Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2022/10/22 10:00:00
Countdown placeholder
test
Program

22 nyttige sesjoner for lokal- og regionpressen

SKUP-programmet inneholder 110 sesjoner om alt fra hverdagsgraving til kunstig intelligens. Her er 22 sesjoner vi tror vil være særlig relevant og nyttig for journalister fra lokalpressen.

PS: Du rekker ikke gå på alle sammen. Se hele programmet her.

 

Unngå å bli lurt av meningsmålinger

Hva: Det er fort gjort å gå seg vill når man skal lage eller forstå tall, grafer og statistikk.

Hver dag har norske medier artikler basert på meningsmålinger som er utarbeidet på oppdrag fra ulike interessegrupper. Når slike målinger brukes ukritisk, blir de et effektivt virkemiddel for å påvirke opinionen. Meningsmålinger kan brukes, men de kan også misbrukes til å måle meninger som ikke finnes, eller som fremstiller folkeviljen annerledes enn den egentlig er.

I denne seksjonen vil vi presentere 10 gode råd for journalister som rapportere fra slike målinger, slik at man blir i bedre stand til å avsløre triksene i bransjen.

Du får også se noen eksempler på uheldig, villedende og feilaktig bruk av meningsmålinger, grafer og tall.

Hvem: Avdelingsleder Morten L. Dahlback i Faktisk og sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Når: Fredag kl.17.45-18.45.

Hvor: Ildverket.

 

BT: Nachspiel-skandalen på Brann Stadion

Hva: En sensommernatt i fjor sprakk nyheten i Bergens Tidende. Brann-spillere hadde holdt nachspiel inne på Brann Stadion, en liten uke før høstsesongen skulle begynne. Det hadde vært alkohol, gjester og sex. Politiet åpnet etterforskning, en spiller ble dømt for kroppskrenkelse. Mange fikk skriftlige advarsler, en spiller fikk sparken, flere sluttet. BT-journalistene Mads Bøyum og Øystein Vik forteller hvordan de rullet opp skandalen som fikk mye av skylden for at Brann rykket ned.

Hvem: Øystein Vik og Mads Bøyum fra Bergens Tidende.

Når: Fredag kl.19.15-19.45.

Hvor: Ormen Lange 3.

 

Intro: Kom i gang med innsyn

Hva: Innsynsbegjæringer gir deg garantert mange nyheter. I denne sesjonen lærer du de mest sentrale reglene om innsyn, og du får en innføring i bruk av eInnsyn-portalen. Du som skal be om innsyn i datasett får også noen råd på veien.

Hvem: Journalist og innsynsekspert Tarjei Leer-Salvesen i Fædrelandsvennen.

Når: Fredag kl.19.15-20.15.

Hvor: Ildverket.

 

50+ lyntips: Bli en digital mestersøker

Hva: Vil du lære å kartlegge folk, bedrifter og organisasjoner raskt og effektivt? Eller kan du allerede en del, men er nysgjerrig på noen nye triks? Uansett er denne sesjonen perfekt for deg. Aftenpostens Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm avslører sine beste tips til hvordan du kan bli en digital mestersøker.

Hvem: Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm fra Aftenposten.

Når: Fredag kl.19.15-20.15.

Hvor: Mostein.

 

Avisa Valdres: Hytteparadokset

Hva: Avisa Valdres har søkt svar på de store spørsmålene knyttet til dagens og fremtidens hyttebygging: Hvor havner alle pengene fra hyttebygginga? Har kommunene kontroll? Hvor mye forurenser hyttene?

Bli med på et dypdykk ned i hva hyttebygginga gjør med en region – på godt og vondt.

Hvem: Frontsjef Susanne Adensfield fra Avisa Valdres.

Når: Lørdag kl.09.00-09.30. 

Hvor: Ormen Lange 3.

 

Pivot-taballer i Excel

Hva: Pivot-tabeller er et sterkt Excel-verktøy som gjør det mulig å trekke ut nøyaktig de dataene du er ute etter i et stort datasett. Ved noen få tastetrykk kan du f.eks. finne ut hvilke partier som har høyest og lavest alder på kandidatene som står på valglistene.

