Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren under årets data-SKUP konferanse.
BT: Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren under årets Data-SKUP-konferanse.     

BT-journalister om «De ødelagte»: Måtte tone ned detaljene for leserne

Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren fra Bergens Tidende fortalte hvordan man kan dele store mengder tung, tabubelagt og dyster informasjon.  

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Anders Grimsrud Eriksen og Ingunn Røren fra Bergens Tidende hadde en Dataskup-sesjon om serien «De ødelagte», der BT etter gransking av 200 overgrepsdommer dokumenterte hvordan unge mennesker har blitt påført senskader etter å ha blitt seksuelt mishandlet i mange år.

– Det startet som et tips, som fanget vår interesse. Det endte med at vi lurte på om det var flere der ute som slet med senskader, sa Røren under foredraget.

Siden saken omfatter personlig og sensitiv informasjon, tok det tid før de fikk tak i all informasjonen de trengte.

– Først fant vi 1526 dommer som omhandlet seksuelle overgrep, men det var for stor mengde data. Etter at vi hadde filtrert dommene som passet til saken vår, var vi nede i 200 saker, sa Eriksen.

De snakket også om de etiske problemstillingene ved å videreformidle historiene til ekstremt sårbare personer.

– Vi kontaktet bistandsadvokater for å høre om vi kunne snakke med de pårørende. Mange var for psykisk skadet til å snakke. Vi brukte lang tid på å bygge opp tillit, og det kunne gå lang tid før det første møtet med de pårørende, forklarte Røren.

Eriksen hadde ansvaret for hvordan opplysningene og historiene de fikk skulle bli lagt frem, og Røren skulle intervjue de pårørende.

– Vi skjønte at vi måtte tone ned alt for at leseren skulle orke å lese om det mørke temaet, men vi måtte fortsatt ha med noen sterke beskrivelser for at folk skal skjønne hvor alvorlig dette er, sa Eriksen. 

Før saken ble publisert, leste de gjennom saken flere ganger med de pårørende. Dette for å sørge for at det var trygt for både pårørende og pårørendes nære relasjoner. 

På forsiden nå