Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Enquet

Enquête: Våre favoritter innen datajournalistikk

Hvilket prosjekt innen datajournalistikk har imponert deg mest de siste årene?

Av ANNIKA BYRDE (TEKST OG FOTO)

 

Olav Eggesvik, Aftenposten: 

– Nå burde jeg kanskje ikke trekke frem noen fra min egen redaksjon, men jeg synes graveprosjektet til Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl om reiseregningsjukset i Stortinget var veldig inspirerende. Spesielt måten de arbeidet på, hvordan de ba om innsyn, og hva de ba om innsyn i. 

 

Torill Kathrine Henriksen, Shifter:

– Ingenting overgår Panama Papers, synes jeg. Den satte tonen for de store graveprosjektene som kom etter. 

 

Dave Li, Fædrelandsvennen:

– Alt som Edward Snowden har gjort, egentlig. Intervjuet Joe Rogan gjorde med ham nå nylig, var veldig bra, synes jeg. Det er særlig inspirerende å se hvordan han jobber på for en fri presse. Det trengs, for ytringsfriheten er truet i dag.

 

Henrik Røyne, student, Høgskulen i Volda:

– Panama Papers. Det at flere land går sammen og gjennomgår store mengder data sammen, det er viktig. Jeg synes det er inspirerende at flere bruker lang tid på sammenstille og analysere så mye data. Mange gode saker gjemmer seg mellom horder av tall og dokumenter. 

 

Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen, Faktisk.no, og Ann-Kristin Hanssen, Fremover:

– Oi, det er mange da! Den saken til VG om nettovergriperne, om det mørke nettet og forumet Childs Play, var veldig inspirerende, fordi de brukte både nye metoder samtidig som det er en klassisk, ordentlig gravejobb. 

– Den saken (til Aftenposten red.anm.) om reiseregningsjukset var også veldig god og inspirerende, men på en annen måte. Det var en solid innsynsjobb som er laget enkel og tilgjengelig. 

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

På forsiden nå
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.      
 • DB

  Dagbladet vant Dataskup-prisen

  De vant for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre». VG og Aftenposten fikk diplom, for henholdsvis «Gjengen ingen klarte å stoppe» og «Stortingsregnskapene».