Hvem: Datajournalist Linda Larsson Kakuli fra SVT og dataredaktør Helena Bengtsson fra Gota Media.

Når: Lørdag kl.09.00-10.00.

Hvor: Rauer.

 

Podcast for dummies

Hva: Hva må egentlig til for å lage en podcast? Hvilket utstyr trenger du? Holder det å bruke telefonen til opptak - eller må du kjøpe inn dyrt utstyr? Og når opptakene er gjort: Hvordan skal du fortelle historien?

Askild Matre Aasarød fra VGs podcast-avdeling kommer til SKUP for å fortelle deg alt du må vite dersom du ønsker å komme i gang med podcas

Hvem: Askild Matre Aasarød fra VG.

Når: Lørdag kl.09.00-10.00.

Hvor: Vasholmen.

 

Sivilombudet: Slik klager du på innsynsnekt

Hva: Sliter du med å få innsyn? I denne sesjonen får du vite alt du trenger om sivilombudet og klageordningen. Du får informasjon om hva du kan klage på og hvordan du går frem. I tillegg vil du få informasjon om hva du kan kreve innsyn i og når forvaltningen kan gjøre unntak, og du får kunnskap om sivilombudets uttalelser og erfaringer knyttet dette.

Hvem: Sivilombud Hanne Harlem og jurist i Sivilombudet Andreas Dalaker.

Når: Lørdag kl.10.30-11.00.

Hvor: Ildverket.

 

Stavanger Aftenblad: Mannen med den tomme graven

Hva: Både familie og etterforskere frykter Reidar Sandanger ble drept. Så hvorfor gjorde ikke politiet i to land mer for å finne svar? Da Aftenbladet startet arbeidet med å kartlegge Reidars forsvinning fantes det bare noen få dokumenter om saken i ei mappe hos politiet og i hjembygda Sauda, ikke langt fra Høllandsfossen, lå der ei tom grav med navnet til Reidar Sandanger. Men hvor var Reidar?

Hvem: Journalist Hans Petter Aass og lyd- og videojournalist Rune Vandvik fra Stavanger Aftenblad.

Når: Lørdag 2. april kl.10.30-11.00.

Hvor: Vasholmen.

 

Løsningen på ti vanlige Excel-problemer

Hva: Du kan grunnleggende Excel, men rett som det er står du fast på et problem. To av Sveriges fremste datajournalister har skreddersydd undervisningen for akkurat denne gruppen under tittelen "10 vanliga Excel-problem och hur du löser dem”.

Hvem: Datajournalist Linda Larsson Kakuli fra SVT og dataredaktør Helena Bengtsson fra Gota Media.

Når: Lørdag kl.10.30-11.30. 

Hvor: Rauer.

 

Adressa: Koronasøknaden som ble politisak

Hva: I november 2020 søkte Sommerfæstivalen AS om 960 000 kroner i kompensasjon for avlyst festival. Ifølge søknaden skulle festivalen ha blitt arrangert i september samme år. I januar 2021 ble summen innvilget i sin helhet. Kom og hør hva Joakim Slettebak Wangen fra Adresseavisen fant ut om den omtalte festivalen og hvordan det hele endte med politianmeldelse.

Hvem: Journalist Joakim Slettebak Wangen fra Adresseavisen.

Når: Lørdag kl.12.00-12.30. 

Hvor: Ormen Lange 3.

 

Politi, helse, miljø og Stortinget: Slik får du innsyn

Hva: I denne timen får du informasjon om hvordan du søker om innsyn på Stortinget, innen miljø, helse og politi/rettsvesen.

* Kritisk miljøjournalistikk blir stadig viktigere. Advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag gir et lynkurs i hvordan journalister kan få innsyn i private virksomheter med bruk av miljøinformasjonsloven.

Nyrud satt i lovutvalget som fremmet forslaget om loven, og er i dag medlem av Miljøklagenemnda.

* Vegard Venli viser hvordan Aftenposten har søkt innsyn på Storinget under arbeidet med stortingsavsløringene. Her lærer du om muligheter og begrensninger.

* Camilla Huuse viser hvordan du kan få kontakt med anonyme pasienter og ulike metoder for søke innsyn i saker som omhandler feilbehandling og skader på norske sykehus.

