Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Linda Larsson Kakuli
TIL DATA-SKUP: SVTs researcher og datajournalist Linda Larsson Kakuli kommer til Data-SKUP for å snakke om Swedbank-avsløringen.     

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie

– Gå ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig, sier SVTs datajournalist Linda Larsson Kakuli om presentasjonen av gravesaker. Hør resten av rådene på Data-SKUP neste helg.                        

Av LONE LOHNE 

Linda Larsson Kakuli er en av gjestene til Data-SKUP i Oslo 26. oktober. Hun er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført.

Kakuli har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer, som Panama Papers og Paradise Papers, og saken om mistenkt hvitvasking av penger i Swedbank, avslørt av SVT Nyheter og tv-programmet «Uppdrag granskning». Dette er en av de store avsløringene i svensk presse det siste året, og temaet for Kakulis sesjon på Data-SKUP.

Skup.no har spurt Kakuli om råd til hvordan graveprosjekter kan presenteres på en mer effektiv og engasjerende måte.

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie, sier hun.

– Mitt tips er å ikke bare presentere research. Gå heller ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig. På nett kan man naturligvis «nerde» seg mer ned i detaljer, men det må fremdeles være relevant og interessant for den totale historien. Når det gjelder Swedbank-saken, for eksempel, ble varsellampene knyttet til hvitvasking et tilbakevendende tema i presentasjonen, både på TV og på nett.

– Kan du gi noen eksempler på datajournalistikk/gravejournalistikk du synes er gode?

– Jeg synes OCCRP gjør veldig god og viktig journalistikk. Deres mangeårige arbeid med å granske korrupsjon, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet, i land med svakt demokrati eller uten demokrati, er utrolig imponerende. Jeg liker også hvordan de deler av sin kompetanse og sitt materiale. Jeg bruker ofte deres «Investigative Dashboard» i jobben min. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

I sin sesjon på Data-SKUP vil Kakuli fortelle hvordan SVT jobbet med Swedbank-avsløringen, og vise hvilke metoder og verktøy hun brukte for å håndtere et stort og ustrukturert datamateriale.

Dette er andre gang hun deltar på Data-SKUP.

– Det var veldig bra sist, så jeg har høye forventninger, og etter å ha sett på programmet, tror jeg ikke at jeg blir skuffet. Jeg kommer nok til å gå på både workshops og inspirasjonsforedrag. Det er like viktig å inspireres og få nye ideer, som å lære seg nye ting, sier hun til Skup.no.

Programmet for Data-SKUP er ferdig, selv om det gjenstår noen små justeringer. I skrivende stund er det 208 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.