Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Bernt
HJEMME I STUA: Det var uvante omgivelser da juryleder Bernt Olufsen i går kveld delte ut SKUP-prisen. Den digitale utdelingen skjedde fra hans egen stue. Diplomene og SKUP-kuben, som han holder i høyre hånd, vil bli bragt til vinnerne neste uke. Foto: John Bones

Derfor vant VG SKUP-prisen

VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.

Juryleder Bernt Olufsen delte ut prisen under et digitalt arrangement lørdag kveld, og slik begrunner juryen valgene som er gjort.

 

SKUP-VINNER 2019:

«Helsereformens konsekvenser»

 

Vi journalister kjenner som regel vår besøkelsestid når store, inngripende reformer er på trappene. Da er vi der for å målbære vesentlig kritikk og relevante innvendinger. Også i den umiddelbare tiden etter at de vidtrekkende tiltakene er iverksatt, sørger vi for at kritiske røster kommer til orde i mediene. Men hva skjer når den første stormen har stilnet? Når interessegruppene ikke lenger ber om taletid. Hvem tar jobben med å ettergå reformenes egentlige virkning på samfunnet, hva politikken gjør med livene våre og de tjenestene vi setter vår lit til at staten skal ivareta?

 Årets Skup-prisvinner har valgt å gå inn i en av vår tids store reformer. De har gjort et kartleggingsarbeid som ikke tidligere er blitt gjort, og de har avslørt hvordan norske kommuner har endte opp med å betale nesten 1,4 milliarder i dagbøter til helseforetakene. Reformen som skulle sørge for færre liggedøgn og for bedre samhandling i helsevesenet, har i stedet lagt uforholdsmessige store byrder på kommunene. Men den høyeste prisen er det de eldre og syke som har måtte betale i form av påkjenningene fra timelange nattransporter i ambulanse, de såkalte grønne turene.

Årets Skup-prisvinner har gjort en imponerende jobb med å ta for seg noe så komplekst og omfattende som samhandlingsreformen. Gjennom nitid innsynsarbeid, journalister som selv har lært seg koding, og med evnen til å sette funnene i sammenheng, har de klart å bryte graveprosjektet ned til saker som berører og opprører, og til journalistikk som virkelig får frem politikkens utilsiktede, men brutale konsekvenser.

Juryen gratulerer Anne Stine Sæther, Shazia Majid, Sofie Amalie Fraser og Eirik Mosveen med SKUP-prisen 2019.

 

SKUP-diplom 2019:

«GLIDENS PRIS»

 

Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina, men ikke noe om at det er smøring under skiene.

I skiidrett er det man har under skiene blitt viktigere enn skiene selv – ikke bare i eliteidretten, men også langt ned i barne- og ungdomsklassene.

I 2016 dukket historien om en kreftsyk skimamma i Asker opp. Hun døde i 2017. Lokalavisen Budstikka fortalte om en mulig sammenheng mellom fluorholdig skismøring og kreftsykdom. I skimiljøet ble det iverksatt en kampanje mot fluor i skismøring.

Dagbladets medarbeidere valgte å ta de neste viktige skrittene. Gjennom flere forskningsprosjekter, gjort i tett samarbeid med vitenskapelige miljøer, klarer avisens journalister å dokumentere at fluorinnholdet i blodet til ivrige amatørsmørere er langt høyere enn hos vanlige folk. En annen studie dokumenterer klart forhøyet fluorinnhold i jord, meitemark og fisk i og rundt kjente skiarenaer. Reportasjereiser til Italia, der fluor som brukes i smøregiganten Swix´ skismøring produseres, ga norske lesere et innblikk i både en regional forurensingsskandale og tragiske historier om sykdom og død hos arbeidere som følge av forhøyede fluorverdier i blodet.

Senhøsten 2019, tre uker etter Dagbladets artikkelserie ble igangsatt, forbyr FIS all fluorholdig skismøring fra og med neste sesong.

 Juryen gratulerer Bernt Jakob Oksnes, Torgeir Krokjord, John Rasmussen, Siri Gedde-Dahl og Dagbladet med Skup-diplom.

 

SKUP-diplom 2019:

“KUNSTGRESSBLØFFEN”

 

Innsynsbegjæringer, rettsdokumenter og intervjuer - flere av metodene i dette prosjekter er tradisjonelle journalistiske metoder. Men for å få de viktige svarene, måtte journalistene også på kreativt vis ta i bruk satelitt-bilder, sortere GPS-koordinater, ta dronebilder, bruke formularer for å beregnet avstander og utvikle Python-script for å samle inn data.

Saken har avdekket et miljø dominert av cowboyer, lureri og miljøkriminalitet - og det på en arena vi normalt forbinder med fritid, moro og barn.

Ved å stille spørsmålet Hvor tar avfallet fra kunstgressbaner veien? har årets diplomvinnere avdekket at miljøfarlig kunstgress dumpes ulovlig i norsk natur. Norske kommuner har betalt store summer for at flere utenlandske selskaper skal resirkulere gamle kunstgressbaner, uten at dette har skjedd. I stedet er banene dumpet, videresolgt eller plassert på ulovlige lagre.

Tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har kalt kunstgress en “skjult miljøbombe” og som en konsekvens av dette gravearbeidet har Den europeiske interesseorganisasjonen ETC for første gang opprettet etiske retningslinjer for kunstgressbransjen, og kan innføre sanksjoner mot aktører som bryter reglene.

Miljødirektoratet har endret krav til hvordan kunstgressbaner skal håndteres når de kastes.

Juryen gratulerer Trine Melheim Næss, John Christian Lundstadsveen, Magnus Wikan, Hannah Amanda Hansen, Roy Arne Salater og Frode Sunde i TV 2 med SKUP-diplom for 2019.

 

SKUP-diplom 2019:

«TRIGGER WARNING»

 

I gamle dager møttes folk i det skjulte, de hadde hemmelige nettverk som var vanskelig å følge med på og ikke minst var det vanskelig for deltakerne å holde de hemmelige nettverkene og interne pakter varme, av praktiske grunner.

Nå er verden annerledes. Etter snart 25 år med bred adgang til internett og snart 20 år med forskjellige former for sosiale medier, er det lagt til rette for nettverk på tvers av kommunegrenser, landegrenser og kontinenter. De fleste nettverk er oppbyggelige og positive. Noen er destruktive og vanskelig å få innsyn i.

Hvordan kan en 15-åring som ender med å ta sitt eget liv, ha funnet veien til et nettverk av mer enn 100 likesinnede unge jenter som dels støtter deg i livet og dels heier på selvskading og det som er mer alvorlig. Og hvordan kan vi som journalister avdekke de hemmelige selvskadings-nettverkene på Instagram og Facebook?

NRK har gjort en formidabel innsats for å komme inn i nettverkene rundt hundrevis norske jenter som skader seg selv og hvor de dokumenterer 15 selvmord blant unge jenter, hvor flere henger sammen. De har gjort en stor jobb for å ansvarliggjøre blant andre Instagram og orientere offentligheten om hvor stort samfunnsproblem dette er. Og de har gitt oss som seere, lyttere og lesere innsyn i en verden som oppleves som et fristed for unge jenter, men som et sjokkerende nettverk for de fleste av oss.

Juryen gratulerer Annemarte Moland, Ruben Solvang, Even Kjølleberg og Lars Karelius Noer med SKUP-diplom for 2019.

 

På forsiden nå