Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Fredrick Malmberg
Fredrick Malmberg leder Kalla Fakta på TV 4.

Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.            

Lørdag 22. oktober fylles The Hub i Oslo med noen av de beste data-graverne i Norden. 

Et år før vårt eget kommune- og fylkestingsvalg er svenskene akkurat ferdig med sin valgkampdekning.

– Akkurat nå sitter norske redaksjoner og planlegger hvordan de skal dekke neste års valg. Våre svenske kolleger har publisert flere spennende prosjekter, som vi er sikre på kan inspirere deltakerne på Data-SKUP, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Partienes hemmelig pengebidrag 

Graveredaksjonen Kalla fakta i TV 4 stod bak en av avsløringene som skapte stor debatt. Med provokasjon som metode viste redaksjonen at flere svenske partier var villige til å motta store, anonyme pengebidrag, til tross for at det er i strid med loven. 

Fredrick Malmberg er redaksjonssjef i Kalla fakta og på Data-SKUP forteller han sammen med journalist Emil Hellerud hvordan en idé han fikk for åtte år siden ble realisert i år - og hvordan redaksjonen jobbet bevisst for at andre redaksjoner skulle kunne følge opp arbeidet de hadde gjort.

Avslørte nazi-bakgrunn 

“SD-kandidatene som skjulte sin nazistiske bakgrunn” var overskriften da Expressen publiserte sitt graveprosjekt bare tre dager før riksdagsvalget 11. september. 

David Baas

David Baas er journalist i Expressens gravegruppe.

Journalist Davis Baas hadde med utgangspunkt i navnelister fra forrige valg kartlagt Sverigedemokraternas kandidater og sjekket dem opp mot blant annet domstolsregisteret. Fasiten var at flere hadde bakgrunn fra hvit makt- og nazistbevegelser.

På Data-SKUP forteller Baas hvordan han jobbet med prosjektet som førte til at flere SD-kandidater trakk seg. 

Et valg er en gullgruve for datajournalistikk fordi det innebærer prognoser, tall og statistikk. Vi er sikre på at både input fra svenske kolleger og resten av programmet på Data-SKUP vil være svært nyttig for dem som skal jobbe med valget neste år, sier Torset.

På forsiden nå
 • fredag

  Slik blir SKUP-programmet

  SKUP-programmet er nå publisert. Det kan fortsatt bli noen endringer, og det gjenstår i ferdigstille et knippe sesjoner, men det aller meste er på plass. Her er det bare å fordype seg og plotte inn det du synes virker mest spennende.  
 • siste møte

  Jobben er gjort - vinneren av SKUP-prisen kåret

  Lars Helle og resten av juryen er ferdig med jobben og har bestemt hvem som vinner SKUP-prisen og SKUP-diplomer. Vinner-bidragene offentliggjøres og overrekkes under festmiddagen i Tønsberg lørdag 22. april, og i mellomtiden kan du lese alle metoderapportene.
 • Mona og Synnøve

  Meld deg på Graveskolen!

  Det er fortsatt noen plasser igjen på på SKUPs og IJs graveskole. Der får du tips og triks som garantert kommer til nytte i  din arbeidshverdag.
 • 23utsolgt

  Fulltegnet to måneder før konferansen starter

  SKUP-konferansen er utsolgt to måneder før den starter, og det har aldri  skjedd tidligere at interessen for arrangementet har vært så massiv så tidlig.  
 • Pressens hus første møte

  SKUP-juryen klar til innsats

  Torsdag morgen møttes SKUP-juryen for første gang i Pressens hus i Oslo. De har brukt den siste uken til å sette seg inn i de 52 metoderapportene, og nå starter det møysommelige arbeidet med å finne de beste graveprosjektene for 2022.
 • Juryleder

  52 prosjekter konkurrerer om SKUP-prisen

  52 prosjekter konkurrerer om å vinne SKUP-prisen for 2022. Det er kommet åtte metoderapporter fra ulike avdelinger i NRK, mens Dagbladet har levert seks bidrag. VG og VG/Faktisk har sendt inn fire bidrag, og Aftenposten og Aftenposten/A-magasinet tre.  
 • bernsteinfahrenholdt

  Amerikanske stjerne-journalister til SKUP 2023

  De har begge gransket pengene og nettverket til eks-president Donald Trump. I april møter du David Fahrenthold og Andrea Bernstein i Tønsberg.
 • konferanse 2022

  101 er allerede påmeldt SKUP-konferansen i april

  Aldri før har så mange meldt seg på så tidlig. Fem dager etter at det ble åpnet for påmelding, har 101 journalister og redaktører meldt seg på SKUP-konferansen.