Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Facebook-varsler
Frances Haugen i samtale med Anders Veberg.

Frances Haugen: – Journalister fremstilles som egoister

Facebook-varsler Frances Haugen anbefaler deg ikke å spørre om for mye for fort dersom du vil ha kilder på innsiden av teknologi-gigantene.

Av Bendik Reed Årvik

Etter åpningsseremonien med samtaler om livet på bakken i Ukraina var over, inntok Facebook-varsler Frances Haugen scenen i Oseberg.

Haugen lekket i 2021 titusenvis av interne dokumenter fra selskapet, både til amerikanske myndigheter og til mediene.

I samtalen med Anders Veberg fortalte Haugen blant annet om hvordan hun opplevde de første møtene med Wall Street Journal-journalisten Jeff Horwitz, som var den første fra mediene som fikk dokumentene.

– Han sa fra starten at jeg ikke trengte å gi ham noen dokumenter. Bare det å svare på spørsmål om hvordan Facebook fungerer, var nyttig.

– Fremstilt som egoister

Dette er noe Haugen tror kan fungere også for andre som er på jakt etter kilder på innsiden av teknologiselskapene.

– I Facebook blir journalister fremstilt som egoister som vil fremme egen karriere. Når dere allerede blir sett slik på av teknologiselskapene, tror jeg det er bra å si «jeg trenger ikke veldig mye fra deg. Det er nyttig om du bare forteller meg om jeg er på rett vei».

Hun har også ett klart råd om hvilke råd man bør gi til de som har lyst til å dele dokumenter, men fortsatt holde det skjult for arbeidsgiveren.

– Én ting man burde fortelle kilder er at de aldri bør hente ut dokumenter rett etter hverandre. De bør samle det de trenger å samle organisk over lenger tid.

– Vet ikke noe om journalistikk

I tillegg fortalte Haugen om hvordan teknologi-gigantene forsøker å overtale de som jobber der, til ikke å gå ut i mediene.

– Det du hører når du jobber for disse selskapene, er at du forråder kollegaene hvis du deler informasjon med offentligheten.

Ifølge Haugen er noe av grunnen til dette, at de som sikter seg inn på en tech-karriere, allerede under utdanningen blir frarådet å ta emner som ikke er teknologi, som samfunnsfag og humaniora.

– Du blir mindre konkurransedyktig hver gang du får mer kontekst. Det fører til at de som nå driver demokratiet vårt, og påvirker hvordan informasjonsmiljøet er, ikke vet noe om hva journalistikk er og hvordan det fungerer, sa Haugen.

Fra salen ble det blant annet stilt spørsmål om hvordan mediene burde forholde seg til egen publisering på Facebook.

– Jeg har aldri sagt at folk må forlate sosiale medier. Om vi fortsatt hadde hatt det samme Facebook vi hadde i 2008, tror jeg ikke jeg hadde sittet på denne scenen. Jeg tror fortsatt at å legge ut saker som du tror på, er en bra ting. Det blir kanskje ikke sett av så mange som det burde, men jeg tror det er en bra ting å være der, for mange får nyhetene sine fra Facebook.

 

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.