Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Linda Larsson Kakuli
TIL DATA-SKUP: SVTs researcher og datajournalist Linda Larsson Kakuli kommer til Data-SKUP for å snakke om Swedbank-avsløringen.     

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie

– Gå ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig, sier SVTs datajournalist Linda Larsson Kakuli om presentasjonen av gravesaker. Hør resten av rådene på Data-SKUP neste helg.                        

Av LONE LOHNE 

Linda Larsson Kakuli er en av gjestene til Data-SKUP i Oslo 26. oktober. Hun er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført.

Kakuli har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer, som Panama Papers og Paradise Papers, og saken om mistenkt hvitvasking av penger i Swedbank, avslørt av SVT Nyheter og tv-programmet «Uppdrag granskning». Dette er en av de store avsløringene i svensk presse det siste året, og temaet for Kakulis sesjon på Data-SKUP.

Skup.no har spurt Kakuli om råd til hvordan graveprosjekter kan presenteres på en mer effektiv og engasjerende måte.

– Bruk mer tid på å finne en virkelig god historie, sier hun.

– Mitt tips er å ikke bare presentere research. Gå heller ut ifra en bærende fortelling, og sorter bort det som er overflødig. På nett kan man naturligvis «nerde» seg mer ned i detaljer, men det må fremdeles være relevant og interessant for den totale historien. Når det gjelder Swedbank-saken, for eksempel, ble varsellampene knyttet til hvitvasking et tilbakevendende tema i presentasjonen, både på TV og på nett.

– Kan du gi noen eksempler på datajournalistikk/gravejournalistikk du synes er gode?

– Jeg synes OCCRP gjør veldig god og viktig journalistikk. Deres mangeårige arbeid med å granske korrupsjon, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet, i land med svakt demokrati eller uten demokrati, er utrolig imponerende. Jeg liker også hvordan de deler av sin kompetanse og sitt materiale. Jeg bruker ofte deres «Investigative Dashboard» i jobben min. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

I sin sesjon på Data-SKUP vil Kakuli fortelle hvordan SVT jobbet med Swedbank-avsløringen, og vise hvilke metoder og verktøy hun brukte for å håndtere et stort og ustrukturert datamateriale.

Dette er andre gang hun deltar på Data-SKUP.

– Det var veldig bra sist, så jeg har høye forventninger, og etter å ha sett på programmet, tror jeg ikke at jeg blir skuffet. Jeg kommer nok til å gå på både workshops og inspirasjonsforedrag. Det er like viktig å inspireres og få nye ideer, som å lære seg nye ting, sier hun til Skup.no.

Programmet for Data-SKUP er ferdig, selv om det gjenstår noen små justeringer. I skrivende stund er det 208 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå