Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Renate Rognan i NRK
TIL DATA-SKUP: Renate Rognan er designer i NRK. Hun mener grafikken i en sak kan hjelpe leserne med å forstå innholdet bedre.

Rognans tips til bedre visuell journalistikk

– Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten, sier Renate Rognan, designer i NRK. 

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Renate Rognan er en av foreleserne under Data-SKUP i Oslo førstkommende lørdag, 26. oktober. Hun er designer i NRK og har de siste to årene deltatt som jurymedlem i internasjonale konkurranser i digital design og visuell journalistikk.

Påmeldingen er fortsatt åpen.

Visuelt uttrykk har altså blitt et viktig grep innenfor dagens journalistikk, og Skup.no har spurt Rognan om tips til hvordan redaksjoner kan bli bedre på visuell journalistikk.

– Det viktigste er at de må ha med seg visuelle hoder fra start, sier hun. 

– Det er ekstremt viktig at man tenker kvalitet, har et godt team som har kjemi, og som klarer å samarbeide. Bruk heller tiden på å gjøre det gjennomført på færre saker, enn kjapt og halvveis på mange. Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten.

– Hvorfor er det viktig å tenke på grafikk/design innenfor journalistikken?

–Vi lever i en visuell verden, og en verden vi ønsker å forstå. Designet på en sak kan være det som får din sak til å stå ut fra mengden, og gi en spesiell opplevelse. Grafikken i saken kan hjelpe med å forstå innholdet bedre. For å klare å skape en melodi med å kombinere tekst og bilde, trenger man kvalitet i alle ledd. Et eksempel er VG sin sak om Dødsfjellet. Her blir leseren bokstavelig talt sugd inn i historien, og er et godt eksemplet på samspill mellom tekst og det visuelle. Legger man til rette for at man ønsker at leseren skal få en god opplevelse, er det større sjanse for at saken blir solgt.

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

Lørdag holder Rognan foredrag om digital design og visuell journalistikk, der hun vil vise konkrete eksempler på de siste trendene innen grafikk og design.

– Det er alltid spennende å høre om hvordan de andre nyhetshusene jobber. Om de har med seg folk i starten av en prosess som tenker på det visuelle, noe jeg håper og tror redaksjonene ser verdien av, sier hun.

Her er programmet for Data-SKUP. Det er nå over 200 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.
 • kuben

  Disse konkurrerer om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 40 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • VG vant

  11. januar er fristen for å levere metoderapport

  Merk datoen: Mandag 11. januar kl. 10.00 er siste frist for å levere metoderapport, men det er lov å levere tidligere. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.