Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/16 14:00:00
Countdown placeholder
test
Tarjei Leer-Salvesen
KUNSTNEREN: Tarjei Leer-Salvesen med noen av kunstverkene.

Kunstauksjon under Data-SKUP

Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            

– Dette er en måte å vise fram problemet med hemmelighold på som mange journalister sliter med, sier Tarjei Leer-Salvesen i denne videoen.

Gravejournalisten i Fædrelandsvennen har donert ti verker av sin forvaltningskunst til SKUP. Kunsten skal auksjoneres bort under Data-SKUP til inntekt for stiftelsen.

Saksdokumenter blir kunst

– Dette er jo ikke et saksdokument lenger. Det har blitt en tegning! sier den ivrige innsynsjegeren om den særegne kunsten han lager.

Forvaltningskunsten blir til når Leer-Salvesen selv eller journalistkolleger ber om innsyn i et dokument og får tilbake en uleselig sladd. På baksiden av hvert kunstverk finner man også historien om den konkrete sladden.

Om bakgrunnen for verket «Syv justisministre» sier Leer-Salvesen følgende:

– I Fædrelandsvennen jobbet vi med en sak om de første av disse sju justisministrene. Den kjente avisbrenneren og gravejournalisthateren Anders Anundsen. Saken har utviklet seg. Den nest siste justisministeren vår, som er i retten akkurat nå med samboeren sin, måtte jo gå fordi hun hadde et veldig spesielt forhold til tusj. Det synes jeg blir veldig synlig i dette dokumentet her.

– En sann SKUP-venn

Leer-Salvesen har laget kunsten for å gi tilbake til stiftelsen han er så glad i:

– Også håper jeg at noen journalister og redaktører har lyst til å henge dette på veggen og være med og støtte SKUP samtidig, sier han.

Styreleder i SKUP, Silje S. Skiphamn, er svært glad for den generøse gaven fra Leer-Salvesen:

– Tarjei er en sann SKUP-venn og har også tidligere donert kunst til inntekt for stiftelsen, sier hun.

– Jeg vet at flere angret på at de ikke sikret seg et kunstverk den gangen. Nå har de sjansen på nytt!

Auksjonen starter mandag

Bildene har allerede vært utstilt i byhallen i Kristiansand til glede for byråkrater og andre. Ifølge Christian Gavigan, som har hjulpet til med produksjonen av bildene, er de svært slitesterke. 

Auksjonen vil foregå på et eget arrangement på Facebook som blir opprettet mandag 16. november. Der vil en presentasjon av hvert bilde bli lagt ut, og man kan legge inn bud i kommentarfeltet.

Utropsprisen er 700 kroner, og både de som deltar på Data-SKUP og andre kan legge inn bud. Budrunden avsluttes klokken 14 onsdag 18. november.

På forsiden nå
 • Data-SKUP 2020

  Se Data-SKUP helt til nyttår

  Ikke fortvil om du ikke fikk med deg alle sesjonene på Data-SKUP i går! Opptakene ligger tilgjengelig på plattformen MyOnvent for alle - rekordhøye 586 - som hadde registrert seg på konferansen.        
 • Tarjei Leer-Salvesen

  Kunstauksjon under Data-SKUP

  Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            
 • Ulrich Larsen

  Dette skjer på Data-SKUP

  En dansk muldvarp, en engelsk søke-guru og mannen bak «flatten the curve»-grafikken er av det du kan oppleve på digitalt Data-SKUP 18. november.        
 • Befaring Popsenteret

  Sjekker lokalene før Data-SKUP

  Lyst til å høre på den danske muldvarpen Ulrich Larsen som infiltrerte Nord-Korea? Du har sjansen på Data-SKUP 18. november. Programmet er nesten ferdig, og live-sendingen fra den digitale konferansen skjer fra Popsenteret i Oslo.                                  
 • Lynprat

  Data-SKUP blir heldigital konferanse

  SKUP arrangerer heldigital Data-SKUP onsdag 18. november klokken 10–14.                     
 • Elin og Mathias

  Innkalling til årsmøte

  Det innkalles til årsmøte i SKUP torsdag 4. juni klokken 18.00 på Clarion Hotel The Hub (gamle Hotel Royal Christiania) i Oslo. Alle dokumenter vil bli lagt ut innen 28. mai.
 • Bernt

  Derfor vant VG SKUP-prisen

  VG vant i SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Dagbladet, TV 2 og NRK fikk diplomer. Her kan du lese juryens begrunnelser.
 • MBO på SKUP

  Slik følger du utdelingen av SKUP-prisen

  SKUP-konferansen 2020 måtte dessverre avlyses på grunn av koronaviruset, men SKUP-prisen skal selvfølgelig deles ut likevel. Martin Beyer Olsen er digital konferansier når prisen deles ut lørdag kveld 25. april.