Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN STARTER OM

2022/04/01 16:00:00
Countdown placeholder
test
Facebook-varsler
Frances Haugen i samtale med Anders Veberg.

Frances Haugen: – Journalister fremstilles som egoister

Facebook-varsler Frances Haugen anbefaler deg ikke å spørre om for mye for fort dersom du vil ha kilder på innsiden av teknologi-gigantene.

Av Bendik Reed Årvik

Etter åpningsseremonien med samtaler om livet på bakken i Ukraina var over, inntok Facebook-varsler Frances Haugen scenen i Oseberg.

Haugen lekket i 2021 titusenvis av interne dokumenter fra selskapet, både til amerikanske myndigheter og til mediene.

I samtalen med Anders Veberg fortalte Haugen blant annet om hvordan hun opplevde de første møtene med Wall Street Journal-journalisten Jeff Horwitz, som var den første fra mediene som fikk dokumentene.

– Han sa fra starten at jeg ikke trengte å gi ham noen dokumenter. Bare det å svare på spørsmål om hvordan Facebook fungerer, var nyttig.

– Fremstilt som egoister

Dette er noe Haugen tror kan fungere også for andre som er på jakt etter kilder på innsiden av teknologiselskapene.

– I Facebook blir journalister fremstilt som egoister som vil fremme egen karriere. Når dere allerede blir sett slik på av teknologiselskapene, tror jeg det er bra å si «jeg trenger ikke veldig mye fra deg. Det er nyttig om du bare forteller meg om jeg er på rett vei».

Hun har også ett klart råd om hvilke råd man bør gi til de som har lyst til å dele dokumenter, men fortsatt holde det skjult for arbeidsgiveren.

– Én ting man burde fortelle kilder er at de aldri bør hente ut dokumenter rett etter hverandre. De bør samle det de trenger å samle organisk over lenger tid.

– Vet ikke noe om journalistikk

I tillegg fortalte Haugen om hvordan teknologi-gigantene forsøker å overtale de som jobber der, til ikke å gå ut i mediene.

– Det du hører når du jobber for disse selskapene, er at du forråder kollegaene hvis du deler informasjon med offentligheten.

Ifølge Haugen er noe av grunnen til dette, at de som sikter seg inn på en tech-karriere, allerede under utdanningen blir frarådet å ta emner som ikke er teknologi, som samfunnsfag og humaniora.

– Du blir mindre konkurransedyktig hver gang du får mer kontekst. Det fører til at de som nå driver demokratiet vårt, og påvirker hvordan informasjonsmiljøet er, ikke vet noe om hva journalistikk er og hvordan det fungerer, sa Haugen.

Fra salen ble det blant annet stilt spørsmål om hvordan mediene burde forholde seg til egen publisering på Facebook.

– Jeg har aldri sagt at folk må forlate sosiale medier. Om vi fortsatt hadde hatt det samme Facebook vi hadde i 2008, tror jeg ikke jeg hadde sittet på denne scenen. Jeg tror fortsatt at å legge ut saker som du tror på, er en bra ting. Det blir kanskje ikke sett av så mange som det burde, men jeg tror det er en bra ting å være der, for mange får nyhetene sine fra Facebook.

 

På forsiden nå
 • Kunstig intelligens

  Få hjelp med AI

  Nå har du sjansen til å utvikle et graveprosjekt ved hjelp av kunstig intelligens (AI). I samarbeid med SKUP tilbyr Nordic Center for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence ved OsloMet bistand og kompetanse i utviklingen  av prosjektet.
 • Pris

  «Pendlerboligene» vant SKUP-prisen

  Aftenpostens vant årets SKUP-pris. Les juryens begrunnelse, og se hvem som fikk diplom her.
 • helene

  Aftenposten vant årets IR-pris

  Vinneren av årets International Reporter-pris er Helene Skjeggestads reportasje Et russisk liv.
 • sahara

  Sju på SKUP: Denne saken tror vi får hovedprisen.

  Det er spesielt én sak som peker seg ut som favoritt før lørdagens prisutdeling.
 • Debatt om bruk av bilder fra Utøya

  - Utøya-bildene vil bli publisert en dag

  Redaktørene fra VG, Aftenposten og TV2 tror alle at Niklas Hammarströms bilder fra Utøya vil bli publisert i norske medier i fremtiden. Men ingen av dem vil gjøre det ennå.
 • Klimadebatt

  Kun 2 av 1500 SKUP-rapporter kommer fra klimafeltet

  Bred enighet i VG, Aftenposten, BT og Dagbladet om å legge bedre til rette for undersøkende klimajournalistikk.
 • BT

  Hva gleder folk på SKUP seg mest til denne helga?

  En god øl, fire sesjoner med excel og spenningen rundt hvem som får den store prisen. Dette er noe av det folk på SKUP ser frem mot.
 • Facebook-varsler

  Frances Haugen: – Journalister fremstilles som egoister

  Facebook-varsler Frances Haugen anbefaler deg ikke å spørre om for mye for fort dersom du vil ha kilder på innsiden av teknologi-gigantene.