Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Enquet

Enquête: Våre favoritter innen datajournalistikk

Hvilket prosjekt innen datajournalistikk har imponert deg mest de siste årene?

Av ANNIKA BYRDE (TEKST OG FOTO)

 

Olav Eggesvik, Aftenposten: 

– Nå burde jeg kanskje ikke trekke frem noen fra min egen redaksjon, men jeg synes graveprosjektet til Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl om reiseregningsjukset i Stortinget var veldig inspirerende. Spesielt måten de arbeidet på, hvordan de ba om innsyn, og hva de ba om innsyn i. 

 

Torill Kathrine Henriksen, Shifter:

– Ingenting overgår Panama Papers, synes jeg. Den satte tonen for de store graveprosjektene som kom etter. 

 

Dave Li, Fædrelandsvennen:

– Alt som Edward Snowden har gjort, egentlig. Intervjuet Joe Rogan gjorde med ham nå nylig, var veldig bra, synes jeg. Det er særlig inspirerende å se hvordan han jobber på for en fri presse. Det trengs, for ytringsfriheten er truet i dag.

 

Henrik Røyne, student, Høgskulen i Volda:

– Panama Papers. Det at flere land går sammen og gjennomgår store mengder data sammen, det er viktig. Jeg synes det er inspirerende at flere bruker lang tid på sammenstille og analysere så mye data. Mange gode saker gjemmer seg mellom horder av tall og dokumenter. 

 

Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen, Faktisk.no, og Ann-Kristin Hanssen, Fremover:

– Oi, det er mange da! Den saken til VG om nettovergriperne, om det mørke nettet og forumet Childs Play, var veldig inspirerende, fordi de brukte både nye metoder samtidig som det er en klassisk, ordentlig gravejobb. 

– Den saken (til Aftenposten red.anm.) om reiseregningsjukset var også veldig god og inspirerende, men på en annen måte. Det var en solid innsynsjobb som er laget enkel og tilgjengelig. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.