Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Jonas Nilsson, Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan
TRØNDER-TROIKA: Jonas Nilsson (f.v.), Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan kommer på Data-SKUP og viser hvordan Adresseavisen jobbet med passord-sakene. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen  

Analyserte 1,4 mrd. passord

Databasen inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord, og i dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag. Nyheten eksploderte i forrige uke, og på Data-SKUP neste lørdag viser Adressa-teamet hvilke metoder som ble brukt.          

Av NINA SELBO TORSET
Et team av gravejournalister, fotograf og utviklere står bak prosjektet. 

- Nøkkelen til prosjektet ligger i en tverrfaglig tilnærming hvor vi hele tiden diskuterer hvor journalistikken ligger, uavhengig av om vi er flinke med data, foto, kilder eller det visuelle, sier gravejournalist Jonas Alsaker Vikan.

Å grave frem nyheter i et så omfattende datamateriale, hadde vært umulig for få år siden, mener han.

- Datamengden er enorm, og vi andre er såpass talentløse og lite erfarne med slikt arbeid at det ikke hadde gått. Etter å ha ansatt en kodeninja i Adressa og blitt enda flinkere på tverrfaglige team, fikk vi til å bruke dette på en god måte, mener vi.

“Kodeninjaen” Vikan henviser til, er Agne Ødegaard. Han kommer dessverre ikke på Data-SKUP, men Vikan, journalistkollega Espen Rasmussen og utvikler/designsjef Jonas Nilsson lover å dele sine beste tips. 

- Jeg lover også å avsløre hvilken mediepersonlighet som har “Assman6699” som passord til dere som kommer på Data-SKUP, sier Vikan.

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.