Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Linda Larsson Kakuli
TIL DATA-SKUP: SVTs researcher og datajournalist Linda Larsson Kakuli kommer til Data-SKUP for å snakke om Swedbank-avsløringen.     

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie

– Gå ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig, sier SVTs datajournalist Linda Larsson Kakuli om presentasjonen av gravesaker. Hør resten av rådene på Data-SKUP neste helg.                        

Av LONE LOHNE 

Linda Larsson Kakuli er en av gjestene til Data-SKUP i Oslo 26. oktober. Hun er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført.

Kakuli har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer, som Panama Papers og Paradise Papers, og saken om mistenkt hvitvasking av penger i Swedbank, avslørt av SVT Nyheter og tv-programmet «Uppdrag granskning». Dette er en av de store avsløringene i svensk presse det siste året, og temaet for Kakulis sesjon på Data-SKUP.

Skup.no har spurt Kakuli om råd til hvordan graveprosjekter kan presenteres på en mer effektiv og engasjerende måte.

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie, sier hun.

– Mitt tips er å ikke bare presentere research. Gå heller ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig. På nett kan man naturligvis «nerde» seg mer ned i detaljer, men det må fremdeles være relevant og interessant for den totale historien. Når det gjelder Swedbank-saken, for eksempel, ble varsellampene knyttet til hvitvasking et tilbakevendende tema i presentasjonen, både på TV og på nett.

– Kan du gi noen eksempler på datajournalistikk/gravejournalistikk du synes er gode?

– Jeg synes OCCRP gjør veldig god og viktig journalistikk. Deres mangeårige arbeid med å granske korrupsjon, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet, i land med svakt demokrati eller uten demokrati, er utrolig imponerende. Jeg liker også hvordan de deler av sin kompetanse og sitt materiale. Jeg bruker ofte deres «Investigative Dashboard» i jobben min. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

I sin sesjon på Data-SKUP vil Kakuli fortelle hvordan SVT jobbet med Swedbank-avsløringen, og vise hvilke metoder og verktøy hun brukte for å håndtere et stort og ustrukturert datamateriale.

Dette er andre gang hun deltar på Data-SKUP.

– Det var veldig bra sist, så jeg har høye forventninger, og etter å ha sett på programmet, tror jeg ikke at jeg blir skuffet. Jeg kommer nok til å gå på både workshops og inspirasjonsforedrag. Det er like viktig å inspireres og få nye ideer, som å lære seg nye ting, sier hun til Skup.no.

Programmet for Data-SKUP er ferdig, selv om det gjenstår noen små justeringer. I skrivende stund er det 208 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.      
 • DB

  Dagbladet vant Dataskup-prisen

  De vant for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre». VG og Aftenposten fikk diplom, for henholdsvis «Gjengen ingen klarte å stoppe» og «Stortingsregnskapene».