Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Tarjei Leer-Salvesen
KUNSTNEREN: Tarjei Leer-Salvesen med noen av kunstverkene.

Kunstauksjon under Data-SKUP

Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            

– Dette er en måte å vise fram problemet med hemmelighold på som mange journalister sliter med, sier Tarjei Leer-Salvesen i denne videoen.

Gravejournalisten i Fædrelandsvennen har donert ti verker av sin forvaltningskunst til SKUP. Kunsten skal auksjoneres bort under Data-SKUP til inntekt for stiftelsen.

Saksdokumenter blir kunst

– Dette er jo ikke et saksdokument lenger. Det har blitt en tegning! sier den ivrige innsynsjegeren om den særegne kunsten han lager.

Forvaltningskunsten blir til når Leer-Salvesen selv eller journalistkolleger ber om innsyn i et dokument og får tilbake en uleselig sladd. På baksiden av hvert kunstverk finner man også historien om den konkrete sladden.

Om bakgrunnen for verket «Syv justisministre» sier Leer-Salvesen følgende:

– I Fædrelandsvennen jobbet vi med en sak om de første av disse sju justisministrene. Den kjente avisbrenneren og gravejournalisthateren Anders Anundsen. Saken har utviklet seg. Den nest siste justisministeren vår, som er i retten akkurat nå med samboeren sin, måtte jo gå fordi hun hadde et veldig spesielt forhold til tusj. Det synes jeg blir veldig synlig i dette dokumentet her.

– En sann SKUP-venn

Leer-Salvesen har laget kunsten for å gi tilbake til stiftelsen han er så glad i:

– Også håper jeg at noen journalister og redaktører har lyst til å henge dette på veggen og være med og støtte SKUP samtidig, sier han.

Styreleder i SKUP, Silje S. Skiphamn, er svært glad for den generøse gaven fra Leer-Salvesen:

– Tarjei er en sann SKUP-venn og har også tidligere donert kunst til inntekt for stiftelsen, sier hun.

– Jeg vet at flere angret på at de ikke sikret seg et kunstverk den gangen. Nå har de sjansen på nytt!

Auksjonen starter mandag

Bildene har allerede vært utstilt i byhallen i Kristiansand til glede for byråkrater og andre. Ifølge Christian Gavigan, som har hjulpet til med produksjonen av bildene, er de svært slitesterke. 

Auksjonen vil foregå på et eget arrangement på Facebook som blir opprettet mandag 16. november. Der vil en presentasjon av hvert bilde bli lagt ut, og man kan legge inn bud i kommentarfeltet.

Utropsprisen er 700 kroner, og både de som deltar på Data-SKUP og andre kan legge inn bud. Budrunden avsluttes klokken 14 onsdag 18. november.

På forsiden nå