* Kenneth Fossheim og Magnus Braaten fra TV 2 lærer bort sine beste triks for hva man kan be om innsyn fra hos politi og rettsvesen.

Når: Lørdag kl.12.00-13.00. 

Hvor: Ildverket. 

 

RB: Dokumentjakt i skredgropa

Hva: Med landets største kvikkleireskred i moderne tid startet Romerikes Blad et omfattende gravearbeid, samtidig som den løpende nyhetsdekningen pågikk for fullt. På foredraget får du høre hvordan Romerikes Blad som lokalavis brukte undersøkende journalistikk og for dem helt nye metoder i jakten på årsaken til skredet.

Hvem: Journalist Martin Holterhuset  og avdelingsleder Bjørn Ivar Bergeru fra Romerikes Blad. 

Når: Lørdag kl.14.00-14.30. 

Hvor: Ormen Lange 3.

 

 

iTromsø: Tips til lokal hverdagsgraving

Hva: Hvordan grave når du og alle journalistene i lokalavisa går i turnus og må løse en drøss andre saker? iTromsø satser på gravejournalistikk, kjører interne gravekurs og har på kort tid avdekket Norges største innkjøpsskandale, finanssvindel, varaordførerens ulovlige utleie og dødelige avvik i eldreomsorgen. Sakene er blant de mest leste som selger flest abonnement. Få tips til lokal hverdagsgraving fra de som selv gjør det. 

Hvem: Nyhetsredaktør Preben Olsen, og journalistene Tora Lind Berg og Håvard Finnseth fra iTromsø. 

Når: Lørdag kl.14.30-15.00.

Hvor: Vasholmen. 

 

OA: Dataangrepet på Østre Toten

Hva: Internasjonale IT-kriminelle kapret ØstreTotens 250 datasystemer natt til 9. januar i fjor.  Kommunen ble nesten lammet, 15.000 innbyggere rammet. Oppland Arbeiderblad tok opp jakten på banden, fant nettportalen deres på det mørke nettet, og kunne snart rapporterte om hva slags sensitive data som var lekket om innbyggere og bedrifter. Først en uke senere kunne kommunen gjøre det samme. OA har senere fått flere pressepriser for arbeidet med saken. På Skup forteller de hvordan de som en liten redaksjon gikk fram.

Hvem: Ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie fra Oppland Arbeiderblad og redaktør Espen A. Solhaug fra Oppland Arbeiderblad/Toten Idag.

Når: Lørdag kl.15.30-16.00. 

Hvor: Ormen Lange 3.

 

Hold styr på prosjektet ditt!

Hva: Mona Grivi Norman fra VG har jobbet med flere SKUP-vinnende prosjekter. I denne sesjonen deler hun sine beste tips for å planlegge undersøkende prosjekter og bevare kontrollen når innsynsrunder og dokumentbunker eser ut.

Hvem: Gravejournalist Mona Grivi Norman i VG

Når: Lørdag kl. 15.30-16.30

Hvor: Rauer

 

Daglig kildepleie - hvordan lykkes?

Hva: Den daglige kildepleien kan være noe av det aller vanskeligste innen journalistikken. For gravere kan det også være helt essensielt for å lykkes med prosjektet. For Berg-Saada er det ingen vei utenom, og en av hovedgrunnene til at han lykkes. Han gir deg konkrete tips fra sin egen verktøykasse for hvordan også du kan lykkes. 

Hvem: Sportsjournalist Arilas Ould-Saada fra TV 2. 

Når: Lørdag kl.17.00-17.30. 

Hvor: Ildverket.

 

Regnskap for dummies

Hva: Regnskaper kan være forvirrende og overveldende, men det kan også ligge mye verdifull informasjon her - både på overflaten og skjult i tallene. I denne sesjonen får du en guide til å forstå et selskaps regnskaper, hva de ulike delene av regnskapet forteller og hvor du kan finne de beste sakene

Hvem: Journalist Pål A. Solheimsnes i E24. 

Når: Lørdag kl.17.00-17.30. 

Hvor: Rauer. 

 

Lær mer effektiv research og smartere søk

Hva: Vil du lære å gjøre mer effektiv research og søke smartere? Da kan dette være kurset for deg.

