Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Renate Rognan i NRK
TIL DATA-SKUP: Renate Rognan er designer i NRK. Hun mener grafikken i en sak kan hjelpe leserne med å forstå innholdet bedre.

Rognans tips til bedre visuell journalistikk

– Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten, sier Renate Rognan, designer i NRK. 

Av ANNE-SOPHIE DORGELO

Renate Rognan er en av foreleserne under Data-SKUP i Oslo førstkommende lørdag, 26. oktober. Hun er designer i NRK og har de siste to årene deltatt som jurymedlem i internasjonale konkurranser i digital design og visuell journalistikk.

Påmeldingen er fortsatt åpen.

Visuelt uttrykk har altså blitt et viktig grep innenfor dagens journalistikk, og Skup.no har spurt Rognan om tips til hvordan redaksjoner kan bli bedre på visuell journalistikk.

– Det viktigste er at de må ha med seg visuelle hoder fra start, sier hun. 

– Det er ekstremt viktig at man tenker kvalitet, har et godt team som har kjemi, og som klarer å samarbeide. Bruk heller tiden på å gjøre det gjennomført på færre saker, enn kjapt og halvveis på mange. Når man ser at den visuelle journalistikken får plass og er brukt tid på, da funker det bra. Det er ikke bare noe du «adder» på slutten.

– Hvorfor er det viktig å tenke på grafikk/design innenfor journalistikken?

–Vi lever i en visuell verden, og en verden vi ønsker å forstå. Designet på en sak kan være det som får din sak til å stå ut fra mengden, og gi en spesiell opplevelse. Grafikken i saken kan hjelpe med å forstå innholdet bedre. For å klare å skape en melodi med å kombinere tekst og bilde, trenger man kvalitet i alle ledd. Et eksempel er VG sin sak om Dødsfjellet. Her blir leseren bokstavelig talt sugd inn i historien, og er et godt eksemplet på samspill mellom tekst og det visuelle. Legger man til rette for at man ønsker at leseren skal få en god opplevelse, er det større sjanse for at saken blir solgt.

Hvem bør vinne Dataskup-prisen? Les metoderapportene her, og gjør deg opp en mening.

Lørdag holder Rognan foredrag om digital design og visuell journalistikk, der hun vil vise konkrete eksempler på de siste trendene innen grafikk og design.

– Det er alltid spennende å høre om hvordan de andre nyhetshusene jobber. Om de har med seg folk i starten av en prosess som tenker på det visuelle, noe jeg håper og tror redaksjonene ser verdien av, sier hun.

Her er programmet for Data-SKUP. Det er nå over 200 registrerte deltagere, og det settes strek for påmeldinger onsdag 23. oktober kl. 9.00.

På forsiden nå
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.      
 • DB

  Dagbladet vant Dataskup-prisen

  De vant for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre». VG og Aftenposten fikk diplom, for henholdsvis «Gjengen ingen klarte å stoppe» og «Stortingsregnskapene».