Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2022/10/22 10:00:00
Countdown placeholder
test
Utøya

Prisbelønt fotograf viser Utøya-bilder på SKUP

Den svenske fotografen Niclas Hammarström dekket terrorangrepet på Utøya 22. juli på nært hold. På SKUP vises bildene som ingen norske medier ville publisere.

I sesjonen Advarsel: Sterke bilder vil den prisbelønte fotografen vise bilder han tok av ofrene på Utøya. Noen av bildene har vært publisert internasjonalt, men til nå har norske medier valgt ikke å trykke dem. 

- Nettopp fordi bildene er svært sterke, ønsker vi å informere om dette i forkant av konferansen, sier styreleder i SKUP, Nina Selbo Torset.

- Debattleder Håkon Haugsbø vil også gjøre de fremmøte i Oseberg oppmerksomme på hva som skal skje, slik at de som ønsker det kan forlate salen.

Det er i en todelt sesjon lørdag ettermiddag at bildene fra 22. juli skal debatteres. For var det et riktig valg ikke å publisere Hammarströms bilder?

- Bildene gjør svært sterkt inntrykk, men de dokumenterer også sannheten og grusomhetene fra den dagen. Når det nå har gått snart elleve år siden terrorangrepet, mener vi at det er riktig å presentere dette, slik at vi kan ta debatten om bildene vi aldri fikk se, sier Selbo Torset. 

- Det handler om hvilke konsekvenser redaktørenes bildevalg får for ettertiden. 

Sesjonen vil også omhandle redaktørenes bildevalg fra den siste Breivik-rettssaken i vinter. Da valgte noen å sende direktebilder av terroristens propaganda i rettssalen, mens andre tok ned streamen. 

I tillegg til Hammarström vil VGs sjefredaktør Gard Steiro, nyhetsredaktør i Aftenposten Tone Tveøy Strøm Gundersen, seniorrådgiver i redaktørforeningen Arne Jensen og nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække delta i debatten. 

På forsiden nå
 • Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset inviterer til Data-SKUP på The Hub i Oslo 22. oktober.

  Data-SKUP 2022 på The Hub

  Data-SKUP vokser og flytter til høsten 2022 inn i Oslos nye storstue: Clarion Hotel The Hub.        
 • Kunstig intelligens

  Få hjelp med AI

  Nå har du sjansen til å utvikle et graveprosjekt ved hjelp av kunstig intelligens (AI). I samarbeid med SKUP tilbyr Nordic Center for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence ved OsloMet bistand og kompetanse i utviklingen  av prosjektet.
 • Pris

  «Pendlerboligene» vant SKUP-prisen

  Aftenpostens vant årets SKUP-pris. Les juryens begrunnelse, og se hvem som fikk diplom her.
 • helene

  Aftenposten vant årets IR-pris

  Vinneren av årets International Reporter-pris er Helene Skjeggestads reportasje Et russisk liv.
 • sahara

  Sju på SKUP: Denne saken tror vi får hovedprisen.

  Det er spesielt én sak som peker seg ut som favoritt før lørdagens prisutdeling.
 • Debatt om bruk av bilder fra Utøya

  - Utøya-bildene vil bli publisert en dag

  Redaktørene fra VG, Aftenposten og TV2 tror alle at Niklas Hammarströms bilder fra Utøya vil bli publisert i norske medier i fremtiden. Men ingen av dem vil gjøre det ennå.
 • Klimadebatt

  Kun 2 av 1500 SKUP-rapporter kommer fra klimafeltet

  Bred enighet i VG, Aftenposten, BT og Dagbladet om å legge bedre til rette for undersøkende klimajournalistikk.
 • BT

  Hva gleder folk på SKUP seg mest til denne helga?

  En god øl, fire sesjoner med excel og spenningen rundt hvem som får den store prisen. Dette er noe av det folk på SKUP ser frem mot.