Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Utøya

Prisbelønt fotograf viser Utøya-bilder på SKUP

Den svenske fotografen Niclas Hammarström dekket terrorangrepet på Utøya 22. juli på nært hold. På SKUP vises bildene som ingen norske medier ville publisere.

I sesjonen Advarsel: Sterke bilder vil den prisbelønte fotografen vise bilder han tok av ofrene på Utøya. Noen av bildene har vært publisert internasjonalt, men til nå har norske medier valgt ikke å trykke dem. 

- Nettopp fordi bildene er svært sterke, ønsker vi å informere om dette i forkant av konferansen, sier styreleder i SKUP, Nina Selbo Torset.

- Debattleder Håkon Haugsbø vil også gjøre de fremmøte i Oseberg oppmerksomme på hva som skal skje, slik at de som ønsker det kan forlate salen.

Det er i en todelt sesjon lørdag ettermiddag at bildene fra 22. juli skal debatteres. For var det et riktig valg ikke å publisere Hammarströms bilder?

- Bildene gjør svært sterkt inntrykk, men de dokumenterer også sannheten og grusomhetene fra den dagen. Når det nå har gått snart elleve år siden terrorangrepet, mener vi at det er riktig å presentere dette, slik at vi kan ta debatten om bildene vi aldri fikk se, sier Selbo Torset. 

- Det handler om hvilke konsekvenser redaktørenes bildevalg får for ettertiden. 

Sesjonen vil også omhandle redaktørenes bildevalg fra den siste Breivik-rettssaken i vinter. Da valgte noen å sende direktebilder av terroristens propaganda i rettssalen, mens andre tok ned streamen. 

I tillegg til Hammarström vil VGs sjefredaktør Gard Steiro, nyhetsredaktør i Aftenposten Tone Tveøy Strøm Gundersen, seniorrådgiver i redaktørforeningen Arne Jensen og nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække delta i debatten. 

På forsiden nå