Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Facebook-varsler Frances Haugen
Facebook-varsler Frances Haugen forteller hvorfor hun valgte å ta opp kampen mot et av verdens mektigste selskaper på SKUP-konferansen 2022.

Facebook-varsleren kommer til SKUP 2022

Frances Haugen, dataingeniøren som varslet om Facebooks oppsiktsvekkende metoder, forteller sin historie på årets SKUP-konferanse i Tønsberg.   

Av INGVILD FJELLTVEIT

Programmet for SKUP 2022 begynner å ta form, og SKUP-styret er nå klare til å slippe et av de største navnene: Frances Haugen, dataingeniøren og produktsjefen som varslet om alarmerende forhold hos sin tidligere arbeidsgiver Facebook. 

– Dette har vi gledet oss lenge til å kunne dele, sier SKUPs styreleder Nina Selbo Torset.

I 2021 lekket Haugen titusenvis av interne Facebook-dokumenter til amerikanske myndigheter og Wall Street Journal. Hun hadde over tid blitt mer og mer bekymret for at Facebook så ut til å prioriterte profitt over samfunnssikkerhet.

Det førte til at avisen kunne avdekke hvordan selskapet hadde ignorert informasjon om den skadelige innflytelsen algoritmene deres hadde på tenåringsjenter. Dokumentene viste også hvordan enkelte brukere har fått spesialbehandling og at selskapets egne ingeniører hadde lite tro på Facebooks strategi for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon. Facebook-sjef Mark Zuckerberg har avvist anklagene om at selskapet setter profitt over sikkerhet, men har vært i hardt vær etter avsløringene.

– Spredningen av desinformasjon og falske nyheter er en trussel for demokratier over hele verden. SKUP og Frances Haugen har et felles mål om å kjempe mot dette. Derfor er jeg veldig glad for at Haugen har takket ja til å komme på konferansen vår, sier Torset.

På SKUP-konferansen 2022 vil Haugen fortelle hvorfor hun valgte å ta opp kampen mot et av verdens mektigste selskap. Fra scenen i Tønsberg vil hun lette på sløret om hvordan hun har opplevd sin egen sikkerhetssituasjon som varsler og kilde. Hun vil også dele sine tanker om hvordan undersøkende journalister dekker disse temaene.

– Uten hardt arbeid fra journalister over hele verden ville ikke mine avsløringer hatt i nærheten av så stort gjennomslag som de har hatt så langt, sier Haugen.

Facebook-varsleren vil åpne konferansen fredag 1. april. De neste ukene vil SKUP slippe flere navn fra programmet.

– Det blir fysisk konferanse i år. Endelig skal vi møtes i Tønsberg igjen. Det tror vi hele presse-Norge setter pris på, sier Torset.

På forsiden nå