Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Skjermdump fra Washington Post
Washington Posts Visual Forensics team brukte ansiktsgjenkjenning, eksklusivt videomateriale og intervjuer med myndighetene for å rekonstruere kaoset under stormingen av kongressen 6. januar 2021.

Washington Posts visuelle graveteam til SKUP

På årets SKUP-konferansen kan du lære alt du trenger å vite om søk og verifisering. Washington Posts Visual Forensics Team er bare ett av høydepunktene.

Det er mulig å finne ut nesten alt på internett – så lenge man vet hvor og hvordan man skal lete. OSINT-journalistikk - eller søk i åpne kilder - er kommet for å bli. Dagens journalister bør kunne teknikkene for å skille mellom fakta og forsøk på desinformasjon. Og de bør vite hvordan de kan finne nøkkelopplysninger om personer og selskaper de researcher.

Søk og verifikasjon er en av bærebjelkene på årets SKUP-konferanse. På programmet finnes en rekke skreddersydde kurs for å gjøre deltakerne bedre rustet i møte med stadig nye researchmuligheter på internett.

Her er noen av høydepunktene:

Flere store redaksjoner har nå egne team som jobber spesifikt med visuell graving - avsløringer som baserer seg på å verifisere, sammenstille og analysere bilder og videoer som allerede ligger ute. Washington Posts Visual Forensics Team er et av verdens fremste. De kommer til Tønsberg for å holde to foredrag. I det første vil de fortelle hvordan de rekonstruerte stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar 2021. I det andre foredraget vil de lære SKUPs deltakere hvordan de skal gå frem for selv å gjennomføre et graveprosjekt basert på visuell dokumentasjon.

Det er kunnskap om de små, detaljerte søketeknikkene som avgjør om du finner det du leter etter på nettet. Og det er nettopp dette Henk van Ess er ekspert på. På SKUP gir han eksempler på en rekke ulike teknikker, og hvordan kombinasjonen av disse, fører til målet. Nerdelandskfødte Van Ess er en favoritt hos europeiske mediehus og hyres jevnlig inn for å dele sine triks med redaksjonene. Det er alltid full sal når SKUP-vennen Henk van Ess underviser. Vi anbefaler å være tidlig ute for å få god plass.

Henk van Ess

Søkeguru Henk van Ess kommer til SKUP.

Hvordan ser man om en video er falsk eller ekte? Gravejournalist Benjamin Strick fra BBC vet det som er å vite om akkurat det. Strick skulle vært i Tønsberg på konferansen som ble avlyst på grunn av pandemien i 2020, og vi er svært glade for at han nå tar turen.

SoMe-guru og journalistikkprofessor Sree Sreenivasan er fast inventar på internasjonale gravekonferanser. Nå kommer han også til Tønsberg for første gang. Han har holdt hele 5 TED-talks og har spesialisert seg på å lære journalister hvordan vi kan optimalisere måten vi bruker sosiale medier på

Som om ikke det var nok, kommer også flere foregangsfigurer fra norske redaksjoner. Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm fra Aftenposten 50 lyntips for å bli en digital mestersøker, mens faktasjekker Eva Akerbæk fra Faktisk.no og researcher Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK lærer oss å søke smartere og mer effektivt. 

Og hvis du tror hodet blir fullt og lurer på hva du absolutt ikke må glemme, bør du få med deg søndagens oppsummerende sesjon med Ståle de Lange Kofoed fra Institutt for journalistikk og VGs Ola Haram.

På forsiden nå