Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Fredrick Malmberg
Fredrick Malmberg leder Kalla Fakta på TV 4.

Avsløringene som rystet Sverige før valget på Data-SKUP

To store avsløringer rystet svenskene før valget i høst. På Data-SKUP forteller journalistene bak hvordan de jobbet for å sette dagsorden i valgkampinnspurten.            

Lørdag 22. oktober fylles The Hub i Oslo med noen av de beste data-graverne i Norden. 

Et år før vårt eget kommune- og fylkestingsvalg er svenskene akkurat ferdig med sin valgkampdekning.

– Akkurat nå sitter norske redaksjoner og planlegger hvordan de skal dekke neste års valg. Våre svenske kolleger har publisert flere spennende prosjekter, som vi er sikre på kan inspirere deltakerne på Data-SKUP, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Partienes hemmelig pengebidrag 

Graveredaksjonen Kalla fakta i TV 4 stod bak en av avsløringene som skapte stor debatt. Med provokasjon som metode viste redaksjonen at flere svenske partier var villige til å motta store, anonyme pengebidrag, til tross for at det er i strid med loven. 

Fredrick Malmberg er redaksjonssjef i Kalla fakta og på Data-SKUP forteller han sammen med journalist Emil Hellerud hvordan en idé han fikk for åtte år siden ble realisert i år - og hvordan redaksjonen jobbet bevisst for at andre redaksjoner skulle kunne følge opp arbeidet de hadde gjort.

Avslørte nazi-bakgrunn 

“SD-kandidatene som skjulte sin nazistiske bakgrunn” var overskriften da Expressen publiserte sitt graveprosjekt bare tre dager før riksdagsvalget 11. september. 

David Baas

David Baas er journalist i Expressens gravegruppe.

Journalist Davis Baas hadde med utgangspunkt i navnelister fra forrige valg kartlagt Sverigedemokraternas kandidater og sjekket dem opp mot blant annet domstolsregisteret. Fasiten var at flere hadde bakgrunn fra hvit makt- og nazistbevegelser.

På Data-SKUP forteller Baas hvordan han jobbet med prosjektet som førte til at flere SD-kandidater trakk seg. 

Et valg er en gullgruve for datajournalistikk fordi det innebærer prognoser, tall og statistikk. Vi er sikre på at både input fra svenske kolleger og resten av programmet på Data-SKUP vil være svært nyttig for dem som skal jobbe med valget neste år, sier Torset.

På forsiden nå