Eva Akerbæk fra Faktisk.no og Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK viser hvordan du kan få maksimalt utbytte av søk i Google, hvordan du enkelt kan søke etter informasjon med bilder, og hvordan du kan søke frem gode kilder og saker i vår felles historie. Du lærer bedre søkestrategier og en kombinasjon av søketriks og kildekunnskap som gjør det enklere å finne data begravd på nett eller databaser.

Når: Lørdag kl.17.00-18.00. 

Hvor: Mostein. 

 

FVN: Slik endret de tonen i nettdebatten

Hva: Fædrelandsvennen stengte kommentarfeltet i april 2020 på grunn av mye hets og et ødelagt debattklima. I slutten av 2020 ble den digitale debatten gjenåpnet, men på en helt annen måte. Det har vært suksess fra dag én.

Hvem: Debattredaktør Mari Horve Reite fra Fædrelandsvennen. 

Når: Lørdag kl.17.30-18.00. 

Hvor: Vasholmen.

 

Få hjelp av SUJO: Slik spisser du graveidéen din

Hva: Hva er en god graveidé? Og hvordan gjør du denne idéen om til et gjennomførbart graveprosjekt? I denne sesjonen går SUJOs reportasjeledere gjennom den viktige innledende fasen i et undersøkende prosjekt, og gir deg konkrete råd til hvordan utvikle idéen din til en sak redaksjonen vil satse på.

Hvem: Leder Per Christian Magnus og reportasjeleder Kristine Holmelid fra Senter for undersøkende journalistikk. 

Når: Søndag kl.10.00-11.00. 

Hvor: Ormen Lange 3

 

OA: Utfordringer med å grave lokalt

Hva: Til Oppland Arbeiderblads 75-års jubileum i 1999 ble det gitt ut en bok med tittelen "Ingens herre, ingen trell". Men hvor uavhengig er lokalavisen i 2022? Hvordan reagerer makten lokalt når avisen ikke bare heier, men også graver. Og hva med journalistene selv? Er de rustet godt nok for kritisk, undersøkende journalistikk?

Hvem: Ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie i Oppland Arbeiderblad. 

Når: Søndag kl.10.30-11.00. 

Hvor: Ormen Lange 2.

 

 

 

På forsiden nå
 • Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset inviterer til Data-SKUP på The Hub i Oslo 22. oktober.

  Data-SKUP 2022 på The Hub

  Data-SKUP vokser og flytter til høsten 2022 inn i Oslos nye storstue: Clarion Hotel The Hub.        
 • Kunstig intelligens

  Få hjelp med AI

  Nå har du sjansen til å utvikle et graveprosjekt ved hjelp av kunstig intelligens (AI). I samarbeid med SKUP tilbyr Nordic Center for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence ved OsloMet bistand og kompetanse i utviklingen  av prosjektet.
 • Pris

  «Pendlerboligene» vant SKUP-prisen

  Aftenpostens vant årets SKUP-pris. Les juryens begrunnelse, og se hvem som fikk diplom her.
 • helene

  Aftenposten vant årets IR-pris

  Vinneren av årets International Reporter-pris er Helene Skjeggestads reportasje Et russisk liv.
 • sahara

  Sju på SKUP: Denne saken tror vi får hovedprisen.

  Det er spesielt én sak som peker seg ut som favoritt før lørdagens prisutdeling.
 • Debatt om bruk av bilder fra Utøya

  - Utøya-bildene vil bli publisert en dag

  Redaktørene fra VG, Aftenposten og TV2 tror alle at Niklas Hammarströms bilder fra Utøya vil bli publisert i norske medier i fremtiden. Men ingen av dem vil gjøre det ennå.
 • Klimadebatt

  Kun 2 av 1500 SKUP-rapporter kommer fra klimafeltet

  Bred enighet i VG, Aftenposten, BT og Dagbladet om å legge bedre til rette for undersøkende klimajournalistikk.
 • BT

  Hva gleder folk på SKUP seg mest til denne helga?

  En god øl, fire sesjoner med excel og spenningen rundt hvem som får den store prisen. Dette er noe av det folk på SKUP ser frem mot.