Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
Linda Larsson Kakuli
TIL DATA-SKUP: SVTs researcher og datajournalist Linda Larsson Kakuli kommer til Data-SKUP for å snakke om Swedbank-avsløringen.     

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie

– Gå ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig, sier SVTs datajournalist Linda Larsson Kakuli om presentasjonen av gravesaker. Hør resten av rådene på Data-SKUP neste helg.                        

Av LONE LOHNE 

Linda Larsson Kakuli er en av gjestene til Data-SKUP i Oslo 26. oktober. Hun er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført.

Kakuli har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer, som Panama Papers og Paradise Papers, og saken om mistenkt hvitvasking av penger i Swedbank, avslørt av SVT Nyheter og tv-programmet «Uppdrag granskning». Dette er en av de store avsløringene i svensk presse det siste året, og temaet for Kakulis sesjon på Data-SKUP.

Skup.no har spurt Kakuli om råd til hvordan graveprosjekter kan presenteres på en mer effektiv og engasjerende måte.

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie, sier hun.

– Mitt tips er å ikke bare presentere research. Gå heller ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig. På nett kan man naturligvis «nerde» seg mer ned i detaljer, men det må fremdeles være relevant og interessant for den totale historien. Når det gjelder Swedbank-saken, for eksempel, ble varsellampene knyttet til hvitvasking et tilbakevendende tema i presentasjonen, både på TV og på nett.

– Kan du gi noen eksempler på datajournalistikk/gravejournalistikk du synes er gode?

– Jeg synes OCCRP gjør veldig god og viktig journalistikk. Deres mangeårige arbeid med å granske korrupsjon, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet, i land med svakt demokrati eller uten demokrati, er utrolig imponerende. Jeg liker også hvordan de deler av sin kompetanse og sitt materiale. Jeg bruker ofte deres «Investigative Dashboard» i jobben min. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

I sin sesjon på Data-SKUP vil Kakuli fortelle hvordan SVT jobbet med Swedbank-avsløringen, og vise hvilke metoder og verktøy hun brukte for å håndtere et stort og ustrukturert datamateriale.

Dette er andre gang hun deltar på Data-SKUP.

– Det var veldig bra sist, så jeg har høye forventninger, og etter å ha sett på programmet, tror jeg ikke at jeg blir skuffet. Jeg kommer nok til å gå på både workshops og inspirasjonsforedrag. Det er like viktig å inspireres og få nye ideer, som å lære seg nye ting, sier hun til Skup.no.

Programmet for Data-SKUP er ferdig, selv om det gjenstår noen små justeringer. I skrivende stund er det 208 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Data-SKUP 2019

  De kommer på Data-SKUP 16. oktober

  Endelig skal vi møtes fysisk igjen! Data-SKUP arrangeres lørdag 16. oktober på OsloMet, og programmet begynner å ta form. Hittil er 44 programposter og 50 innledere på plass, og resten vil bli ferdigstilt på sensommeren.                
 • OsloMet

  Unik sjanse til å få hjelp med AI

  Jobber du med noe som krever kunstig intelligens (AI)? Har du drømt om å lage et prosjekt der kunstig intelligens inngår som en av metodene? Nå har du sjansen til å få hjelp – helt gratis!
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!
 • på skup

  Kronprinsen åpner SKUP dag 2

  Ikke gå glipp av åpningen av SKUP-konferansens dag 2! - En uavhengig, kritisk, undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt, sier kronprins Haakon i en hilsen til journalistene og redaktørene som deltar på SKUP.
 • myonvent

  Her kan du få hjelp med innlogging

  Ring dette nummeret hvis du ikke får til å logge deg inn på SKUP-konferansen torsdag morgen. Hjelpetelefonen er betjent mellom kl. 9 og 11 begge konferansedagene. Vi anbefaler sterkt at du registrerer deg i god tid før konferansen.
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet.