Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Jonas Nilsson, Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan
TRØNDER-TROIKA: Jonas Nilsson (f.v.), Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan kommer på Data-SKUP og viser hvordan Adresseavisen jobbet med passord-sakene. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen  

Analyserte 1,4 mrd. passord

Databasen inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord, og i dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag. Nyheten eksploderte i forrige uke, og på Data-SKUP neste lørdag viser Adressa-teamet hvilke metoder som ble brukt.          

Av NINA SELBO TORSET
Et team av gravejournalister, fotograf og utviklere står bak prosjektet. 

- Nøkkelen til prosjektet ligger i en tverrfaglig tilnærming hvor vi hele tiden diskuterer hvor journalistikken ligger, uavhengig av om vi er flinke med data, foto, kilder eller det visuelle, sier gravejournalist Jonas Alsaker Vikan.

Å grave frem nyheter i et så omfattende datamateriale, hadde vært umulig for få år siden, mener han.

- Datamengden er enorm, og vi andre er såpass talentløse og lite erfarne med slikt arbeid at det ikke hadde gått. Etter å ha ansatt en kodeninja i Adressa og blitt enda flinkere på tverrfaglige team, fikk vi til å bruke dette på en god måte, mener vi.

“Kodeninjaen” Vikan henviser til, er Agne Ødegaard. Han kommer dessverre ikke på Data-SKUP, men Vikan, journalistkollega Espen Rasmussen og utvikler/designsjef Jonas Nilsson lover å dele sine beste tips. 

- Jeg lover også å avsløre hvilken mediepersonlighet som har “Assman6699” som passord til dere som kommer på Data-SKUP, sier Vikan.

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.