Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Renate Rognan i NRK
TIL DATA-SKUP: Renate Rognan er designer i NRK. Hun mener grafikken i en sak kan hjelpe leserne med å forstå innholdet bedre.

Rognans tips til bedre visuell journalistikk

– Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten, sier Renate Rognan, designer i NRK. 

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Renate Rognan er en av foreleserne under Data-SKUP i Oslo førstkommende lørdag, 26. oktober. Hun er designer i NRK og har de siste to årene deltatt som jurymedlem i internasjonale konkurranser i digital design og visuell journalistikk.

Påmeldingen er fortsatt åpen.

Visuelt uttrykk har altså blitt et viktig grep innenfor dagens journalistikk, og Skup.no har spurt Rognan om tips til hvordan redaksjoner kan bli bedre på visuell journalistikk.

– Det viktigste er at de må ha med seg visuelle hoder fra start, sier hun. 

– Det er ekstremt viktig at man tenker kvalitet, har et godt team som har kjemi, og som klarer å samarbeide. Bruk heller tiden på å gjøre det gjennomført på færre saker, enn kjapt og halvveis på mange. Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten.

– Hvorfor er det viktig å tenke på grafikk/design innenfor journalistikken?

–Vi lever i en visuell verden, og en verden vi ønsker å forstå. Designet på en sak kan være det som får din sak til å stå ut fra mengden, og gi en spesiell opplevelse. Grafikken i saken kan hjelpe med å forstå innholdet bedre. For å klare å skape en melodi med å kombinere tekst og bilde, trenger man kvalitet i alle ledd. Et eksempel er VG sin sak om Dødsfjellet. Her blir leseren bokstavelig talt sugd inn i historien, og er et godt eksemplet på samspill mellom tekst og det visuelle. Legger man til rette for at man ønsker at leseren skal få en god opplevelse, er det større sjanse for at saken blir solgt.

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

Lørdag holder Rognan foredrag om digital design og visuell journalistikk, der hun vil vise konkrete eksempler på de siste trendene innen grafikk og design.

– Det er alltid spennende å høre om hvordan de andre nyhetshusene jobber. Om de har med seg folk i starten av en prosess som tenker på det visuelle, noe jeg håper og tror redaksjonene ser verdien av, sier hun.

Her er programmet for Data-SKUP. Det er nå over 200 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 
 • vinnerne

  SKUP-konferansen 2020 er avlyst

  Folkehelseinstituttet (FHI) kom tirsdag kveld med nye anbefalinger for arrangører som følge av coronaviruset. FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle innendørs arrangementer med 500 eller flere deltagere.
 • hotellet

  SKUP forholder seg til rådene fra helsemyndighetene

  Kommuneoverlegen i Tønsberg anbefaler fortsatt ikke å avlyse SKUP-konferansen 27.–29. mars.