Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 21.–23. APRIL 2023

2023/04/21 14:00:00
Countdown placeholder
test
Fredrick Malmberg
Fredrick Malmberg leder Kalla Fakta på TV 4.

Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.            

Lørdag 22. oktober fylles The Hub i Oslo med noen av de beste data-graverne i Norden. 

Et år før vårt eget kommune- og fylkestingsvalg er svenskene akkurat ferdig med sin valgkampdekning.

– Akkurat nå sitter norske redaksjoner og planlegger hvordan de skal dekke neste års valg. Våre svenske kolleger har publisert flere spennende prosjekter, som vi er sikre på kan inspirere deltakerne på Data-SKUP, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Partienes hemmelig pengebidrag 

Graveredaksjonen Kalla fakta i TV 4 stod bak en av avsløringene som skapte stor debatt. Med provokasjon som metode viste redaksjonen at flere svenske partier var villige til å motta store, anonyme pengebidrag, til tross for at det er i strid med loven. 

Fredrick Malmberg er redaksjonssjef i Kalla fakta og på Data-SKUP forteller han sammen med journalist Emil Hellerud hvordan en idé han fikk for åtte år siden ble realisert i år - og hvordan redaksjonen jobbet bevisst for at andre redaksjoner skulle kunne følge opp arbeidet de hadde gjort.

Avslørte nazi-bakgrunn 

“SD-kandidatene som skjulte sin nazistiske bakgrunn” var overskriften da Expressen publiserte sitt graveprosjekt bare tre dager før riksdagsvalget 11. september. 

David Baas

David Baas er journalist i Expressens gravegruppe.

Journalist Davis Baas hadde med utgangspunkt i navnelister fra forrige valg kartlagt Sverigedemokraternas kandidater og sjekket dem opp mot blant annet domstolsregisteret. Fasiten var at flere hadde bakgrunn fra hvit makt- og nazistbevegelser.

På Data-SKUP forteller Baas hvordan han jobbet med prosjektet som førte til at flere SD-kandidater trakk seg. 

Et valg er en gullgruve for datajournalistikk fordi det innebærer prognoser, tall og statistikk. Vi er sikre på at både input fra svenske kolleger og resten av programmet på Data-SKUP vil være svært nyttig for dem som skal jobbe med valget neste år, sier Torset.

På forsiden nå
 • Dataskup-prisen 2022

  Sunnmørsposten og Aftenposten vant Dataskup-prisen

  I tillegg fikk Bergens Tidende diplom. Les juryens begrunnelse her.
 • John og Nina

  Dette må du vite om Data-SKUP

  Første gang på Data-SKUP? Her er det du trenger å vite av praktisk info.        
 • pressens hus

  Aldri vært flere på Data-SKUP

  Det har aldri før vært så mange deltagere på Data-SKUP.  To dager før det starter, er det 241 registrerte påmeldinger, opp seks fra den forrige rekorden. Se hele listen under. Konferansen arrangeres på The Hub i Oslo kommende lørdag.            
 • På OsloMet

  Se hvem som har meldt seg på Data-SKUP

  Mandag morgen kl. 8.30 er det 206 personer som har meldt seg på  Data-SKUP, og vi regner med  at det kommer mange flere gjennom denne siste uken før arrangementet. Rekorden for antall deltagere er fra 2019, da 235 registrerte seg.                
 • Data-SKUP 2019

  Har kåret vinneren av Dataskup-prisen

  Juryen er ferdig med jobben, og nå kan du lese alle metoderapportene som konkurrerte om å vinne Dataskup-prisen. Prisen deles ut under festmiddagen på Data-SKUP lørdag 22. oktober.                                
 • Data-SKUP på The Hub

  Fem grunner til at du bør dra på Data-SKUP

  Om under to uker fyller Data-SKUP The Hub i Oslo for første gang. SKUP-styret lover et variert program med noen av de beste datagraverne i Europa på gjestelisten.      
 • Anna Myroniuk

  Meduza og Kyiv Independent til Data-SKUP

  Det russiske nyhetsnettstedet Meduza har blitt en av de viktigste kildene til kritisk journalistikk om krigen mot Ukraina. Kyiv Independent driver undersøkende journalistikk i krig. På Data-SKUP forteller de hvordan.              
 • Fredrick Malmberg

  Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

  To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.