Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
Paul 2019 Dataharvest
PÅ DATAHARVEST: Søkeguruen Paul Myers fra BBC foreleste på den store europeiske graveonferansen Dataharvest i Mechelen midten av mai. I høst gjentar han forelesningene på Data-SKUP.      

Meld deg på Data-SKUP!

SKUP-favoritten Paul Myers kommer til Data-SKUP på OsloMet lørdag 26. oktober. Der blir det flere nyskapninger, og du kan velge og vrake blant 48 sesjoner. Påmeldingen har nå åpnet.          

Av JOHN BONES
Programmet er 80 prosent ferdig, og de siste sesjonene vil bli planlagt og utviklet frem mot konferansen. Nytt av året er et eget spor for utviklere og programmere, et spor for de beste teknikkene innen digital fortellerteknikk, samt flere sesjoner tilrettelagt for akademia og mediebransjen.
Nytt er det også når Faktisk og Fædrelandsvennen inviterer til hackaton for å videreutvikle prosjektet innsyn.no.
Ellers bygges programmet over samme lest som sist: Et grunnleggende spor, et søkespor, to avanserte spor, et inspirasjonsspor og et «diverse»-spor. Det blir en passe blanding av praktisk undervisning og demonstrasjoner. Alle, uavhengig av nivå, skal til enhver tid finne et tilbud av interesse.
Paul Myers har utviklet to nye forelesninger siden han var i Norge sist, og han testet begge på på den store europeiske gravekonferansen Dataharvest i 17.mai-helgen. Norske journalister har garantert noe å se frem til.

Behandler data fra ICIJs leaks

Emilia Diaz Struck er research editor i ICIJ, og det er hun som har hatt ansvaret for å håndtere og koordinere de enorme datamengdene i Panama Papers og Paradise Papers. På Data-SKUP har hun to sesjoner, og på en av dem forteller hun hvordan dette gjøres og hva som er utfordringene med cross border-journalistikk.
Fra The Guardian kommer de to ettertraktede foreleserne Caelainn Barr og Pamela Duncan, Adriana Homolova fortsetter å kurse norske journalister i webscraping, mens Helena Bengtsson fra SVT tar viderekommerne over fra Excel til SQL.
Lurer du på hva SQL er? Les Dagens Næringslivs metoderapport om Tidal-saken! Der beskrives det detaljert hvordan DN-teamet brukte dette verktøyet for å lete etter manipulerte strømmetall.

Samarbeid med OsloMet og MBL

I arbeidet med å gjøre det akademiske sporet og bransjesporet mest mulig aktuelt, samarbeider SKUP med OsloMet og MBL. Programpostene er under utvikling og vil bli ferdig på et senere tidspunkt.

Metoderapporter for Dataskup-prisen

I fjor var det 227 deltagere på Data-SKUP, og en god del av dem fant veien til inspirasjonsseminarene. Også i år byr disse sesjonene på varierte innslag, blant dem finske Pauliina Siniauer som tidligere i vår vant IREs studentpris for undersøkende journalistikk. Hun utførte prosjektet under veiledning av Andrew Lehren, som i tillegg til jobben i NBC News også foreleser på Columbia University.  
Under festmiddagen på kvelden utdeles Dataskup-prisen, og fristen for innsending av metoderapporter er mandag 2. september kl. 10.00.

 

På forsiden nå
 • Data-SKUP 2019

  De kommer på Data-SKUP 16. oktober

  Endelig skal vi møtes fysisk igjen! Data-SKUP arrangeres lørdag 16. oktober på OsloMet, og programmet begynner å ta form. Hittil er 44 programposter og 50 innledere på plass, og resten vil bli ferdigstilt på sensommeren.                
 • OsloMet

  Unik sjanse til å få hjelp med AI

  Jobber du med noe som krever kunstig intelligens (AI)? Har du drømt om å lage et prosjekt der kunstig intelligens inngår som en av metodene? Nå har du sjansen til å få hjelp – helt gratis!
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!
 • på skup

  Kronprinsen åpner SKUP dag 2

  Ikke gå glipp av åpningen av SKUP-konferansens dag 2! - En uavhengig, kritisk, undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt, sier kronprins Haakon i en hilsen til journalistene og redaktørene som deltar på SKUP.
 • myonvent

  Her kan du få hjelp med innlogging

  Ring dette nummeret hvis du ikke får til å logge deg inn på SKUP-konferansen torsdag morgen. Hjelpetelefonen er betjent mellom kl. 9 og 11 begge konferansedagene. Vi anbefaler sterkt at du registrerer deg i god tid før konferansen.
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet.