  100 allerede påmeldt - se hvem de er

  Over fem uker før Data-SKUP 26. oktober er det allerede påmeldt 100 deltagere. I fjor var det også rundt 100 i midten av september, og til slutt ble det 227.                      
 • Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter

  Skal kåre vinneren av Dataskup-prisen

  Det er sendt inn seks metoderapporter som skal konkurrere om Dataskup-prisen. Juryen er den samme som de tre siste årene.
 • Ben Welsh

  Bli med til New York og New Orleans

  Her er årets Stup/SKUP-kurs på besøk i Los Angeles Times for å lære hvordan denne storavisen arbeider med datajournalistikk. Nå kan du søke om å bli med på det neste kurset, som går til New Orleans og New York.
 • Espen Andersen og Maria Hasselgård

  Send inn ditt bidrag til Dataskup-prisen

  Nå kan du sende inn ditt bidrag for å konkurrere om Dataskup-prisen. Fristen for innsending av metoderapport er mandag 2. september kl. 11.00.