Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren under årets data-SKUP konferanse.
BT: Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren under årets Data-SKUP-konferanse.     

BT-journalister om «De ødelagte»: Måtte tone ned detaljene for leserne

Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren fra Bergens Tidende fortalte hvordan man kan dele store mengder tung, tabubelagt og dyster informasjon.  

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren fra Bergens Tidende hadde en Dataskup-sesjon om serien «De ødelagte», der BT etter gransking av 200 overgrepsdommer dokumenterte hvordan unge mennesker har blitt påført senskader etter å ha blitt seksuelt mishandlet i mange år.

– Det startet som et tips, som fanget vår interesse. Det endte med at vi lurte på om det var flere der ute som slet med senskader, sa Røren under foredraget.

Siden saken omfatter personlig og sensitiv informasjon, tok det tid før de fikk tak i all informasjonen de trengte.

– Først fant vi 1526 dommer som omhandlet seksuelle overgrep, men det var for stor mengde data. Etter at vi hadde filtrert dommene som passet til saken vår, var vi nede i 200 saker, sa Eriksen.

De snakket også om de etiske problemstillingene ved å videreformidle historiene til ekstremt sårbare personer.

– Vi kontaktet bistandsadvokater for å høre om vi kunne snakke med de pårørende. Mange var for psykisk skadet til å snakke. Vi brukte lang tid på å bygge opp tillit, og det kunne gå lang tid før det første møtet med de pårørende, forklarte Røren.

Eriksen hadde ansvaret for hvordan opplysningene og historiene de fikk skulle bli lagt frem, og Røren skulle intervjue de pårørende.

– Vi skjønte at vi måtte tone ned alt for at leseren skulle orke å lese om det mørke temaet, men vi måtte fortsatt ha med noen sterke beskrivelser for at folk skal skjønne hvor alvorlig dette er, sa Eriksen. 

Før saken ble publisert, leste de gjennom saken flere ganger med de pårørende. Dette for å sørge for at det var trygt for både pårørende og pårørendes nære relasjoner. 

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.