Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Jonas Nilsson, Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan
TRØNDER-TROIKA: Jonas Nilsson (f.v.), Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan kommer på Data-SKUP og viser hvordan Adresseavisen jobbet med passord-sakene. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen  

Analyserte 1,4 mrd. passord

Databasen inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord, og i dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag. Nyheten eksploderte i forrige uke, og på Data-SKUP neste lørdag viser Adressa-teamet hvilke metoder som ble brukt.          

Av NINA SELBO TORSET
Et team av gravejournalister, fotograf og utviklere står bak prosjektet. 

- Nøkkelen til prosjektet ligger i en tverrfaglig tilnærming hvor vi hele tiden diskuterer hvor journalistikken ligger, uavhengig av om vi er flinke med data, foto, kilder eller det visuelle, sier gravejournalist Jonas Alsaker Vikan.

Å grave frem nyheter i et så omfattende datamateriale, hadde vært umulig for få år siden, mener han.

- Datamengden er enorm, og vi andre er såpass talentløse og lite erfarne med slikt arbeid at det ikke hadde gått. Etter å ha ansatt en kodeninja i Adressa og blitt enda flinkere på tverrfaglige team, fikk vi til å bruke dette på en god måte, mener vi.

“Kodeninjaen” Vikan henviser til, er Agne Ødegaard. Han kommer dessverre ikke på Data-SKUP, men Vikan, journalistkollega Espen Rasmussen og utvikler/designsjef Jonas Nilsson lover å dele sine beste tips. 

- Jeg lover også å avsløre hvilken mediepersonlighet som har “Assman6699” som passord til dere som kommer på Data-SKUP, sier Vikan.

På forsiden nå