Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Enquet

Enquête: Våre favoritter innen datajournalistikk

Hvilket prosjekt innen datajournalistikk har imponert deg mest de siste årene?

Av ANNIKA BYRDE (TEKST OG FOTO)

 

Olav Eggesvik, Aftenposten: 

– Nå burde jeg kanskje ikke trekke frem noen fra min egen redaksjon, men jeg synes graveprosjektet til Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl om reiseregningsjukset i Stortinget var veldig inspirerende. Spesielt måten de arbeidet på, hvordan de ba om innsyn, og hva de ba om innsyn i. 

 

Torill Kathrine Henriksen, Shifter:

– Ingenting overgår Panama Papers, synes jeg. Den satte tonen for de store graveprosjektene som kom etter. 

 

Dave Li, Fædrelandsvennen:

– Alt som Edward Snowden har gjort, egentlig. Intervjuet Joe Rogan gjorde med ham nå nylig, var veldig bra, synes jeg. Det er særlig inspirerende å se hvordan han jobber på for en fri presse. Det trengs, for ytringsfriheten er truet i dag.

 

Henrik Røyne, student, Høgskulen i Volda:

– Panama Papers. Det at flere land går sammen og gjennomgår store mengder data sammen, det er viktig. Jeg synes det er inspirerende at flere bruker lang tid på sammenstille og analysere så mye data. Mange gode saker gjemmer seg mellom horder av tall og dokumenter. 

 

Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen, Faktisk.no, og Ann-Kristin Hanssen, Fremover:

– Oi, det er mange da! Den saken til VG om nettovergriperne, om det mørke nettet og forumet Childs Play, var veldig inspirerende, fordi de brukte både nye metoder samtidig som det er en klassisk, ordentlig gravejobb. 

– Den saken (til Aftenposten red.anm.) om reiseregningsjukset var også veldig god og inspirerende, men på en annen måte. Det var en solid innsynsjobb som er laget enkel og tilgjengelig. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

På forsiden nå