Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Linda Larsson Kakuli
TIL DATA-SKUP: SVTs researcher og datajournalist Linda Larsson Kakuli kommer til Data-SKUP for å snakke om Swedbank-avsløringen.     

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie

– Gå ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig, sier SVTs datajournalist Linda Larsson Kakuli om presentasjonen av gravesaker. Hør resten av rådene på Data-SKUP neste helg.                        

Av LONE LOHNE 

Linda Larsson Kakuli er en av gjestene til Data-SKUP i Oslo 26. oktober. Hun er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført.

Kakuli har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer, som Panama Papers og Paradise Papers, og saken om mistenkt hvitvasking av penger i Swedbank, avslørt av SVT Nyheter og tv-programmet «Uppdrag granskning». Dette er en av de store avsløringene i svensk presse det siste året, og temaet for Kakulis sesjon på Data-SKUP.

Skup.no har spurt Kakuli om råd til hvordan graveprosjekter kan presenteres på en mer effektiv og engasjerende måte.

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie, sier hun.

– Mitt tips er å ikke bare presentere research. Gå heller ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig. På nett kan man naturligvis «nerde» seg mer ned i detaljer, men det må fremdeles være relevant og interessant for den totale historien. Når det gjelder Swedbank-saken, for eksempel, ble varsellampene knyttet til hvitvasking et tilbakevendende tema i presentasjonen, både på TV og på nett.

– Kan du gi noen eksempler på datajournalistikk/gravejournalistikk du synes er gode?

– Jeg synes OCCRP gjør veldig god og viktig journalistikk. Deres mangeårige arbeid med å granske korrupsjon, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet, i land med svakt demokrati eller uten demokrati, er utrolig imponerende. Jeg liker også hvordan de deler av sin kompetanse og sitt materiale. Jeg bruker ofte deres «Investigative Dashboard» i jobben min. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

I sin sesjon på Data-SKUP vil Kakuli fortelle hvordan SVT jobbet med Swedbank-avsløringen, og vise hvilke metoder og verktøy hun brukte for å håndtere et stort og ustrukturert datamateriale.

Dette er andre gang hun deltar på Data-SKUP.

– Det var veldig bra sist, så jeg har høye forventninger, og etter å ha sett på programmet, tror jeg ikke at jeg blir skuffet. Jeg kommer nok til å gå på både workshops og inspirasjonsforedrag. Det er like viktig å inspireres og få nye ideer, som å lære seg nye ting, sier hun til Skup.no.

Programmet for Data-SKUP er ferdig, selv om det gjenstår noen små justeringer. I skrivende stund er det 208 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.