Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Jonas Nilsson, Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan
TRØNDER-TROIKA: Jonas Nilsson (f.v.), Espen Rasmussen og Jonas Alsaker Vikan kommer på Data-SKUP og viser hvordan Adresseavisen jobbet med passord-sakene. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen  

Analyserte 1,4 mrd. passord

Databasen inneholdt 1,4 milliarder rader med mailadresser og passord, og i dette materialet fant Adresseavisen 600.000 nordmenn fra alle samfunnslag. Nyheten eksploderte i forrige uke, og på Data-SKUP neste lørdag viser Adressa-teamet hvilke metoder som ble brukt.          

Av NINA SELBO TORSET
Et team av gravejournalister, fotograf og utviklere står bak prosjektet. 

- Nøkkelen til prosjektet ligger i en tverrfaglig tilnærming hvor vi hele tiden diskuterer hvor journalistikken ligger, uavhengig av om vi er flinke med data, foto, kilder eller det visuelle, sier gravejournalist Jonas Alsaker Vikan.

Å grave frem nyheter i et så omfattende datamateriale, hadde vært umulig for få år siden, mener han.

- Datamengden er enorm, og vi andre er såpass talentløse og lite erfarne med slikt arbeid at det ikke hadde gått. Etter å ha ansatt en kodeninja i Adressa og blitt enda flinkere på tverrfaglige team, fikk vi til å bruke dette på en god måte, mener vi.

“Kodeninjaen” Vikan henviser til, er Agne Ødegaard. Han kommer dessverre ikke på Data-SKUP, men Vikan, journalistkollega Espen Rasmussen og utvikler/designsjef Jonas Nilsson lover å dele sine beste tips. 

- Jeg lover også å avsløre hvilken mediepersonlighet som har “Assman6699” som passord til dere som kommer på Data-SKUP, sier Vikan.

På forsiden nå
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.      
 • DB

  Dagbladet vant Dataskup-prisen

  De vant for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre». VG og Aftenposten fikk diplom, for henholdsvis «Gjengen ingen klarte å stoppe» og «Stortingsregnskapene».