Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2020/03/27 16:00:00
Countdown placeholder
test
Maria Ressa til SKUP
TIL TØNSBERG: Maria Ressa har takket ja til å komme til SKUP-konferansen i Tønsberg. Der skal hun både holde foredrag og delta i et panel.

Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.

Av JOHN BONES

Noen av programpostene er klar allerede, men det meste gjenstår og vil bli utviklet i tiden frem mot konferansen. I disse dager jobber SKUP-styret på høytrykk med å inngå avtaler og planlegge sesjonene.

Maria Ressa er sjefredaktør og administrerende direktør i filippinske Rappler, og hun har lenge ligget i konflikt med president Rodrigo Duartes regime. Rappler faktsjekker også artikler for Facebook, og de har rettet søkelyset mot Duarte-tilhengernes trollfabrikk som produserer løgnhistorier om presidentens gjøremål.

Hun har tidligere vært leder for CNNs kontor i Manila og Jakarta og ledet kanalens arbeid om terrorisme i sørøst-Asia. I september var hun hovedtaler under Global Investigative Journalism Conference i Hamburg.

Søke-guruene Paul Myers og Henk van Ess har begge vært på SKUP og Data-SKUP tidligere, men i 2020 blir første gang de er tilstede samtidig. Det er gått noen år siden Miranda Patrucic var på SKUP forrige gang, men nå har korrupsjonsjegeren fra OCCRP gjort nye avsløringer og kommer til Tønsberg med et helt nytt foredrag. Temaet er "Follow the money".

Har du noen gang lurt på hvordan etterretningsorganisasjoner som CIA verver og vedlikeholder kilder? Her kan journalister ha noe å lære, og på SKUP treffer du Lindsey Moran, en tidligere CIA-agent. Hun har skrevet bestselgeren «Blowing My Cover, My Life As A Spy». Nå arbeider hun i en gruppe som undersøker miljøkriminalitet.

Som de siste årene blir det egne spor om graveledelse og hverdagsgraving, og vi følger opp fjorårets nysatsing om økonomijournalistikk.
Klimajournalistikk er en av satsingene neste år, og SKUP får besøk av Fabiano Maisonnave, Amazonas-korrespondent for brasilianske «Folha de S.Paulo».
Datasesjonene er under arbeid, og det er også de populære «slik gjorde vi det»-sesjonene.

I år satte SKUP deltagerrekord med 675 påmeldte, og mange ønsker å bo på konferansehotellet Quality. Der er kapasiteten begrenset, og under SKUP er disse gruppene garantert å få rom der:
* Alle som foreleser på SKUP og som jobber i teknisk stab under arrangementet.
* Alle med SKUP-verv.
* Alle som har gått på Graveskolen og som fortsetter på SKUP-konferansen.
* Internasjonale gjester.

Deretter er det først til mølla som gjelder. Erfaringene fra i år og i fjor viser at skjæringsdatoen blir et sted mellom 20. og 30. januar, men det er umulig å vite hva som blir datoen denne gang.
Skal du på SKUP, kan det derfor være smart å melde seg på allerede nå.

Frist for å sende inn metoderapporter er mandag 13. januar kl. 10.00.
 

På forsiden nå
 • Oseberg

  300 allerede påmeldt - se hvem de er

  300 har allerede meldt seg på SKUP-konferansen, og TV 2 topper listen over påmeldte - så langt.  
 • Premie SKUP-prisen

  43 bidrag slåss om SKUP-prisen

  Det er sendt inn 43 metoderapporter som skal konkurrere om SKUP-prisen. Juryen under ledelse av Bernt Olufsen begynner å lese rapportene denne uken.
 • DN vant 2019

  Reglene for innsending av metoderapport

  Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2019, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.
 • Juryleder

  Alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene

  Her alt du trenger å vite om innsending av metoderapportene. Maks lengde er 20 sider, og frist for innsending er mandag 13. januar kl. 10.00.
 • Kjetil Sæber og Markus Tobiassen

  Husk å levere metoderapport innen 13. januar

  Det er bare fire uker igjen til metoderapportene må være levert. Mandag 13. januar kl. 10.00 er siste frist, og det er lov å levere tidligere!
 • Maria Ressa til SKUP

  Maria Ressa til SKUP – og nå kan du melde deg på

  I fjor ble Maria Ressa kåret til årets navn av magasinet Time, og nå er hun klar for SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars. Du kan nå melde deg på for å møte henne og over 100 andre innledere.
 • Pre Conference

  Her kan du se deres presentasjoner

  Andrew Lehren og Giannini Segnini samlet fullt hus og vel så det under Data-SKUP. Mange har etterspurt presentasjonene, og dem finner du her.      
 • DB

  Dagbladet vant Dataskup-prisen

  De vant for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre». VG og Aftenposten fikk diplom, for henholdsvis «Gjengen ingen klarte å stoppe» og «Stortingsregnskapene».