Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2019/10/26 09:00:00
Countdown placeholder
test
Emilia
Emilia Diaz Struck er koordinator og research editor i ICIJ.

Mener Data-SKUP kan utløse gode samarbeid

– Jeg er veldig spent på Data-SKUP og muligheten for å lære mer om arbeidet journalister gjør i Norge. Disse arrangementene er flotte for å dele erfaringer og lære av hverandre, sier Emilia Diaz Struck.              

Av SIRI CHRISTENSEN 

Emilia Diaz Struck er av foreleserne på Data-SKUP i Oslo lørdag. Hun er en latinamerikansk koordinator og research editor i ICIJ. ICIJ er en ledende organisasjon for undersøkende journalistikk, og et internasjonalt nettverk for over 200 journalister i over 100 mediehus og 70 land.

I alle ICIJ-prosjekter har Struck ansvaret for å håndtere og koordinere enorme datamengder, og utfører tilsyn for å opprettholde integriteten i organisasjonen. Hun har deltatt i cross border-prosjekter som ICIJs Implant Files, Paradise Papers og den Pulitzer-vinneren etterforskning Panama Papers.

– Dette er prosjekter som viser kraften i samarbeidende og undersøkende journalistikk, som også er til det beste for samfunnet, sier hun til Skup.no. 

Diaz-Struck forteller at det er kombinasjonen av mennesker med ulike ferdigheter og bakgrunner, som styrker samarbeidet. Samtidig byr det også på en del utfordringer.

– Vi jobber med mennesker i så mange forskjellige land, og vi ønsker ikke å sette noen i fare eller kompromittere informasjonen om etterforskningen. Derfor er det viktig å for eksempel ha klare sikkerhetsprotokoller helt fra begynnelsen.

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

På Data-SKUP har Struck to sesjoner, hvor hun blant annet skal snakke om arbeidet sitt og håndtering av store datamengder, og hva som er utfordringene i cross border-journalistikk.

– Jeg er veldig spent på Data-SKUP og muligheten for å lære mer om arbeidet journalister gjør i Norge. Disse arrangementene er flotte for å dele erfaringer og lære av hverandre. De kan også utløse gode samarbeid, sier hun. 

Struck har jobbet som rapporteringskoordinator ved Press and Society Institute of Venezuela, og var i 2012 Reporter of Residence på New England Centre for Investigative Reporting ved Boston University. Hun underviser også i datajournalistikk ved Columbia University i New York og har vært professor ved Central University of Venezuela. Hun er også en bidragsyter for Washington Post, magasinet Poder y Negocios, Venezuelanske medier El Universal, El Mundo og Armando.info, som hun også er medstifter av.

Her er programmet for Data-SKUP 2019. 

På forsiden nå