Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP STARTER OM

2021/04/15 10:00:00
Countdown placeholder
test
Tarjei Leer-Salvesen
KUNSTNEREN: Tarjei Leer-Salvesen med noen av kunstverkene.

Kunstauksjon under Data-SKUP

Under Data-SKUP blir det mulig å sikre seg eksklusiv forvaltningskunst signert gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen. Alle inntektene går uavkortet til SKUP.            

– Dette er en måte å vise fram problemet med hemmelighold på som mange journalister sliter med, sier Tarjei Leer-Salvesen i denne videoen.

Gravejournalisten i Fædrelandsvennen har donert ti verker av sin forvaltningskunst til SKUP. Kunsten skal auksjoneres bort under Data-SKUP til inntekt for stiftelsen.

Saksdokumenter blir kunst

– Dette er jo ikke et saksdokument lenger. Det har blitt en tegning! sier den ivrige innsynsjegeren om den særegne kunsten han lager.

Forvaltningskunsten blir til når Leer-Salvesen selv eller journalistkolleger ber om innsyn i et dokument og får tilbake en uleselig sladd. På baksiden av hvert kunstverk finner man også historien om den konkrete sladden.

Om bakgrunnen for verket «Syv justisministre» sier Leer-Salvesen følgende:

– I Fædrelandsvennen jobbet vi med en sak om de første av disse sju justisministrene. Den kjente avisbrenneren og gravejournalisthateren Anders Anundsen. Saken har utviklet seg. Den nest siste justisministeren vår, som er i retten akkurat nå med samboeren sin, måtte jo gå fordi hun hadde et veldig spesielt forhold til tusj. Det synes jeg blir veldig synlig i dette dokumentet her.

– En sann SKUP-venn

Leer-Salvesen har laget kunsten for å gi tilbake til stiftelsen han er så glad i:

– Også håper jeg at noen journalister og redaktører har lyst til å henge dette på veggen og være med og støtte SKUP samtidig, sier han.

Styreleder i SKUP, Silje S. Skiphamn, er svært glad for den generøse gaven fra Leer-Salvesen:

– Tarjei er en sann SKUP-venn og har også tidligere donert kunst til inntekt for stiftelsen, sier hun.

– Jeg vet at flere angret på at de ikke sikret seg et kunstverk den gangen. Nå har de sjansen på nytt!

Auksjonen starter mandag

Bildene har allerede vært utstilt i byhallen i Kristiansand til glede for byråkrater og andre. Ifølge Christian Gavigan, som har hjulpet til med produksjonen av bildene, er de svært slitesterke. 

Auksjonen vil foregå på et eget arrangement på Facebook som blir opprettet mandag 16. november. Der vil en presentasjon av hvert bilde bli lagt ut, og man kan legge inn bud i kommentarfeltet.

Utropsprisen er 700 kroner, og både de som deltar på Data-SKUP og andre kan legge inn bud. Budrunden avsluttes klokken 14 onsdag 18. november.

På forsiden nå
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet. 
 • 2020 the hub

  Lenke til SKUPs årsmøte

  SKUPs årsmøte arrangeres digitalt onsdag 14. april kl. 19.00. Lenke her: https://zoom.us/j/97066183544?pwd=ZG9NMXFWOWsyT2Q5V0NLbUNhR3BzZz09
 • skup

  Ikke vent med påmeldingen! Se hvilke 585 som har registrert seg.

  Det er bare seks dager igjen til SKUP, og torsdag kveld var det 585 påmeldte. SKUP venter et rush av påmeldinger de siste dagene, og det er ingen grunn til å vente.
 • Elin Floberghagen og Mathias Vedeler

  Innkalling til digitalt årsmøte

  Det kalles inn til digitalt årsmøte i SKUP onsdag 14. april 2021 kl. 19.00. Lenke til møtet blir lagt ut på SKUPs hjemmeside om morgenen.
 • SKUP-kuben

  SKUP-vinneren klar - les alle metoderapportene

  Juryen er ferdig, vinneren er kåret, og nå er det fritt frem for å lese alle metoderapportene som konkurrerte om SKUP-prisen.
 • Programledere SKUP 2921

  Velkommen til SKUP!

  Det blir stil og stas, humor og tungt faglig innhold når den digitale SKUP-konferansen gjennomføres 15.-16.april. Programmet er nå klart, og det består av ett live-spor og to spor med forhåndsproduserte innslag. Fredag kveld er det show og utdeling av SKUP-prisen.
 • myonvent

  Slik melder du deg på årets SKUP

  All påmelding til årets digitale SKUP-konferanse skjer via MyOnvent, som er den plattformen vi bruker.
 • Maria Hasselgård og Nicolai Delebekk

  Alle i VG, TV 2, Aftenposten og E24 skal på SKUP

  Redaktørene i Aftenposten, VG, E24 og TV 2 sender alle ansatte på SKUP 15.-16. april. I disse dager kontakter medlemmer av SKUP-styret en rekke andre større redaksjoner med tilbud om kollektiv registrering for den digitale konferansen.