Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
DB
VANT: Dagbladet vant Dataskup-prisen. Her representert ved Ola Strømman (t.v.) og Øistein Norum Monsen. Foto: Annika Byrde

Dagbladet vant Dataskup-prisen

De vant for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre». VG og Aftenposten fikk diplom, for henholdsvis «Gjengen ingen klarte å stoppe» og «Stortingsregnskapene». 

Dagbladet vant årets Dataskup-pris for «Krabbekrigens ofre», en reportasjeserie om menneskehandel og sosiale dumping, laget i samarbeid med litauiske og latviske journalister. Fra Dagbladet er det journalistene Gunnar Thorenfeldt, Siri Gedde-Dahl, Leif Stang, Ola Strømman og Øistein Norum Monsen som står bak avsløringen.

«Det er et imponerende arbeid, som kombinerer datajournalistisk metode med gedigen undersøkelsene journalistikk, som har ført til forandringer», lyder juryens begrunnelse. Her kan du lese metoderapporten. 

Et diplom gikk til Aftenpostens Henning Carr Ekroll, Carl Alfred Dahl og Fredrik Hager-Thoresen for Stortingsregnskapene. De avslørte blant annet omfattende juks i stortingsrepresentant Mazyar Keshvaris reiseregninger. Les metoderapporten her.

Det andre diplomet gikk til VG-journalistene Ronny Berg og Bjørnar Tommelstad for sine saker om Young Bloods, guttegjengen fra Holmlia som politiet ikke klarte å stoppe. Les metoderapporten her.

Prisene ble delt ut under festmiddagen på OsloMet, under den femte Data-SKUP i rekken, og det var Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter som utgjorde juryen. Her kan du lese mer om dem.

Alle de seks innsendte metoderapportene finner du her.

 

DIPLOM 1: VGs Bjørnar Tommelstad (bak) og Ronny Berg vant diplom for «Gjengen ingen klarte å stoppe». Foto: Annika Byrde

 

DIPLOM 2: Aftenposten fikk diplom for «Stortingsregnskapene». Fra venstre: Fredrik Hager-Thoresen, Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl. Foto: Annika Byrde 
På forsiden nå
 • Ola Haram og Vegard Venli

  Meld deg på SKUPs og IJs graveskole

  Det er fortsatt noen plasser igjen på SKUPs og IJs graveskole. I fjor ble det fulltegnet i god tid før konferansen, og det nærmer seg fullt i år også. Er du rask, får du plass!
 • uriks-åpning

  Snart fullt på SKUPs festmiddag

  Vil du oppleve utdelingen av SKUP-prisen? Meld deg på konferansen nå hvis du vil være sikret plass i Oseberg under festmiddagen. Lokalet har plass til 578 gjester, og til nå er det solgt 548 billetter. Se hvem som har meldt seg på!
 • Verifisering Amman

  Internasjonal masterclass før SKUP

  For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!