Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren under årets data-SKUP konferanse.
BT: Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren under årets Data-SKUP-konferanse.     

BT-journalister om «De ødelagte»: Måtte tone ned detaljene for leserne

Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren fra Bergens Tidende fortalte hvordan man kan dele store mengder tung, tabubelagt og dyster informasjon.  

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren fra Bergens Tidende hadde en Dataskup-sesjon om serien «De ødelagte», der BT etter gransking av 200 overgrepsdommer dokumenterte hvordan unge mennesker har blitt påført senskader etter å ha blitt seksuelt mishandlet i mange år.

– Det startet som et tips, som fanget vår interesse. Det endte med at vi lurte på om det var flere der ute som slet med senskader, sa Røren under foredraget.

Siden saken omfatter personlig og sensitiv informasjon, tok det tid før de fikk tak i all informasjonen de trengte.

– Først fant vi 1526 dommer som omhandlet seksuelle overgrep, men det var for stor mengde data. Etter at vi hadde filtrert dommene som passet til saken vår, var vi nede i 200 saker, sa Eriksen.

De snakket også om de etiske problemstillingene ved å videreformidle historiene til ekstremt sårbare personer.

– Vi kontaktet bistandsadvokater for å høre om vi kunne snakke med de pårørende. Mange var for psykisk skadet til å snakke. Vi brukte lang tid på å bygge opp tillit, og det kunne gå lang tid før det første møtet med de pårørende, forklarte Røren.

Eriksen hadde ansvaret for hvordan opplysningene og historiene de fikk skulle bli lagt frem, og Røren skulle intervjue de pårørende.

– Vi skjønte at vi måtte tone ned alt for at leseren skulle orke å lese om det mørke temaet, men vi måtte fortsatt ha med noen sterke beskrivelser for at folk skal skjønne hvor alvorlig dette er, sa Eriksen. 

Før saken ble publisert, leste de gjennom saken flere ganger med de pårørende. Dette for å sørge for at det var trygt for både pårørende og pårørendes nære relasjoner. 

På forsiden nå
 • Data-SKUP 2019

  De kommer på Data-SKUP 16. oktober

  Endelig skal vi møtes fysisk igjen! Data-SKUP arrangeres lørdag 16. oktober på OsloMet, og programmet begynner å ta form. Hittil er 44 programposter og 50 innledere på plass, og resten vil bli ferdigstilt på sensommeren.                
 • OsloMet

  Unik sjanse til å få hjelp med AI

  Jobber du med noe som krever kunstig intelligens (AI)? Har du drømt om å lage et prosjekt der kunstig intelligens inngår som en av metodene? Nå har du sjansen til å få hjelp – helt gratis!
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!
 • på skup

  Kronprinsen åpner SKUP dag 2

  Ikke gå glipp av åpningen av SKUP-konferansens dag 2! - En uavhengig, kritisk, undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt, sier kronprins Haakon i en hilsen til journalistene og redaktørene som deltar på SKUP.
 • myonvent

  Her kan du få hjelp med innlogging

  Ring dette nummeret hvis du ikke får til å logge deg inn på SKUP-konferansen torsdag morgen. Hjelpetelefonen er betjent mellom kl. 9 og 11 begge konferansedagene. Vi anbefaler sterkt at du registrerer deg i god tid før konferansen.
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet.