Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2020/11/18 10:00:00
Countdown placeholder
test
Lynprat
FULLT HUS: Det var fullt hus under presentasjonen av sesjonen "Lynprat i datajournalistikk" på Data-SKUP i fjor.  

Data-SKUP blir heldigital konferanse

SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.                     
Data-SKUP skulle etter planen blitt arrangert på OsloMet lørdag 24. oktober, men SKUP-styret har av hensyn til smittevern besluttet at konferansen vil bli heldigital. Ny dato er onsdag 18. november klokken 10–14.
– SKUP-styret skulle selvsagt veldig gjerne ønsket at konferansen kunne gått som planlagt. Når det ikke er mulig, vil vi gjøre vårt ytterste for lage en førsteklasses digitalkonferanse i stedet, sier styreleder i SKUP, Silje S. Skiphamn.
 
Konferansen blir komprimert ned til fire timer, og ingen sesjoner blir lengre enn 30 minutter. Vi binder det hele sammen med en TV-sending med gjester i studio og en kombinasjon av direkte innslag og opptak. Opptakene vil bli tilgjengelige for deltakerne også etter konferansen. Det vil bli fire parallelle sesjoner, inkludert et akademiske spor i samarbeid med OsloMet og MBL.

Annerledes program
 

På programmet står blant annet:
*BBCs søkeguru Paul Myers deler sin kunnskap om research i sosiale medier.
*Harry Stevens, som sto bak Washington Posts mest leste sak noensinne med sin «flatten the curve»-visualisering.
*VG-journalist og vinner av SKUP-prisen 2019, Shazia Majid, forteller om sin vei inn i datajournalistikken.
*NRKs team avslørte hvordan privatpersoners posisjonsdata blir solgt. Slik jobbet de med saken.
SKUP-styret jobber nå med alle detaljene i programmet, og det vil bli lagt ut når det meste er på plass.

 

 

 

Data-skup 2019

TROIKA: Fædrelandsvennens Jan Oddvar Eide (f.v.), Aftenpostens Jan Gunnar Furuly og iTromsøs Rune Ytreberg under Data-SKUP i fjor.
– Det blir et litt annerledes program enn vi er vant til siden en del av den praktiske undervisningen som har foregått på Data-SKUP ikke egner seg like godt digitalt, sier Skiphamn.
– Men vi vet at det er stort behov for faglig påfyll etter mange måneder på hjemmekontor, så vi håper mange vil delta og at redaksjonslederne ønsker å gi sine ansatte denne muligheten.

Ikke Dataskup-pris i år
 

Vanligvis deles Dataskup-prisen ut på festmiddagen etter konferansen. I år vil det imidlertid ikke bli delt ut noen Dataskup-pris, opplyser SKUP-lederen.
– Fest og prisutdeling er nært knyttet sammen, så vi dropper utdeling av Dataskup-prisen i år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internasjonalt

INTERNASJONALT: Det var betydelig internasjonal deltagelse under Data-SKUP 2019. Fra venstre Emilia Díaz Struck, Venezuela og ICIJ, Pamela Duncan, Irland og The Guardian og frilanseren Adriana Homolova, Slovakia og Nederland.
Styret vil også benytte anledningen til å se på endringer i statuttene for prisen. Det blir prisutdeling igjen i 2021.

Ny prismodell
 

Data-SKUP har de siste årene hatt rundt 230 deltakere. SKUP-styret håper at en digital konferanse vil gi langt flere mulighet til å delta.
– Nå slipper redaksjonene utenfor Oslo å dekke utgifter til reise og overnatting. Vi håper dette vil gi oss mange nye deltakere, særlig fra de minste redaksjonene, sier Skiphamn.

 

Styret jobber nå med å utvikle en ny prismodell, slik at redaksjoner kan kjøpe rabatterte pakker til sine ansatte. Det vil også bli mulig å melde seg på for enkeltjournalister.
Påmeldingen åpnes så raskt det er en praktisk løsning på plass.

SKUP 2021

Det er stor usikkerhet knyttet til avviklingen av SKUP 2021, som etter planen skal arrangeres 16.–18. april.

 

Styret planlegger ut fra ulike scenarioer, men har bestemt at SKUP-konferansen vil bli arrangert i en eller annen form rundt de planlagte datoene. 

 

– Det vil uansett bli konferanse, og SKUP-prisen skal deles ut, opplyser Skiphamn.
På forsiden nå
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.                     
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.
 • SKUP-juryen

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, SKUP-vinneren er klar, prisen vil bli delt ut, men det er fortsatt ikke avgjort når og på hvilken måte utdelingen av prisen vil skje. I mellomtiden kan alle som vil lese årets metoderapporter.
 • jubileumstidsskrift

  114 sider med SKUP-historikk

  Corona-viruset stoppet SKUP-konferansen, men det stoppet ikke produksjonen av jubileumstidsskriftet. 114 sider med SKUP-historikk og SKUP-historier markerer 30-årsjubileet og skulle blitt delt ut til alle deltagerne som kom til Tønsberg.
 • skup 2018

  SKUP jobber med de økonomiske følgene av avlysningen

  SKUP-konferansen i Tønsberg 27.-29. mars er dessverre avlyst på grunn av corona-viruset. Kommuneoverlegen i Tønsberg påla 10. mars SKUP å avlyse arrangementet etter at det hadde kommet nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.