Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Facebook-varsler Frances Haugen
Facebook-varsler Frances Haugen forteller hvorfor hun valgte å ta opp kampen mot et av verdens mektigste selskaper på SKUP-konferansen 2022.

Facebook-varsleren kommer til SKUP 2022

Frances Haugen, dataingeniøren som varslet om Facebooks oppsiktsvekkende metoder, forteller sin historie på årets SKUP-konferanse i Tønsberg.   

Av INGVILD FJELLTVEIT

Programmet for SKUP 2022 begynner å ta form, og SKUP-styret er nå klare til å slippe et av de største navnene: Frances Haugen, dataingeniøren og produktsjefen som varslet om alarmerende forhold hos sin tidligere arbeidsgiver Facebook. 

– Dette har vi gledet oss lenge til å kunne dele, sier SKUPs styreleder Nina Selbo Torset.

I 2021 lekket Haugen titusenvis av interne Facebook-dokumenter til amerikanske myndigheter og Wall Street Journal. Hun hadde over tid blitt mer og mer bekymret for at Facebook så ut til å prioriterte profitt over samfunnssikkerhet.

Det førte til at avisen kunne avdekke hvordan selskapet hadde ignorert informasjon om den skadelige innflytelsen algoritmene deres hadde på tenåringsjenter. Dokumentene viste også hvordan enkelte brukere har fått spesialbehandling og at selskapets egne ingeniører hadde lite tro på Facebooks strategi for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon. Facebook-sjef Mark Zuckerberg har avvist anklagene om at selskapet setter profitt over sikkerhet, men har vært i hardt vær etter avsløringene.

– Spredningen av desinformasjon og falske nyheter er en trussel for demokratier over hele verden. SKUP og Frances Haugen har et felles mål om å kjempe mot dette. Derfor er jeg veldig glad for at Haugen har takket ja til å komme på konferansen vår, sier Torset.

På SKUP-konferansen 2022 vil Haugen fortelle hvorfor hun valgte å ta opp kampen mot et av verdens mektigste selskap. Fra scenen i Tønsberg vil hun lette på sløret om hvordan hun har opplevd sin egen sikkerhetssituasjon som varsler og kilde. Hun vil også dele sine tanker om hvordan undersøkende journalister dekker disse temaene.

– Uten hardt arbeid fra journalister over hele verden ville ikke mine avsløringer hatt i nærheten av så stort gjennomslag som de har hatt så langt, sier Haugen.

Facebook-varsleren vil åpne konferansen fredag 1. april. De neste ukene vil SKUP slippe flere navn fra programmet.

– Det blir fysisk konferanse i år. Endelig skal vi møtes i Tønsberg igjen. Det tror vi hele presse-Norge setter pris på, sier Torset.

På forsiden nå
 • Pressens hus første møte

  SKUP-juryen klar til innsats

  Torsdag morgen møttes SKUP-juryen for første gang i Pressens hus i Oslo. De har brukt den siste uken til å sette seg inn i de 52 metoderapportene, og nå starter det møysommelige arbeidet med å finne de beste graveprosjektene for 2022.
 • Juryleder

  52 prosjekter konkurrerer om SKUP-prisen

  52 prosjekter konkurrerer om å vinne SKUP-prisen for 2022. Det er kommet åtte metoderapporter fra ulike avdelinger i NRK, mens Dagbladet har levert seks bidrag. VG og VG/Faktisk har sendt inn fire bidrag, og Aftenposten og Aftenposten/A-magasinet tre.  
 • bernsteinfahrenholdt

  Amerikanske stjerne-journalister til SKUP 2023

  De har begge gransket pengene og nettverket til eks-president Donald Trump. I april møter du David Fahrenthold og Andrea Bernstein i Tønsberg.
 • konferanse 2022

  101 er allerede påmeldt SKUP-konferansen i april

  Aldri før har så mange meldt seg på så tidlig. Fem dager etter at det ble åpnet for påmelding, har 101 journalister og redaktører meldt seg på SKUP-konferansen.
 • SKUP-prisen 2022.

  SKUP-juryens råd for å knekke metoderapport-koden

  Usikker på hvordan du skriver en metoderapport? Nysgjerrig på hva juryen egentlig ser etter? Her får du juryens beste tips.
 • Pendlerboligene

  16. januar er fristen for å levere metoderapport

  Du kan nå levere metoderapport for å konkurrere om SKUP-prisen, og mandag 16. januar 2023 kl. 12.00 er siste frist. Her er all info du trenger i arbeidet.
 • SKUP-påmelding

  Den aller første SKUP-påmeldte

  Krister Sørbø i Forsvarets forum var den første som meldte seg på SKUP-konferansen. Registreringen startet i dag 12. desember, og de første som melder seg på er garantert å få bo på konferansehotellet Quality i Tønsberg 21. - 23. april 2023.
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.