Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset inviterer til Data-SKUP på The Hub i Oslo 22. oktober.
Daglig leder John Bones og styreleder Nina Selbo Torset inviterer til Data-SKUP på The Hub i Oslo 22. oktober.

Data-SKUP på The Hub 22. oktober

Data-SKUP vokser og flytter til høsten 2022 inn i Oslos nye storstue: Clarion Hotel The Hub.            

Siden 2014 har Data-SKUP vokst seg til å bli Nordens største konferanse for datajournalistikk. Etter vårens rekordpåmelding til SKUP-konferansen i Tønsberg og flere år med voksende deltakertall på Data-SKUP, bytter høstkonferansen i år lokale og vil for første gang bli arrangert på Clarion Hotel The Hub.

– Dette blir et skikkelig løft. Data-SKUP har blitt større og større for hvert år, og med nye og moderne lokaler midt i Oslo sentrum er vi klare for å vokse ytterligere, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Garanterer variert program

Høstens konferanse går av stabelen lørdag 22. oktober. Styreleder Torset lover et tettpakket program med nasjonale og internasjonale tungvektere innen datajournalistikk. 

– Aldri før har så mange i norske redaksjoner brukt datajournalistiske metoder i det daglige. Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for å lære om verifisering, OSINT og faktasjekking. Vi garanterer at både ferskinger og erfarne datajournalister vil ha utbytte av høstens Data-SKUP.

SKUPs daglige leder John Bones legger til at konferansen også tiltrekker seg et internasjonalt publikum. 

– Amerikanske Nicar var inspirasjonskilden da vi opprettet Data-SKUP i 2014, og jeg syns vi har lykkes med å skape en blanding mellom elementære og avanserte kurs og mellom praktisk undervisning og inspirasjonsseminarer. Jeg er helt sikker på at programmet også vil kunne friste våre nordiske kolleger.

Programmet deles opp i ulike kategorier og det vil til enhver tid foregå flere parallelle sesjoner. Disse foregår i ulike konferansesaler på hotellet. Tilreisende deltakere og forelesere får mulighet til å bo på hotellet. 

Påmeldingen åpner i slutten av juni. 

Fornyet prisutdeling

Lørdag kveld er det duket for prisutdeling og festmiddag i storsalen på The Hub. Da vil Data-SKUP-prisen deles ut for første gang siden 2019.

SKUPs årsmøte vedtok i år nye statutter for prisen. Juryen vil nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep.

Nytt av året er også at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon.

– Man trenger ikke ha store utviklerressurser for å vinne Data-SKUP-prisen. Ved å dele prisen i to, håper vi å inspirere flere mindre redaksjoner til å melde seg på og levere sine bidrag, sier Torset.

De som vil konkurrere om prisen, må sende inn en metoderapport på maks 10 sider innen 5. september. Prisen er finansiert av Dagbladets stiftelse.

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.